Prima pagină » International » Întâlniri importante la Palatul Elysée: Președintele Macron trebuie să numească rapid un nou prim-ministru
Întâlniri importante la Palatul Elysée: Președintele Macron trebuie să numească rapid un nou prim-ministru

Întâlniri importante la Palatul Elysée: Președintele Macron trebuie să numească rapid un nou prim-ministru

02 sept. 2024, 13:00,
Simona Ciobanu în International

Președintele Franței era așteptat să numească un nou prim-ministru în weekendul trecut, după alegerile anticipate din vară care au avut un rezultat incert. Cu toate acestea, numirea nu a avut loc, iar tot mai mulți politicieni, inclusiv cei din cercul său de aliați, îl presează pe Emmanuel Macron să grăbească procesul, potrivit surselor citate de Reuters și Politico.

Luni, 2 septembrie, Macron are programate întâlniri cu doi dintre foștii președinți ai Franței, precum și cu doi politicieni importanți care sunt considerați posibili candidați pentru funcția de prim-ministru, conform Reuters.

Surse apropiate președinției au menționat că președintele francez îi va primi pe foștii lideri Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, precum și pe Bernard Cazeneuve, fost membru al Partidului Socialist și un politician experimentat.

Președintele Macron trebuie să numească un nou prim-ministru

Decizia de a numi un nou lider al guvernului este tot mai aproape, pe fondul presiunilor exercitate asupra președintelui de a pune capăt săptămânilor de blocaj politic create de alegerile anticipate, care au lăsat parlamentul fără o majoritate clară. François Bayrou, liderul partidului de centru Modem și aliat al lui Macron, a declarat duminică că situația necesită o soluție rapidă, subliniind că este timpul să fie numit un guvern. De asemenea, Yaël Braun Pivet, președinta Adunării Naționale și o altă aliată a președintelui, a avertizat împotriva instabilității instituționale.

Bernard Cazeneuve este unul dintre numele frecvent menționate pentru a prelua șefia guvernului, datorită respectului de care se bucură atât în rândul partidelor de dreapta, cât și într-o oarecare măsură în zona stângii politice. Cazeneuve a deținut anterior funcția de prim-ministru în ultimele luni ale mandatului lui Hollande și a fost de trei ori ministru, gestionând portofolii importante precum Afaceri Europene, Buget și Interne.

În urmă cu doi ani, el a părăsit Partidul Socialist, protestând împotriva alianței cu stânga radicală condusă de Jean-Luc Mélenchon. Conform echipei sale, Cazeneuve nu se consideră un candidat, dar ar accepta poziția din simțul datoriei dacă i s-ar cere, fără a o face cu orice preț.

Numirea unui nou prim-ministru nu garantează rezolvarea problemelor politice din Franța

Macron este așteptat să se întâlnească și cu Xavier Bertrand, un alt posibil candidat pentru funcția de prim-ministru, deși cu șanse mai mici decât Cazeneuve. Bertrand este membru al partidului conservator Les Républicains și președinte al regiunii Hauts-de-France.

Următorul prim-ministru va avea sarcina dificilă de a implementa reformele necesare și de a asigura adoptarea bugetului pentru 2025, într-un context în care Franța este sub presiunea Comisiei Europene și a piețelor financiare să își reducă deficitul. Fără o majoritate clară în parlament, această misiune se anunță complicată.

Planurile lui Macron de a organiza alegeri parlamentare anticipate în iunie, după eșecul de la scrutinul europarlamentar, au avut rezultate neclare. Coaliția sa de centru a pierdut mai multe locuri în parlament, iar niciun partid nu a obținut o majoritate absolută. Alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) a obținut cele mai multe locuri, dar Macron nu i-a dat mandatul de a forma guvernul, având în vedere opoziția altor partide.

Cu toate acestea, chiar și numirea unui nou prim-ministru nu garantează rezolvarea problemelor politice. Divergențele între partidele de stânga, care doresc majorarea impozitelor pentru finanțarea serviciilor publice, și cele de dreapta, care militează pentru reducerea cheltuielilor publice, rămân un obstacol major.

În acest context, Noul Front Popular a prezentat sâmbătă o propunere legislativă pentru demiterea președitelui Macron, în urma refuzului acestuia de a o nominaliza pe Lucie Castets la șefia guvernului, însă este puțin probabil ca inițiativa să adune suficiente voturi în parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 octombrie 2024
06 octombrie 2024