Prima pagină » Sanatate » Insuficiență cardiacă congestivă – Care sunt cauzele ei și cum poți să o previi

Insuficiență cardiacă congestivă – Care sunt cauzele ei și cum poți să o previi

14 iun. 2024, 12:45,
în Sanatate

Insuficiența cardiacă, cunoscută și ca insuficiență cardiacă congestivă reprezintă o afecțiune manifestată prin incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge către organele și țesuturile din corp. Această afecțiune este una dintre cele mai frecvente cauze de deces.

Tipurile de insuficiență cardiacă și cauzele ei

Insuficiența cardiacă este de mai multe tipuri, putând apărea ori în partea dreaptă a inimii, ori în stânga. Insuficiența cardiacă în partea stângă este cea mai frecventă, atunci când ventriculul nu pompează sângele eficient. Ventriculul stâng al inimii pompează sânge bogat in oxigen in întreg organismul. În acest caz, sângele se întoarce în plămâni, situație ce provoacă dificultăți de respirație și acumulare de lichid.

Insuficiența cardiacă în partea dreaptă apare atunci când dreapta inimii nu funcționează normal. Aceasta este, adesea, declanșată de insuficiența cardiacă stângă, acumularea sângelui în plămâni putând duce la o presiune pe partea dreaptă a inimii.

Insuficiența cardiacă mai poate fi sistolică (atunci când mușchiul cardiac își pierde capacitatea de contractare si se manifesta atunci când inima este slabă si mărită) sau diastolică (atunci când mușchiul inimii devine mai rigid decât in mod normal, ceea ce provoacă lipsa fluxului de sânge către restul organelor din corp).

Cauzele apariției afecțiunii pot fi: boala coronariana (boala a arterelor care furnizează sânge si oxigen inimii, determina scăderea fluxului sanguin către cord), atac de cord (se întâmplă atunci când o artera coronara devine brusc blocata, oprind fluxul de sânge către mușchiul inimii), un atac de cord (dăunează mușchiului, fiindcă are drept consecință o zona cicatrizata care nu funcționează așa cum ar trebui), cardiomiopatie (deteriorarea mușchiului cardiac din alte cauze decât problemele arterelor sau ale fluxului sanguin: infecții, abuz de alcool, droguri, boli care suprasolicita inima), hipertensiunea arteriala, boala valvei, bolile tiroidiene, bolile renale, diabetul zaharat, defectele congenitale cardiace pot provoca insuficienta cardiaca. Aceasta poate apărea atunci când mai multe boli sau afecțiuni sunt prezente simultan.

Tratament și prevenții

Pentru a o putea depista, trebuie să acordăm atenție la aceste simptome: dificultăți de respirație in somn sau in timpul activităților zilnice, oboseală si slăbiciune, umflarea membrelor, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, capacitate redusă de a efectua exerciții fizice si efort, tuse persistenta sau respirație șuierătoare cu mucus alb sau roz cu tentă de sânge, umflarea abdomenului, creștere foarte rapida in greutate de la acumularea de lichide, greață si lipsa poftei de mâncare, dificultăți de concentrare sau scăderea vigilentei, dureri in piept daca insuficienta cardiaca este cauzata de un atac de cord.

Dacă sesizați aceste simptome și aveți bănuieli, nu ezitați să consultați medicul.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune care trebuie tratată pe tot parcursul vieții. Respectând tratamentul dat de medicul specialist, simptomele și semnele insuficienței cardiace se pot îmbunătăți.

Tratamentul poate fi medicamentos, în funcție de simptome, sau poate însemna intervenții chirurgicale sau alte proceduri. Acestea din urmă prevăd implantarea de dispozitive cardiace.

Pentru a preveni declanșarea afecțiunii, se recomandă: o viață activă, evitarea alcoolului, substanțelor stupefiante și fumatului, tratarea din timp a bolilor cardiovasculare, administrarea de vitamine pentru inimă, eliminarea kilogramelor în plus, gestionarea stresului și asigurarea unui somn odihnitor.

Persoanele predispuse acestei afecțiuni sunt pot fi persoanele peste 50 de ani. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși la această boală spre deosebire femei. Istoricul familial este un alt factor important ce poate duce la insuficiență cardiacă congestivă.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Succesiunea și bunurile imobile: cum se face transferul proprietății asupra apartamentelor și terenurilor
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România, pe marginea prăpastiei. Situația e tot mai gravă
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`