Prima pagină » Informații utile » Înțepătura de căpușă. Ce trebuie să faci pentru a evita riscurile la care ești supus

Înțepătura de căpușă. Ce trebuie să faci pentru a evita riscurile la care ești supus

02 iul. 2024, 11:00,
BZI.ro, în Informații utile

Cele mai multe mușcături de căpușă sunt nedureroase și provoacă doar semne și simptome minore, cum ar fi schimbarea culorii pielii, inflamație locală sau apariția durerii. În unele cazuri însă, căpușele transmit bacterii care cauzează boli grave precum boala Lyme sau febra pătată a Munților Stâncoși. 

Înțepătura de căpușă, simptome 

În primul rând, un aspect foarte important în ceea ce primește mușcătura de căpușă, este îndepărtarea corectă a parazitului. Trebuie să ai în vedere: utilizarea unui instrument adecvat, fie o pensetă, fie un instrument special de îndepărtare a căpușelor, care permite apucarea fermă a căpușei, cât mai aproape de piele.  

Tehnica de îndepărtare a căpușei: prinde căpușa cât mai aproape de piele, apoi trage ușor și constant în sus, fără a o răsuci sau zdrobi, fiindcă în acest caz se poate ajunge la eliberarea bacteriilor și a altor substanțe periculoase în organism, ceea ce crește riscul de infecție. Apoi curăță și dezinfectează zona mușcăturii: după îndepărtarea căpușei, spală zona mușcăturii cu apă și săpun. Apoi aplica un antiseptic sau alcool pe zona infectată, pentru prevenirea infecțiilor. Este important sa menții zona curată și uscată în zilele următoare, pentru a minimiza riscul de infecție. 

Nu uita să monitorizezi simptomele și să consulți medicul: dacă apar semne de infecție sau de boală transmisă de căpușă, de tipul eritem, febră, dureri de cap, slăbiciune, inflamație în zona mușcată. Este esențial controlul medical pentru evaluare si tratament adecvat. 

Simptomele mușcăturii de căpușă sunt: febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală puternică, mâncărime sau iritație, erupții cutanate. Printre simptomele mai grave care pot apărea, se numără: dificultăți respiratorii, letargie, pierderea poftei de mâncare, pupile dilatate, slăbiciune, echilibru precar, dificultate în vorbire, inflamarea gâtului, leșin. 

Metode de tratament 

Tratamentul mușcăturii de căpușă variază în funcție de cauza infecției. Dacă pacientul dezvoltă boala Lyme, sau febră recurentă, atunci tratamentul implică administrarea de antibiotice. În cazul encefalitei transmise de căpușe nu exista un tratament antiviral specific, medicii pot recomanda tratamente pentru ameliorarea simptomelor și sprijinirea sistemului imunitar al organismului, în lupta împotriva infecției. 

Dacă planifici o ieșire în aer liber, în natură, este important să iei niște măsuri de prevenție. Astfel, trebuie să ai în vedere să: păstrezi pielea acoperită în zone în care ar putea exista căpușe. (poartă haine de culoare deschisă, cu țesătură strâns țesută, cu mâneci lungi, poarta pălărie cu boruri largi și ascunde pantalonii în șosete, pantofi sau cizme), eviți tufișurile și iarba, mai ales după ploaie, când călătorești prin pădure sau pe câmpuri ierboase, menține-te în centrul traseelor, folosești produse pentru protecție anti-căpușe, perii hainele și să verifici pielea după ce ajungi în locuinșă, dacă ai petrecut o perioada mai îndelungată in aer liber. Căpușele se pot atașa oriunde, pe scalp, în buric, în spatele genunchilor, de-a lungul curelei, între picioare, în spatele urechilor sau în ureche, în zona axilelor. 

De asemenea, verifică animalul de companie. Discută cu medicul veterinar despre utilizarea produselor de prevenire înțepăturii de căpușă pentru animalele de companie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *