Prima pagină » Sanatate » Insuficiența cardiacă se vindecă? Iată tot ce trebuie să știi despre tratament și cauze

Insuficiența cardiacă se vindecă? Iată tot ce trebuie să știi despre tratament și cauze

24 apr. 2025, 09:06,
în Sanatate

Fiind o afecțiune frecventă, multe persoane se întreabă dacă insuficiența cardiacă se vindecă. Află tot ce trebuie să știi despre aceasta.

Aceasta reprezintă pierdea capacității inimii de a pompa în mod corespunzător sângele. Din diverse motive, inima a devenit slăbită, iar mușchiul inimii s-a îngroșat și a devenit mai rigid.

Insuficiența cardiacă se vindecă?

Pentru diagnosticul afecțiunii, medicul va efectua mai multe examene. Printre acestea se enumeră un examen clinic, anumite teste și investigații, precum analize de sânge, o electrocardiogramă, RMN, ecografie cardiacă, angiografie, CT și un test de efort EKG.

Tratamentul pentru această afecțiune depinde de starea fiecărui pacient și de ceea ce poate tolera organismul său. Acesta trebuie urmat toată viața sa, întrucât, din păcate, insuficiența cardiacă nu se poate vindeca, ci doar se poate ține sub control.

Se poate prescrie un tratament medicamentos, ce poate avea diferite roluri, precum îmbunătățirea contracției cardiace, reducerea tensiunii arteriale, eliminarea retenției de lichide, normalizarea ritmului cardiac, scăderea colesterolului, în funcție de necesitatea fiecăruia.

În același timp, pot fi necesare și mai multe tehnici chirurgicale, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. În acest sens, se poate efectua un bypass coronarian, repararea sau înlocuirea valvei cardiace cu o proteză și un transplant de inimă, în cazurile grave.

De asemenea, există și opțiuni de tratament intervențional, precum repararea sau înlocuirea valvei cardiace cu o proteză și implantul unui defibrilator sau stimulator. În cazul înlocuirii valvei cardiace, se introduc tuburi subțiri și dispozitive de mici dimensiuni prin sistemul vaselor de sânge.

La implantul defibrilatorului, se realizează o incizie de mici dimensiuni, unde se montează sub piele acest dispozitiv, ce are rolul de a analiza ritmul cardiac și funcționarea inimii. În caz de nevoie, acest dispozitiv trimite impulsuri electrice sau șocuri ce restabilesc ritmul cardiac.

De ce apare această afecțiune și cum o poți preveni?

Această afecțiune se dezvoltă treptat, fiind determinată de diverse afecțiuni sau factori ce suprasolicită inima în mod constant. Printre aceste afecțiuni și factori ce o determină, se enumeră boala coronariană, care este cea mai frecventă boala cardiovasculară, ce poate duce și la un infarct miocard. Infarctul de miocard este reprezentat de moartea unei părți a inimii, întrucât o parte din imima nu mai funcționează, astfel încât organul va fi suprasolicitat.

Altă cauză poate și hipertensiunea arterială, care supune inima la un efort suplimentar, ceea ce în timp duce la slăbirea acesteia. Și defectele valvelor inimii pot duce la insuficiență cardiacă, întrucât vavele au rolul de supapă, iar dacă acestea nu funcționează conform, sângele se reîntoarce la inimă.

Cauze pot fi și aritmiile, miocardita, malformațiile congenitale și cardiomiopatia.

Prevenirea afecțiunii nu este mereu posibilă, însă poți alege un stil de viață cât mai sănătos, ce elimină factorii de risc principali ai acesteia. Așadar, dacă vrei să o previi dezvoltarea sa pe parcursul vieții este important să gestionezi stresul, să menții o greutate corporală sănătoasă, să ai o alimentație echilibrată, să ai o viață cât mai activă, să ții sub control bolile cronice de tipul hipertensiunii arteriale și să renunți la fumat.

Vizitele periodice la un medic specialist contribuie semnificativ la identificarea promptă a problemelor și tratarea lor adecvată, acest articol având doar un rol informativ.

Insuficiența cardiacă nu se vindecă, însă se poate ține sub control cu un tratament adecvat, oferit de către un specialist.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Cum răspunde Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan, acuzațiilor că în locuința lor ar fi dezordine
Playtech.ro
Moneda de 3 lei care a ajuns să se vândă cu o mică avere. Bunicii o au prin cutii sau sertare
observatornews.ro
Bijuteria pe patru roţi, în valoare de 100.000 de euro, cu care un şofer a făcut senzaţie la Castel Rally
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbare pe piața TV din România. Ce face un post foarte vechi
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Cel mai sudic oraş din România. Se află cel mai aproape de Ecuator
Dailybusiness.ro
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cine este SSP-istul lui Nicușor Dan. Le-a înnebunit pe internaute, care îl vor de bărbat, doar că el e puțin... însurat: Îl caut pe domnul de la SPP pentru o prietenă
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`