Prima pagină » Local » Insulă de gunoi pe șoseaua Națională. Localnicii: „Mirosul este insuportabil”

Insulă de gunoi pe șoseaua Națională. Localnicii: „Mirosul este insuportabil”

24 feb. 2023, 02:00,
Andrei ROTARU, în Local

O insulă de gunoi pe șoseaua Națională iese la iveală după topirea zăpezii. Cu toate că centrul de colectare a gunoiului se află foarte aproape, cetățenii aruncă deșeurile la întâmplare. Peturi, pungi folosite și gunoi menajer, toate formează această insulă care a apărut din senin. Această situație nu este de ieri în zonă, iar unii localnici susțin că persoanele fără adăpost iau gunoiul de la centrul de colectare și îl aruncă intenționat peste gard

Cum te deplasezi pe șoseaua Națională din cartierul Alexandru cel Bun, îți iese în cale un focar de microbi și infecție. Este vorba de o grămadă de deșeuri ce sunt aruncate la întâmplare, alături fiind un centru de colectare a gunoiului. Reporterii BZI au discutat cu câțiva localnici din zonă, iar aceștia au spus că sunt persoane fără adăpost în zonă care strâng peturi pentru a le valorifica.

Insulă de gunoi pe șoseaua Națională

Gunoi

De la resturi de gunoi menajer, până la sticle din plastic, pungi și brazi uscați de la Craciun, acest gunoi se află pe spațiul verde, centrul de colectare fiind foarte aproape

Localnicii care locuiesc în zona Alexandru cel Bun, mai exact pe șoseaua Națională – lângă piață – susțin că problema persistă de foarte mult timp și nimeni nu ia măsuri. În spațiul respectiv s-au adunat foarte multe gunoaie, de la pungi din plastic până la resturi de lemn și deșeuri menajere. Aceștia mai spun că mirosul este insuportabil când vine anotimpul cald.

„Este un miros insuportabil. Situația e de foarte multă vreme așa. Nimeni nu le strânge. Mașina de gunoi vine și colectează doar gunoiul din spațiul special amenajat. Ce este după gard e așa de mai bine de jumătate de an”, declară un locuitor din zona respectivă.

Unii localnici dau vina pe persoanele fără adăpost care strâng sticlele din plastic pentru a le valorifica.

„Este o persoană fără adăpost în zonă care caută prin gunoi. Selectează sticlele și în timpul acesta, ce nu-i folosește aruncă peste gard”, declară un alt localnic de pe șoseaua Națională.

În zonă se află și o persoană fără adăpost care, într-adevăr, strânge sticle din plastic. Aceasta nu a recunoscut și declară că cei care locuiesc în proximitate le aruncă peste gard de la distanță.

„Oamenii care locuiesc în zonă le aruncă. Peturile le strâng pentru a le vinde. Eu nu le arunc, ci doar le pun în sacoșă și le duc la piață pentru vânzare”, spune o persoană fără adăpost care petrece foarte mult timp în zona respectivă.

Deșeurile se află pe terenul CFR, chiar în vecinătatea clubului de sport CFR

Spatiu de colectare gunoi

Chiar dacă în apropiere se află un centru de colectare a gunoiului, localnicii aruncă gunoiul peste gard de la distanță

Spațiul respectiv este administrat de cei de la CFR Infrastructură, iar Salubris SA nu poate interveni pentru a curăța locul respectiv. Directorul CFR Infrastructură, Sorin Trandafirescu, susține că zona trebuie întreținută, deoarece se aruncă foarte mult gunoi peste gard, cu toate că foarte aproape se află un spațiu destinat colectării deșeurilor menajere. Acesta mai acuză și lipsa de personal.

„Dacă mă credeți, nu am nici oameni care să se ocupe și să supravegheze zona. Soluția mai simplă ar fi să contractez serviciile Salubris SA, dar nu am nici buget pentru asta. O să rezolv în cel mai scurt timp”, susține Sorin Trandafirescu.

Directorul Salubris SA, Cătălin Neculau, declară că, în momentul de față, spațiul respectiv nu are sistem de supraveghere, dar urmează procedurile de licitație pentru ca toate centrele de colectare de pe raza municipiului Iași să fie dotate cu astfel de dispozitive.

Există 250 de puncte de supraveghere în Iași, dar nu și acesta. Anul acesta am scos la licitație și celelalte puncte. Vor fi încă 250 de puncte supravegheate până la sfârșitul anului”, declară Cătălin Neculau.

Șeful Poliției Locale din Iași, Liviu Zamfirescu, a declarat că nu au fost făcute sesizări în zona respectivă, însă va trimite o echipă la fața locului. Dacă va fi cazul, vor aplica sancțiuni.

„Nu știu dacă s-au dat amenzi în zona respectivă. Noi o să notificăm CFR-ul pentru că ei sunt obligați să-și administreze spațiul și să-l întrețină curat. O să trimit o echipă în zonă și, dacă o să fie cazul, o să aplicăm sancțiuni”, susține Liviu Zamfirescu.

Așadar, odată cu sosirea anotimpului cald, o insulă de gunoi pe șoseaua Națională iese la suprafață, iar această problemă persistă de foarte mult timp. Problema vine de la localnicii din zonă și persoanele fără adăpost care aruncă gunoiul la întâmplare și profită de faptul că nu există un sistem de supraveghere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *