Prima pagină » Sanatate » Înțepătura de albină: Simptome, prim ajutor, tratament

Înțepătura de albină: Simptome, prim ajutor, tratament

01 iun. 2021, 13:38,
în Sanatate

Venirea anotimpului cald, relaxarea măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 și, implicit, ieșirea la picnic expune multă lume riscului de a fi înțepați de insecte.

În România, insectele a căror înțepătură poate declanșa o reacție alergică sunt puține, cele mai des întâlnite fiind înțepăturile de albină sau cele de viespe.

Înțepăturile de albină sau de viespe creează durere și disconfort temporar, care dispare de obicei a doua zi, fără a fi necesare îngrijiri medicale. Totuși, înțepăturile de albină sau de viespe pot cauza infecții care necesită tratament sau pot să apară reacții alergice, care pot fi fatale în cazuri foarte rare.

Între veninul de alibnă și de viespe n uexistă o alergie încrucișată, adică o persoană care este alergică la veninul de albina nu este automat alergic și la veninul de viespe.

Înțepătura de albină: Simptome, prim ajutor

În urma unei înțepături de albină pot să apară reacții ușoare, precum o umflătură roșie, mâncărime în zona înțepăturii sau un edem ușor.

În unele cazuri, reacții alergice pot fi severe, existând riscul mflării feței sau a gurii, dificultate de a înghiți sau de a vorbi, respirație greoaie, compresie toracică, stare de amețeală sau chiar leșin.

În cazul înțepăturii de albină, aceasta va lăsa în urma înțepăturii acul care are atașat sacul de venin. Acesta trebuie îndepărtat cât mai repede. Pentru asta, trebuie răzuită zona, având grijă să nu strângi sacul cu venin. În cazul viespilor, acestea nu își lasă acul in piele, ceea ce le dă posibilitatea să poată înțepa de mai multe ori o persoană.

Locul afectat trebuie spălat cu grijă, cu apă și săpun, de 2-3 ori pe zi, până la vindecare.

În zona afectată, trebuie aplicate pentru câteva minute comprese reci sau gheață înfășurată într-un material textil.

Pe zona afectată de înțepătura de albină sau de viespe poate fi aplicată o cremă cu corticosteroizi sau o loțiune cu calamină.

Pentru durerea provocată de înțepătura de albină sau de viespe se poate lua un paracetamol sau ibuprofen.

Când trebuie să apelezi la medic

În cazul în care în zona afectată apare senzația de mâncărime și durere, persoanei respective i se pot da antihistaminice orale, însă după ce în prealabil ați consultat medicul de familie.

În situația în care înțepătura este în zona gurii, trebuie tratament medical imediat, deoarece există riscul apariției unei umflături care să blocheze căile respiratorii.

Dacă zona unde a avut loc înțepătura de albină sau de viespe este mare, roșie sau prezintă o umflătură și durerea durează de mai bine de 3 zile, poate fi vorba de o infecție și trebuie mers imediat la medic.

În cazul în care persoana înțepată are antecedente care s-au soldat cu apariția unor reacții alergice grave, ar trebui să apeleze de urgență la medic. Dacă reacția alergică a debutat înainte ca pacientul să fie în grija unui doctor, este indicat să își facă rapid o injecție cu noradrenalină, în cazul în care are deja un kit de urgență pentru tratamentul alergiilor și știe cum să îl folosească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`