Prima pagină » Actualitate » Institutul Regional de Oncologie, noi precizări privind triajul epidemiologic
Institutul Regional de Oncologie, noi precizări privind triajul epidemiologic

Institutul Regional de Oncologie, noi precizări privind triajul epidemiologic

26 iun. 2020, 13:32,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Institutul Regional de Oncologie, noi precizări privind triajul epidemiologic. Având în vedere noua Metodologie și recomandările de prioritizare a testării, din data de 4 Iunie 2020, pentru COVID-19 emise de Institutul Național de Sănătate Publică București, Institutul Regional de Oncologie aduce la cunoștință noi măsuri.

Institutul Regional de Oncologie, noi precizări privind triajul epidemiologic

Institutul Regional de Oncologie precizează faptul că intrarea pacientului în spital este precedată de triajul epidemiologic pentru internarea de zi. Pentru pacienții care vor beneficia de cură de citostatice, este obligatorie testarea pentru SARS-COv-2, cu 48 de ore înainte de cură. Testarea se poate efectua în județele de reședintă, în IRO , cu o zi înainte de cură, în intervalul orar 11-17, în ambulatorul extern-camera de recoltă.

De asemenea în IRO, in ziua curei în intervalul orar 7-9, in ambulatorul extern, camera de recoltă; va aștepta rezultatul și dacă este negativ, i se va administra cura de citostatice dupa-amiază, sâmbăta și duminica în intervalul orar 7 – 12. În ziua programată pentru cură, pacientul nu va mai efectua triajul epidemiologic, acesta prezentându-se direct la spitalizarea de zi, obligatoriu împreună cu rezultatul testului Covid (negativ) efectuat in ultimele 48 de ore (în IRO sau alte laboratoare), transmit reprezentanții instituției.

Pacienții cu spitalizare continuă

Pentru pacientul cu spitalizare continuă, de tip chirurgical sau alte manevre invazive, este obligatorie testarea pentru SARS-COv-2, cu cel mult 48 de ore înainte de internare/interventia chirurgicala, testarea putându-se efectua în județele de reședintă, în IRO , cu o zi înainte de internare, în intervalul orar 11-17, în ambulatorul extern – camera de recoltare, sâmbăta și duminica în intervalul orar 7 – 12.

„În ziua internării, pacientul efectuează triajul epidemiologic, este internat în zona tampon, unde i se face recolta; după rezultatul negativ, este internat pe secție; se recomandă ca pacientul să aștepte rezultatul în curtea unității sanitare pentru a se evita un potential contact cu un pacient Covid pozitiv. Pacientii cu test negativ care nu au intrat in contact cu un pacient testat pozitiv, pot fi internati in conditii obisnuite. În cazul în care un pacient este pozitiv, toți pacienții din zona tampon/contacti directi vor fi izolați la domiciliu, apoi retestați peste 6 zile.”, a transmis sursa citată.

Pacienții pentru radioterapie

Pacientul pentru radioterapie, va efectua testarea înaintea primei ședințe (în intervalul orar 7-9 și 11-17 în ambulatorul extern, camera de recoltă), după care va efectua ședința de radioterapie și la 14 zile.

„Medicul curant are obligatia sa elibereze Anexa 3 completata corect (inclusiv numar de telefon), de preferat la momentul programarii pacientului (laboratoarele acreditate lucreaza gratuit testul PCR numai in baza acestei anexe).”, se arată în comunicatul transmis de IRO.

Prezentarea la consultație sau tratament se face doar cu programare prealabilă. Documentele necesare:
– Actul de identitate
– Card de sănătate
– Confirmarea programării primită de la medic/prin email

Dacă este cazul: ultima scrisoare medicală, ultimele investigații radiologice, analize de laborator recente, schema terapeutică pe care o urmați.

Șase asistenți medicali, testați cu Covid-19

Alertă la Institutul Regional de Oncologie Iaşi! Șase asistenți medicali ai blocului operator au fost testați pozitiv cu coronavirus. Din fericire niciun contact al acestora nu a fost infectat. Sălile unde cele șase cadre medicale au avut acces au fost dezinfectate. De asemenea blocul operator a fost supus unui proces de dezinfecție.

„Şase asistenţi medicali ai blocului operator ai Institutului Regional de Oncologie Iaşi au fost depistaţi pozitiv la infecţia cu COVID-19. Personalul medical a fost testat miercuri, 10 iunie a.c. Atunci un asistent medical a anunţat conducerea instituţiei că starea sa de sănătate nu este bună şi are simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus. După efectuarea acestor teste au mai fost depistate încă cinci persoane infectate. Trei dintre aceştia fac naveta pentru a ajunge la locul de muncă. Aceştia folosesc mijloace de transport în comun. Cel mai probabil aşa a fost posibilă infectarea. Din fericire nu au intrat în contact cu pacienţi.

În pauze aceştia au stat în camera de odihnă fără mască de protecţie. Acesta poate fi un alt mod în care au contactat virusul. Un aspect important de precizat este acela că, asistenţii medicali au intrat în sala de operaţie cu echipament de protecţie. De aceea, şansele de transmitere a virusului de la pacienţi către personalul medical dar şi invers sunt inexistente. Au fost testaţi toţi contacti celor şase cadre medicale infectate cu noul coronavirus. Din fericire niciun apropiat al acestora nu a fost testat pozitiv. Aceştia vor fi retestati în cursul zilei de mâine. Blocul operator dar şi spaţiile unde au avut acces acestia au fost dezinfectate. Mâine se va redeschide blocul operator.”, transmitea ec. Mirela Grosu pe data de 12 iunie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025