Prima pagină » Informații utile » Înțepătura de căpușă. Ce trebuie să faci pentru a evita riscurile la care ești supus

Înțepătura de căpușă. Ce trebuie să faci pentru a evita riscurile la care ești supus

02 iul. 2024, 11:00,
în Informații utile

Cele mai multe mușcături de căpușă sunt nedureroase și provoacă doar semne și simptome minore, cum ar fi schimbarea culorii pielii, inflamație locală sau apariția durerii. În unele cazuri însă, căpușele transmit bacterii care cauzează boli grave precum boala Lyme sau febra pătată a Munților Stâncoși. 

Înțepătura de căpușă, simptome 

În primul rând, un aspect foarte important în ceea ce primește mușcătura de căpușă, este îndepărtarea corectă a parazitului. Trebuie să ai în vedere: utilizarea unui instrument adecvat, fie o pensetă, fie un instrument special de îndepărtare a căpușelor, care permite apucarea fermă a căpușei, cât mai aproape de piele.  

Tehnica de îndepărtare a căpușei: prinde căpușa cât mai aproape de piele, apoi trage ușor și constant în sus, fără a o răsuci sau zdrobi, fiindcă în acest caz se poate ajunge la eliberarea bacteriilor și a altor substanțe periculoase în organism, ceea ce crește riscul de infecție. Apoi curăță și dezinfectează zona mușcăturii: după îndepărtarea căpușei, spală zona mușcăturii cu apă și săpun. Apoi aplica un antiseptic sau alcool pe zona infectată, pentru prevenirea infecțiilor. Este important sa menții zona curată și uscată în zilele următoare, pentru a minimiza riscul de infecție. 

Nu uita să monitorizezi simptomele și să consulți medicul: dacă apar semne de infecție sau de boală transmisă de căpușă, de tipul eritem, febră, dureri de cap, slăbiciune, inflamație în zona mușcată. Este esențial controlul medical pentru evaluare si tratament adecvat. 

Simptomele mușcăturii de căpușă sunt: febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală puternică, mâncărime sau iritație, erupții cutanate. Printre simptomele mai grave care pot apărea, se numără: dificultăți respiratorii, letargie, pierderea poftei de mâncare, pupile dilatate, slăbiciune, echilibru precar, dificultate în vorbire, inflamarea gâtului, leșin. 

Metode de tratament 

Tratamentul mușcăturii de căpușă variază în funcție de cauza infecției. Dacă pacientul dezvoltă boala Lyme, sau febră recurentă, atunci tratamentul implică administrarea de antibiotice. În cazul encefalitei transmise de căpușe nu exista un tratament antiviral specific, medicii pot recomanda tratamente pentru ameliorarea simptomelor și sprijinirea sistemului imunitar al organismului, în lupta împotriva infecției. 

Dacă planifici o ieșire în aer liber, în natură, este important să iei niște măsuri de prevenție. Astfel, trebuie să ai în vedere să: păstrezi pielea acoperită în zone în care ar putea exista căpușe. (poartă haine de culoare deschisă, cu țesătură strâns țesută, cu mâneci lungi, poarta pălărie cu boruri largi și ascunde pantalonii în șosete, pantofi sau cizme), eviți tufișurile și iarba, mai ales după ploaie, când călătorești prin pădure sau pe câmpuri ierboase, menține-te în centrul traseelor, folosești produse pentru protecție anti-căpușe, perii hainele și să verifici pielea după ce ajungi în locuinșă, dacă ai petrecut o perioada mai îndelungată in aer liber. Căpușele se pot atașa oriunde, pe scalp, în buric, în spatele genunchilor, de-a lungul curelei, între picioare, în spatele urechilor sau în ureche, în zona axilelor. 

De asemenea, verifică animalul de companie. Discută cu medicul veterinar despre utilizarea produselor de prevenire înțepăturii de căpușă pentru animalele de companie. 

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Ce este micropensia şi cum pot angajaţii să apeleze la ea. Nu se ţine cont de vârstă
observatornews.ro
Turist german, prins de poliţişti la Roma cu un artefact antic de 30 kg pe trotineta electrică. Explicaţia tânărului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutările lui Trump, în avantajul României. Explicația unui analist
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planurile sunt clare! Imaginea prin care Viktor Orban a stârnit dorințe aprinse comunității maghiare din România
Playtech.ro
Cum să grăbeşti procesul de succesiune. Aşa intri în posesia moştenirii mai repede
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 mai 2025
23 mai 2025