Întâlnire cu Boualem Sansal, la festivalul FILIT Iași! „Europa e în declin, stă bine economic, dar politic a dispărut”

24 oct. 2022, 09:49,
Denisa Pintilie, în Local

FILIT, cel mai mare Festival Internațional de Literatură și Traducere Iași, l-a avut în cea de-a doua seară invitat pe Boualem Sansal. Invitatul a povestit despre cea mai grea perioadă din viața lui, războiul civil, dar și despre conflictul de astăzi dintre Rusia și Ucraina. De ce a ales să rămână în Algeria, dar și despre care este statutul femeii în socitate, a povestit scriitorul la eveniment

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, iar ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România. FILIT 2022 beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Iași, Inspectoratului Județean Iași, MOBEXPERT, Aqua Carpatica, Volvo. Boualem Sansal, invitatul festivalului FILIT, în cea de-a doua seară, 20 octombrie 2022 este un scriitor algerian, laureatul marelui premiu pentru roman al Academiei Franceze care povestește, alături de gazda Magda Grădinaru, despre viața în Algeria.

Boualem Sansal, la festivalul FILIT Iași, povestește despre viața în Algeria

Boualem Sansal a dialogat cu Magda Grădinaru, jurnalist pasionat de cultură și politică. La 66 de ani, pentru Boualem Sansal a tăcea înseamnă o formă de sinucidere. Întrebat dacă neputința omului atât față de societate, cât și față de el însuși este ireversibilă, autorul algerian susțiune că civilizația umană nu mai există astăzi.

În cadrul festivalului FILIT, invitatul povestește despre viața lui, în care un episod îngrozitor a fost războiul civil în Algeria. În ceea ce îl privește pe autor, războiul a început chiar atunci când era la facultate. Unii dintre studenți erau islamiști, alții erau democrați, așa ajungându-se la arme.

Boualem Sansal a explicat și de unde vine titlul cărții „Harraga”.

„E o mișcare uriașă în întreaga Africă și bineînțeles că, în jur sunt traficanți care profită de ea. Există traficanți cu vase care transportă. În Algeria traficanții sunt cei care finanțează după care ajung în Europa și legile europene nu permit ca ei să fie expulzați. Ca să știi să-l expulzezi, trebuie să știi în primul rând unde și în al doilea rând pentru ce l-ai arestat”, povestește Boualem Sansal.

Public implicat în discuția cu autorul algerian

Publicul prezent la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” a fost foarte implicat în tema serii, de aceea, acesta a fost curios să afle și care este statutul femeii în Algeria.

„Există femei moderne, care lucrează, cu studii. Activitatea economică în Algeria este majoritar feminină. Spre exemplu: în sănătate, în educație, aproape 100%. Oamenii funcționează fie după legile tradiționale, fie după cele islamice”, adaugă invitatul FILIT.

Întrebat de ce a ales să rămână în Algeria și nu a emigrat, Boualem Sansal a răspuns că, în timpul războiului, a intrat în diverse grupuri prin care încerca să informeze lumea, Occidentul și Organizația Națiunilor Unite. Invitatul se consideră o persoană responsabilă, iar dacă ar fi plecat, spune că astăzi n-ar mai fi fost.

După toate masacrele pe care le-a comis armata lui Putin în Siria, inclusiv folosirea armelor chimice, Occidentul l-a lăsat să ajungă până astăzi, când Rusia a invadat Ucraina și când oamenii se tem de utilizarea armelor chimice sau nucleare.

„E problema Europei. Europa e în declin, stă bine economic, dar politic a dispărut. Cuvântul Europei nu este auzit. Ea nu poate face nimic. Încearcă cu diplomație, dar nu reușește. Și nu e azi, de ieri, nazismul a aruncat, iar Europa nu a reacționat. Europa Occidentală e într-o stare de slăbiciune”, declară Boualem Sansal la Festivalul FILIT, unde a reușit să stârnească rapid curiozitatea publicului în legătură cu povestea despre întreaga viață alegeriană, cât și despre relatările cărților publicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *