Prima pagină » Local » Întârzieri masive pentru Autostrada Moldovei. Cum arată tronsoanele care ar trebui să fie gata în anul 2024

Întârzieri masive pentru Autostrada Moldovei. Cum arată tronsoanele care ar trebui să fie gata în anul 2024

21 feb. 2024, 09:31,
BZI.ro, în Local

Întârzieri masive pentru Autostrada Moldovei. Autoritățile au căutat până acum vinovații, iar soluțiile nu au fost eficiente. Directorul interimar al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Cătălin Urtoi, susține că proiectul autostrăzii A8 este întârziat din cauza ritmului lent al aprobării documentaţiilor tehnice de către Compania Națională de Infrastructură Rutieră.

Autostrada „Moldovei” A7 – coloana vertebrală rutieră care ar urma să străbată regiunea de la Nord la Sud și să lege Moldova de Muntenia – se află în lucru din apropiere de Ploiești, de la intersecția cu A3, până la Pașcani, aproape 320 de kilometri. În 2024, însă, unele tronsoane au deja termen de finalizare – 65 de kilometri de autostradă care ar trebui deschiși traficului. Cu toate acestea, stadiul din teren la momentul actual nu arată promițător pentru finalizarea tuturor lucrărilor la termen în acest an.

Întârzieri masive pentru Autostrada Moldovei

Autostrada Moldovei este un ,,vis” greu de îndeplinit. Lucrările nu vor fi gata la timp, deși Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că anul acesta vor fi finalizate șase sau chiar șapte din cele 13 loturi din Autostrada Moldovei A7 aflate în execuție. Estimarea vine în urma unor discuții cu constructorii de autostrăzi.

Autostrada Moldovei s-a înfundat între Mizil și Pietroasele. Lotul 2 nu va fi gata în 2024, e la 35%, deși are termen aprilie și atât ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, cât și premierul Marcel Ciolacu s-au declarat încrezători că lucrările vor avansa conform contractelor.

Autostrada „Moldovei” A7 are aproape 440 km de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la Siret, la granița cu Ucraina. Până în acest moment au fost contractate aproape toate tronsoanele, ultimul tronson contractat fiind Petroasele – Buzău (cca 13,9km), cel mai rămas în urmă dintre loturi. De la Buzău până la Pașcani Autostrada A7 are același constructor – românii de la UMB.

Două tronsoane de pe A7 Ploiești – Buzău și două tronsoane de pe A7 Buzău – Focșani au termen de finalizare în 2024. În total sunt peste 65 de kilometri de autostradă. Anul acesta au termen contractul de finalizate loturile 1 și 2 din tronsonul Ploiești – Buzău și loturile 1 și 4 din tronsonul Buzău – Focșani.

Ieșenii sunt revoltați că autostrada nu are nicio perspectivă

Ieșenii sunt tot mai indignați de întârzierile lucrărilor pentru Autostrada Moldovei și vor să știe cine se face vinovat de nesfârșitele întârzieri pe care le are proiectul ce va lega Moldova de Regiunea de Vest.

Cătălin Urtoi a declarat că situaţia proiectului autostrăzii A8, care leagă Moldova de Ardeal, devine,,critică” şi cere măsuri din partea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Totodată, el solicită CNAIR să facă public un grafic prin care să îşi asume finalizarea acestui proiect până în 2030. De asemenea, şeful CNIR cere deblocarea contractului pe tronsonul Moţca-Leţcani-Ungheni.

,,Este o mare bătaie de joc ce se întâmplă cu acest proiect. Ieşenii aşteaptă această autostradă de prea mulţi ani, iar problemele în trafic la ora actuală pe secţiunea de drum naţional Moţca-Podu Iloaiei-Leţcani sunt foarte grave. Aşteptăm un program clar şi asumat din partea dumneavoastră ca şi manageri, în legătură cu finalizarea etapizată a acestui proiect, pe loturi, în perioada 2026-2030.”, a afirmat Cătălin Urtoi.

O veste bună este aceea că Autostrada A7 conține primul nod turbion din România, construit la intersecția cu A8. Construcția va avea 12 pasaje și o lungime cumulată a bretelelor de aproximativ 15 kilometri. Conform proiectului pentru Autostrada Moldovei, acesta a fost construit în zona Sodomeni – Pașcani, județul Iași.

Rămâne de văzut dacă lucrările pentru Autostrada Moldovei vor fi finalizate la termen, deși tronsoanele care ar trebui să fie gata în anul 2024 au deja întârzieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *