Prima pagină » Eveniment-Social » Întâlnire de maximă importanță pentru profesorii de educație fizică din Iași, în cadrul Proiectului “DORGIS-AR” 
Întâlnire de maximă importanță pentru profesorii de educație fizică din Iași, în cadrul Proiectului “DORGIS-AR” 

Întâlnire de maximă importanță pentru profesorii de educație fizică din Iași, în cadrul Proiectului “DORGIS-AR” 

13 iul. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Eveniment-Social

La Hotel Unirea din Iași, a avut loc cea de-a treia întâlnire transnațională de lucru a proiectului ERASMUS+ SPORT “DORGIS-AR – Doping Roadblock Game In Sport – Augmented Reality”. Proiectul a fost cofinanțat de Comisia Europeană, beneficiarul proiectului fiind Școala Gimnazială Rediu, comuna Rediu, județul Iași.

Proiectul își propune să informeze și să educe sportivii juniori cu privire la pericolele consumului de substanțe interzise, să prezinte riscurile dopajului din mediul recreativ și, totodată, să promoveze etica în sport și alimentația sănătoasă prin intermediul unei aplicații mobile anti-doping inovatoare, utilizând o tehnologie revoluționară (realitatea augmentată).

Profesori din 7 state europene au participat la cea de-a treia întâlnirea transnațională din cadrul Proiectului “DORGIS-AR”

Proiectul ERASMUS+ SPORT “DORGIS-AR – Doping Roadblock Game In Sport – Augmented Reality” se desfășoară în perioada ianuarie 2021 – decembrie 2022, în organizațiile partenere din România, Croația, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia și Spania. La întâlnirea desfășurată la Hotel Unirea, cea de-a treia întrevedere transnațională din cadrul proiectului, au participat directorii mai multor unități școlare din Iași: Petronela Petrea, Școala Gimnazială „Mihai Dumitriu” Valea Lupului, Mihaela Nistor, Școala Gimnazială Rediu, precum și alte cadre didactice de educație fizică. Cadrele didactice ieșene s-au întâlnit cu profesori din Grecia, Italia, Portugalia, Polonia, Croația și Spania.

Activitățile desfășurate până în prezent în cadrul acestui proiect Erasmus+ au inclus realizarea aplicației „DORGIS” utilizând tehnologia realității augmentate. A fost prezentată o versiune demonstrativă îmbunătățită, precum și activitățile anti-doping care vor fi organizate și desfășurate de profesorii de educație fizică, de antrenori pe terenul sau în sala de sport cu elevii / sportivii din grupul-țintă.

În perioada următoare se vor concepe și se vor realiza materialele multimedia, reprezentate de texte, înregistrări audio și video, pentru platforma de e-learning de tip Moodle destinată formării profesorilor și antrenorilor în domeniul prevenirii și combaterii doping-ului în rândul sportivilor juniori / elevilor din grupul-țintă, precum și a părinților acestora.

Aplicația mobilă „DORGIS”, un real ajutor pentru tinerii sportivi

Aplicația mobilă „DORGIS” are caracter educativ și folosește tehnologia realității augmentate (AR). Aplicația tip AR va include utilizarea unei holograme 3D, la alegere dintre o fată și un băiat, care, în timp real, vor interacționa cu utilizatorul. Reprezentarea hologramei 3D suprapusă peste imaginea din lumea reală va apărea pe smartphone-ul / tableta utilizatorului în mediul înconjurător al acestuia (de exemplu, pe o masă în fața acestuia). Holograma poate fi rotită 360°, micșorată sau mărită, poate efectua mișcări pentru a părea și mai reală.

Jocul elaborat în cadrul proiectului nostru se va desfășura în trei etape, necesitând activități fizice, o tehnologie inovatoare pentru dispozitive mobile, suport online pe o platformă de e-learning. Astfel, în prima parte a jocului se vor desfășura un set de 70 de activități fizice anti-doping pentru conștientizarea sportivilor juniori cu privire la importanța respectării eticii în sport (prin prezentarea unor modele de urmat).

În a doua etapă a jocului, care se poate desfășura și în afara orelor de curs/antrenamentelor, se va utiliza o aplicație mobilă inovativă folosind tehnologia realității augmentate (câte o versiune pentru fiecare stat partener) pentru a încuraja și a educa sportivii juniori să adopte un regim alimentar sănătos și pentru a evidenția efectele negative pe care le poate avea consumul de substanțe interzise asupra sănătății acestora. Ultima parte a jocului se adresează profesorilor și antrenorilor care, prin 42 de module de e-learning (în șase versiuni, câte una pentru fiecare stat partener) conectate la o platformă Moodle, vor fi formați în vederea dezvoltării spiritului etic al juniorilor, promovării Codului Mondial Anti-doping al WADA (Agenția Mondială Anti-Doping), familiarizării cu testul WADA și cu procedurile legale.

Proiectul “DORGIS-AR” își propune să încurajeze și să promoveze mișcarea și alimentația sănătoasă, ca o contrapondere a culturii pro-doping, folosind o tehnologie modernă, inovatoare și activități anti-doping. Următoarea întâlnire de lucru din cadrul proiectului va avea loc în Valencia (Spania),  pe 26 septembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *