Prima pagină » Actualitate » Înţepătura de arici de mare, frica turiştilor din România. Iată paşii ce trebuie urmaţi dacă ai călcat în spini

Înţepătura de arici de mare, frica turiştilor din România. Iată paşii ce trebuie urmaţi dacă ai călcat în spini

22 iul. 2022, 09:58,
BZI.ro, în Actualitate

Turiştii au fost îngroziţi de prezenţa rechinilor în aproierea plajelor, iar acum nouă frică a acestora este înţepătura de arici de mare. Această specie se afla pe fundul mărilor şi oceanelor de pretutindeni.

Important de precizat este faptul că dacă vreodată aţi călcat într-un arici de mare, ţepii care s-au înfipt în carne nu trebuie scoşi pe cont propriu, ci doar la o unitate medicală.

Înţepătura de arici de mare provoacă răni grave

În ultima perioadă, turiştii de pe litoralul românesc sunt îngrijoraţi de ariciul de mare. Chiar dacă salinitatea scăzută din Marea Neagră nu permite o biodiversitate marină, se află totuşi o serie de specii care pot crea răni, însă nu sunt atât de periculoase.

În Marea neagră nu există corali, caracatiţe, calamari, meduze sau anemone otrăvitoare, iar singură specie de rechin este câinele de mare. Însă, dacă nu suntem atenţi putem călca într-un arici de mare atunci când intrăm în apă. În lume există nu mai puţin de 975 de specii de arici de mare care trăiesc pe fundul mărilor şi oceanelor. Aceste vieţuitoare au nişte spini puternici cu care se protejează împotriva prăduitorilor, iar aceştia pot provoca leziuni ale tegumentelor sau ale ţesuturilor mai profunde sau chiar ale oaselor.

În altă ordine de idei, cei mai mulți cetățeni consideră ariciul de mare o delicatesă, în ciuda faptului că poate crea adevărate probleme.

Simptomele unei înţepături de arici de mare

Având în vedere faptul că spinii aricilor de mare sunt extrem de duri este foarte dificil să-i îndepărtezi, dacă au intrat în piele. Însă, o extracţie promptă poate ajuta la prevenirea altor vătămări, iar leziunea trebuie numaidecât evaluata urgenţă pentru a evita infectarea.

Important de precizat că înţepăturile cauzate de aricii de mare pot fi confundate adesea cu alte înţepături, cum ar fi cele de meduză. Iată care sunt simptomele unei înţepături de arici:

zona de perforare a pielii, cu forma rotundă

prezența spinilor la nivelul pielii

durere intensă

De asemenea, reacțiile alergice la înțepătura de arici de mare sunt cele care vă pot pune viața în pericol, motiv pentru care este obligatorie vizită la un medic. Persoanele cu alergii la echinoide trebuie să fie atente în momentul în care merg la mare și să ceară asistență medicală când prezintă simptome ca:

respirație dificilă

pierderea stării de conștiență

amețeli

modificări ale stării de dispoziție sau de comportament

erupții cutanate în alte zone decât cea înțepată

inflamație exagerată

Care sunt paşii de urmat în cazul unei înţepături de arici de mare

Dacă ai fost înţepat de un arici de mare este primordial să acţionezi imediat. Primul ajutor în cazul înțepăturilor de arici de mare constă în îndepărtarea rapidă a spinilor lor. Această operațiune nu se execută niciodată cu penseta, fiindcă spinii se pot rupe și pot migra în mai multe zone ale pielii, provocând efecte secundare neplăcute.

Astfel, dacă vârful a rămas blocat în straturile mai profunde ale pielii, se recomandă înmuierea zonei afectate în oțet, întrucât acesta poate ajuta la dizolvarea spinului. Spinul este complet eliminat când nu se mai observă puncte negre sau gri la suprafața pielii.

Dacă prima înmuiere în oțet nu este eficientă, se continuă aplicarea unor comprese cu oțet timp de mai multe ore pe zi, până ce spinii dispar complet.

Este recomandată vizită la un medic şi nu extracţia spinilor pe cont propriu în cazul unei înţepături de arici de mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *