Prima pagină » Eveniment-Social » Insuficienta hepatica acuta, tratata prin dializa hepatica
Insuficienta hepatica acuta, tratata prin dializa hepatica

Insuficienta hepatica acuta, tratata prin dializa hepatica

18 mai 2011, 22:50,
Narcis Pohoata, în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:220889;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Pacientii din judetele Moldovei care sufera de insuficienta hepatica acuta, o afectiune cu mortalitate extrem de crescuta, se pot trata prin dializa hepatica in aceasta regiune doar la Iasi, la Spitalul Clinic C. I. Parhon. Medicii de la clinica de nefrologie au implementat pentru prima data aceasta terapie in spital in anul 2001, in premiera pentru Romania, iar primii pacienti care au beneficiat de noul tratament au fost copiii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani cu insuficienta hepatica acuta, fulminanta postintoxicatie cu ciuperci.
Dializa hepatica este o metoda moderna de tratament in insuficienta hepatica acuta, ce poate aparea pe un ficat anterior sanatos sau ca o complicatie in cursul unei hepatopatii cronice severe. „In Romania, tratamentul cu dializa hepatica a fost implementat pentru prima data in Spitalul C. I. Parhon, in anul 2001, iar de atunci au beneficiat de aceasta terapie numerosi pacienti, de toate varstele. Dializa hepatica reprezinta o metoda moderna de tratament, avand scopul de a indeparta substantele hepatotoxice si toxice sistemice. Este important ca aceasta terapie sa fie inceputa cat mai repede dupa ingestie, pentru a fi eficienta. UIterior, si alte cazuri de insuficienta hepatica acuta survenite la pacienti cu ciroza au permis posibilitatea efectuarii imediat a unui transplant hepatic. De asemenea, s-a mai folosit aceasta tehnica in tratarea unui pacient cu ciroza biliara, care, ulterior, a beneficiat de transplant hepatic, dar si a doua tinere care sufereau de boala Willson. Aceasta procedura presupune o analiza corecta a fiecarui caz in parte, lucru care s-a realizat impreuna cu colectivul Spitalului de Pediatrie sau cu Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi”, a declarat conf. dr. Carmen Volovat, directorul medical al Spitalului C. I. Parhon, medic primar medicina interna-nefrologie.
Cauzele care duc la insuficienta hepatica sunt multiple, cele mai frecvente fiind intoxicatiile, infectiile, sangerarile. Netratata, insuficienta hepatica acuta poate determina aparitia afectiunilor cerebrale si cardiovasculare. Prin dializa hepatica se indeparteaza acizii toxici.
In prezent, spitalul iesean beneficiaza de un program national de terapie intensiva a insuficientei hepatice. „Programul national de terapie intensiva a insuficientei hepatice infiintat anul trecut include doar patru centre din tara, pe langa spitalul C. I. Paron figurand Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals, Spitalul Clinic de Copii Cluj Napoca – Clinica Pediatrie Nefrologie si Institutul Clinic Fundeni”, a adaugat conf. dr. Carmen Volovat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *