Prima pagină » Local » Institutul Național al Patrimoniului încearcă din nou să restaureze Casa Roset-Catargiu! Contractul de lucrări are o valoare de peste 11 000 000 de lei

Institutul Național al Patrimoniului încearcă din nou să restaureze Casa Roset-Catargiu! Contractul de lucrări are o valoare de peste 11 000 000 de lei

21 sept. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Institutul Național al Patrimoniului mai face o încercare pentru restaurarea Casei Roset-Catargiu din comuna Răducăneni. Procedura de licitație a fost lansată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice

Contractul privind executarea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Casa Roset-Catargiu a fost scos la licitație pentru a patra oară ieri, 20 septembrie 2024. Valoarea acestuia este de 9 300 218,33 lei, fără TVA, adică 11 067 259,81 lei, cu TVA inclus.

Institutul Național al Patrimoniului încearcă din nou să restaureze Casa Roset-Catargiu! Monumentul istoric se află în comuna Răducăneni

Institutul Național al Patrimoniului a publicat pentru a patra oară procedura de licitație privind contractarea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a Casei Roset-Catargiu din comuna ieșeană Răducăneni. Firmele interesate de proiect pot depune ofertele financiare până, cel târziu, la data de 14 octombrie 2024. Amintim că, pe data de 16 aprilie 2024, instituția a publicat prima licitație, însă nicio firmă nu a fost interesată de contract, astfel că a fost anulată.

„Au fost demarate lucrări de desfacere a tencuielilor interioare, a pardoselilor și a tâmplăriei și s-au executat sprijiniri de urgență cu eșafodaj înclinat din lemn la fațada posterioară. În anul 2012, a avut loc un incendiu ce a dus la prăbușirea unor pereți, a majorității planșeelor și a unei mari părți din acoperiș. Porțiunile de învelitoare, care se păstrează, prezintă pete de rugină și nu sunt etanșe.

În urma inspecției vizuale realizate în teren, în cadrul evaluării calitative din Expertiza Tehnică s-au identificat o serie de degradări importante, suferite de clădire pe parcursul existenței sale.

Comparând o fotografie din perioada în care aici a funcționat Spitalul de Psihiatrie cu situația existentă, se pot observa tasări diferențiate, generate de instabilitatea terenului, accentuate de infiltrații, vizibile în scufundarea peretelui de pe latura de sud-vest, remarcată și în Expertiza Tehnică întocmită în anul 2008”, se arată în caietul de sarcini ale procedurii de licitație.

Casa Roset-Catargiu este înscrisă în lista Monumentelor Istorice 2015 a județului Iași, la numărul 1472, având codul LMI: IS-II-m-B-04235.

În clădire va fi relocat Clubul Copiilor din comuna Răducăneni

Potrivit informațiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), comuna Răducăneni își dorește relocarea în clădirea monument istoric a Clubului Copiilor, care funcționează sub coordonarea Palatului Copiilor Iași.

„Obiectivul principal este de a transforma imobilul într-un spațiu dinamic, cu spații dedicate activităților educaționale pentru copii, în care se vor putea organiza diverse manifestări culturale ce vor asigura dezvoltarea personală a utilizatorilor și a altor vizitatori.

Accesul principal, în clădire, se va realiza prin intermediul celor două pachete de trepte din blocuri de piatră ale scării principale exterioare, prin porticul restaurat. În axul salonului principal, spre fațada posterioară, a fost amenajată sala de teatru și dans. Lângă aceasta va fi sala pentru ecologie și tenis de masă. Tot la nivelul parterului a fost amenajat un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, două vestiare și două grupuri sanitare împărțite pe sexe”, se mai arată în documentele publicate pe SEAP.

Institutul Național al Patrimoniului mai face o încercare pentru restaurarea Casei Roset-Catargiu din comuna Răducăneni. Procedura de licitație a fost lansată pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice pentru a patra oară. În cadrul licitațiilor anterioare, nicio firmă nu a depus oferta financiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024