Reprezentanții asociațiilor legumicole din Iași s-au întâlnit cu specialiștii Direcției Agricole pentru a discuta despre programele deschise în anul 2022 pentru acest sector. În acest an vor fi derulate aceleași programe de finanțare ca în 2021, iar sumele acordate vor fi stabilite după se vor finaliza dezbaterile publice privind proiectele
O întâlnire între reprezentanții asociațiilor legumicole din Iași și specialiștii Direcției Agricole a avut loc la sediul instituției. Scopul întâlnirii a fost analiza proiectelor propuse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltare Rurală ce vor fi lansate în anul 2022. Este vorba despre programul de susținere a producției de legume în spații protejate, cel privind ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a producătorilor. Reprezentanții structurilor asociative din Târgu Frumos, Golăești, Răchiteni și Stolniceni-Prăjescu au făcut propuneri cu privire la proiectele de acte normative din anul 2022.
„Au fost discutate aspecte privind culturile propuse să fie susținute în anul 2022, producțiile de realizat, perioada de valorificare, sprijinul financiar prevăzut și documentele necesare pentru accesarea programelor. S-au reliefat și situații din experiența anului 2021, precum și soluții pentru desfășurarea în bune condiții a etapelor de înscriere, verificare și plată pentru legumicultori. Au fost prezentate informații privind avantajele înființării grupurilor de producători, posibilitățile de valorificare a producției și exemple de bună practică”, susține Gabriel Hoha, directorul Direcției Agricole Iași.
În Iași sunt înregistrate legume pe o suprafață de 110 hectare
Ieșenii care s-au înscris în programul privind susținerea producției de legume în spații protejate au primit 2.200 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză. Unii dintre fermierii din Iași au depus cererile chiar de la debutul programului și au primit sume importante pentru derularea afacerii timp de câțiva ani. Aceștia au putut să obțină maximum 20.000 de lei, în 3 exerciții financiare.
Cei mai mulți beneficiari ai programului provin din Târgu Frumos, bazinul legumicol din această zonă din Iași fiind recunoscut de ani de zile pentru legumele gustoase produse aici. Una dintre familiile cu tradiție de aproape 100 de ani în legumicultură este cea formată din Cornel și Irina Hoșliag. Programul de succes ar putea fi derulat în aceleași condiții ca în anul precedent.
Unul dintre programele lansate anul trecut se va derula și în 2022
Programul de minimis pentru usturoi va fi derulat și în acest an. În 2021 au fost înscriși 30 de beneficiari, care cultivă 34 de hectare. Producătorii din Iași care au cerut plata de maximum 3.000 de euro / hectar au primit banii în luna decembrie 2021. Subvenția la usturoi a crescut, de la 1.000 de euro la hectar, la 3.000 de euro la hectar, după ce producătorii au susținut că cei 1.000 de euro sunt insuficienți, pentru că usturoiul este o cultură ce presupune costuri importante pentru înființare.
Unul dintre programele lansate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru prima dată în 2021 a fost cel pentru plantele aromatice, unde s-au înscris cultivatorii de muștar, care au primit 150 de euro la hectar, suma totală acordată fiind de 71.413 lei. Programul se va derula și în acest an.