Prima pagină » Actualitate » Întâlnire crudială pentru România! Rusia discută cu NATO și SUA problemele din Ucraina
Întâlnire crudială pentru România! Rusia discută cu NATO și SUA problemele din Ucraina

Întâlnire crudială pentru România! Rusia discută cu NATO și SUA problemele din Ucraina

10 ian. 2022, 09:26,
în Actualitate

Înainte ca cele două țări, SUA și Rusia, să se întâlnească pe fondul tensiunilor crescânde din cauza Ucrainei, un înalt oficial rus și secretarul de stat al SUA au dat un ton pesimist viitoarelor discuții.

Oficialii ruși și americani s-au întâlnit pentru o cină preliminară duminică seară pentru a începe o negociere cu mize mari asupra amenințărilor la adresa Ucrainei și a prăpastiei tot mai mari dintre Moscova și Occident, dar a existat un pesimism profund de ambele părți că o soluție diplomatică este la îndemână.

SUA nu înțelege cererile de securitate ale Rusiei

Chiar înainte de a se așeza, înaltul oficial rus trimis la discuții a avertizat că Statele Unite au o „lipsă de înțelegere” a cererilor de securitate ale Kremlinului, iar Statele Unite și-au exprimat îndoielile cu privire la faptul că Rusia este „serioasă” în ceea ce privește de-escaladarea Criza din Ucraina.

Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei A. Ryabkov au menținut retorica dură pe care unii analiști și oficiali occidentali o văd ca un posibil preludiu al noii acțiuni militare ruse împotriva Ucrainei. Părea că încearcă să reducă așteptările pentru o cale către un acord cu doar câteva ore înainte de a deschide sesiunea cu o cină privată într-o clădire rezidențială de pe malul lacului Geneva cu Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct. Cei doi se vor întâlni din nou la Geneva luni, conducând delegațiile ruse și americane în negocieri mai formale.

În declarațiile raportate de agențiile de presă ruse, domnul Ryabkov a spus că intenționează să negocieze „dinamic, fără pauze”, pentru a împiedica Occidentul „să pună frâna tuturor acestor lucruri și să le îngroape în discuții nesfârșite”.

Comentariile lui Ryabkov au venit cu câteva ore înainte ca secretarul de stat Antony J. Blinken, care a apărut în mai multe programe de televiziune duminică dimineață, să spună că crede că există loc de negociere în discuțiile care au loc în următoarele zile la Geneva și alte două orașe europene.

Deși a exclus încălcări ale integrității teritoriale a Ucrainei și reduceri ale nivelurilor trupelor americane, el a deschis ușa unei posibile renașteri a unui tratat abandonat de administrația Trump și a limitelor reciproce privind locurile în care trupele ar putea fi desfășurate și exercițiile.

Negocierile, a insistat Blinken, „nu sunt despre a face concesii” sub amenințarea unei invazii rusești a Ucrainei, la opt ani după ce aceasta a anexat Crimeea.

„Este vorba despre a vedea dacă, în contextul dialogului și al diplomației, există lucruri pe care ambele părți, toate părțile le pot face pentru a reduce tensiunile”, a spus el pentru CNN. „Am făcut asta în trecut.”

Duminică, de mai multe ori, Blinken a ridicat posibilitatea de a revigora Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, care interzicea desfășurarea, în Europa sau în Rusia, de rachete nucleare cu rază medie de acțiune. Atât administrația Obama, cât și cea Trump au acuzat Moscova de încălcarea acordului, iar Statele Unite au părăsit tratatul în 2019.

Probleme mari între Rusia și Ucraina! Zeci de mii de soldați ruși sunt disclocați la granițele țării

SUA au atras semnale de alarmă referitoare la o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia. De altfel, rușii au dislocat zeci de mii de soldați la graniță. Departamentul de stat din SUA a declarat faptul că cetățenii americani ar trebui să evite zona:

Departamentul de Stat continuă să sfătuiască cetățenii americani să nu călătorească în Ucraina din cauza COVID-19 și să reconsidere călătoria din cauza amenințărilor crescute din partea Rusiei . Fiți cu prudență sporită din cauza criminalității și a tulburărilor civile. Unele zone au riscuri crescute. se arată în raport.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *