Prima pagină » Sanatate » Insuficiență venoasă cronică. În ce situații este necesară o intervenție chirurgicală?

Insuficiență venoasă cronică. În ce situații este necesară o intervenție chirurgicală?

28 mart. 2023, 10:24,
în Sanatate

Insuficiența venoasă cronică este o stare patologică în care fluxul de sânge venos de la nivelul extremităților inferioare este afectat. Potrivit statisticilor, aproximativ un sfert dintre adulții din țările dezvoltate din punct de vedere economic suferă de această afecțiune.

Tensiunea excesivă asupra venelor membrelor inferioare stă la baza dezvoltării insuficienței venoase. Aceasta este cauzată de postura verticală și de particularitățile activității umane moderne. Dacă nu se urmează un stil de viață sănătos, solicitarea excesivă a venelor picioarelor este practic inevitabilă. Ieșirea normală a sângelui este asigurată de tonusul pereților venoși, de buna funcționare a valvelor și de modificarea lumenului venos datorită tensiunii musculare. În cazul IVC există o insuficiență funcțională sau organică a aparatului valvular cu reflux de sânge venos.

Insuficiență venoasă cronică. Cum se manifesta boala și primele simptome

Din cauza presiunii crescute se produce o dilatare patologică a venelor sub valva afectată, creșterea permeabilității pereților, tulburări de curgere a plasmei și de trofism tisular. Ca urmare, microcirculația se deteriorează, celulele imune, radicalii liberi se acumulează în țesuturi, mediatorii inflamatori sunt activați și apare staza limfatică. Aceasta se manifestă prin edem, hiperpigmentare și formarea de ulcere trofice.

Conform clasificării internaționale, insuficiența venoasă cronică are 7 stadii. La început, nu există simptome, iar boala se dezvoltă pe furiș. Pe piele apar telangiectazii, se dezvoltă vene varicoase, există edeme pronunțate și se manifestă alterarea pielii. Sunt prezente manifestări cutanate, precum și urmele unui ulcer trofic vindecat.

Etapele inițiale ale IVC includ sindromul picioarelor grele. Pacientul simte disconfort după mers și în picioare, dar trece acest lucru drept oboseală. Pacientul poate observa, de asemenea, marmorarea pielii și vene de păianjen. Venele varicoase nu sunt întotdeauna observate. În prezența venelor varicoase, pacientul poate fi deranjat de dureri de-a lungul traseului vasului bolnav.

Umflarea gleznelor și a părții inferioare a piciorului este caracteristică pentru IVC. Umflarea apare seara și dispare complet noaptea. Umflarea devine mai pronunțată pe măsură ce boala progresează.

Cum evoluează boala? Scopul tratamentului

Tulburările microcirculatorii duc în cele din urmă la o distrofie a pielii picioarelor. Apar mai întâi pete de hiperpigmentare. Întunecarea este mai des localizată la nivelul articulației gleznei. Pacientul remarcă o uscăciune excesivă a pielii gleznelor și este pruriginos.

Se pot dezvolta eczeme și lipodermatoscleroză. Distrofia severă duce la formarea de ulcere trofice profunde. Rănile se înmoaie și durează mult timp pentru a se vindeca. Infecția poate duce la supurația țesutului.

Pacienții cu dilatare semnificativă a venelor de la nivelul membrelor inferioare pot avea cantități mari de sânge care se acumulează în picioare, ceea ce se manifestă prin toleranță scăzută la efort fizic și mental și semne de insuficiență cardiacă.

Tratamentul are ca scop restabilirea trofismului țesuturilor moi și eliminarea stazei venoase cronice. Tacticile de tratament sunt alese individual. Intervenția chirurgicală este considerată a fi singura metodă radicală de tratament. Terapia conservatoare este utilizată în stadiile incipiente, precum și în pregătirea pentru operație.

Metodele conservatoare sunt adecvate dacă nu există modificări ireversibile la nivelul venelor. Pacienților li se prescriu bandaje elastice sau ciorapi de compresie. Ciorapii, colanții sau ghetrele cu o anumită forță de compresie sunt alese de medic. Acestea servesc drept cadru pentru vene, îmbunătățesc fluxul sanguin și previn formarea de cheaguri de sânge. Flebologii prescriu, de asemenea, terapie fizică, înot și fizioterapie. Tratamentul medicamentos se administrează în cure repetate de aproximativ 2 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *