Prima pagină » Titlurile zilei » Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, la cheremul Cristinei Dobre! Unitatea medicală a rămas fără director medical și director financiar-contabil!

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, la cheremul Cristinei Dobre! Unitatea medicală a rămas fără director medical și director financiar-contabil!

13 aug. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, nu a organizat nici acum un concurs pentru a-și forma o nouă echipă de conducere, deși ocupă funcția de director al spitalului din decembrie 2021. Delăsarea sa a făcut ca unitatea medicală să funcționeze acum fără director medical și fără director financiar-contabil, deoarece mandatele acestora au expirat în data de 10 august, respectiv 7 august, iar până în prezent nu există un ordin de ministru pentru numirea interimară a unor persoane pentru aceste funcții cheie

Comitetul director al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași este compus din manager, dr. Cristina Dobre, director medical, dr. Nicoleta Cartas, director financiar-contabil, ec. Alina Aștefănoaei, și director îngrijiri, asistent medical principal Geanina Marinela Pomană. Din anul 2020, funcțiile de director medical și director de îngrijiri ale Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași sunt vacante, fiind ocupate interimar, prin ordin de la ministrul Sănătății, de diverse persoane. Din luna februarie 2022, și funcția de director financiar-contabil este vacantă, contractul de administrare al Alinei Aștefănoaei expirând.

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași funcționează fără director medical și director financiar-contabil

o imagine cu dr. Cristina Dobre

Comitetul director al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași este compus din manager, Cristina Dobre, director medical, dr. Nicoleta Cartas, director financiar-contabil, ec. Alina Aștefănoaei, director îngrijiri, asistent medical principal Geanina Marinela Pomană

Până acum câteva zile, director medical interimar al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași a fost dr. Nicoleta Cartas, funcția de director financiar fiind ocupată de ec. Alina Aștefănoaei. Aceasta din urmă este de profesie economist, iar în perioada 2006–2012 a fost contabil șef la S.C. Caremil Impex S.R.L., urmând ca în intervalul 2013–2014 să fie director economic la S.C. Global Eco Center S.R.L.  Economista Alina Aștefănoaei este director financiar-contabil al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași din luna iunie 2015, de pe vremea când la conducerea spitalului era dr. Gabriel Oprișan. Nicoleta Cartas a fost, în perioada 2000–2005, medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, iar începând cu anul 2005 este medic primar psihiatru.

În data de 7 august 2022, a expirat prelungirea mandatului directorului financiar-contabil al spitalului, ec. Alina Aștefănoaei, iar dr. Cristina Dobre nu a solicitat un ordin de ministru pentru numirea interimară a unei persoane care să ocupe această funcție cheie cu responsabilități majore asupra activității economice a instituției.  De asemenea, în data de 10 august 2022, a expirat și mandatul interimar al dr. Nicoleta Cartas, astfel că nici această funcție nu mai este ocupată de nicio persoană. În contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, lipsa unui director medical afectează grav activitatea spitalului. Responsabilitatea directorului medical în activitatea unui spital este de o deosebită importanță, mai ales în actualul context pandemic.

De ce nu vrea dr. Cristina Dobre să schimbe comitetul director al Spitalului „Socola” din Iași

o imagine cu dr. Nicoleta Cartas

Până acum câteva zile director medical al Spitalului Socola din Iași a fost dr. Nicoleta Cartas, funcția de director financiar fiind ocupată de ec. Alina Aștefănoaei

Deși ocupă funcția de manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași din decembrie 2021, dr. Cristina Dobre nu a dorit să organizeze un concurs pentru ocuparea funcțiilor din comitetul director, preferând varianta de interimat, pentru ca astfel să aibă control asupra persoanelor care ocupă aceste funcții. Acest control privează unitatea medicală de o continuitate și previzibilitate a actului de conducere. Propunerea adresată Ministerului Sănătății de numire interimară este apanajul exclusiv al managerului unității medicale, astfel că în lipsa unei bune colaborări a persoanei care urmează a fie propusă se procedează la altă numire.

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, unitate medicală aflată în subordinea directă a Ministerului Sănătății, a putut dispune prelungirea mandatului directorului medical și financiar-contabil, în primă fază, cu încă 3 luni, apoi recurgând la o nouă prelungire de 3 luni. Pentru aceasta nu are nevoie de aprobare de la Ministerul Sănătății, deoarece directorul medical și cel financiar-contabil sunt în directa subordine a managerului. Dr. Cristina Dobre avea la dispoziție maximum 6 luni pentru a desfășura un concurs pentru ocuparea funcțiilor de director medical și director financiar-contabil, însă este clar să nu a dorit să facă acest lucru.

În aprilie 2022, au fost scoase la concurs funcțiile de șefi de secție. Conform prevederilor legale, președintele comisiei de concurs, la proba scrisă și la proba clinică, este directorul medical al spitalului. În mod normal, managerul Institutului „Socola” ar fi trebuit să organizeze concursul pentru ocuparea funcției de director medical înainte de a scoate la concurs posturile de șef de secție. Astfel, directorul medical ar fi putut avea un proiect de management și ar fi putut evalua candidații în funcție de viziunea și planurile sale manageriale.

Dr. Cristina Dobre: „Cele două funcții vor fi ocupate în continuare în regim de interimat!”

o imagine cu Alina Astfenoaie

Dr. Cristina Dobre a declarat că funcțiile de director medical și director financiar-contabil la Spitalul „Socola” vor fi ocupate în continuare în regim de interimat

Dr. Cristina Dobre a declarat că funcțiile de director medical și director financiar-contabil la Institutul de psihiatrie „Socola” din Iași vor fi ocupate în continuare în regim de interimat. În acest sens, managerul institutului face apel la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 80/2022. Trebuie menționat că managerul institutului avea posibilitatea de a scoate la concurs funcțiile de director medical și director financiar-contabil și după data de 1 iulie 2022, după intrarea în vigoare a OUG 80/2022, deoarece acestea sunt posturi unice, exceptate de acest act normativ.

„În perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și data de 31 decembrie 2022 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice din instituțiile publice. […] În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin post unic se înțelege acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilități stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică”, se arată în OUG 80/2022.

„Mandatul fostului director medical a expirat pe data de 10.08.2022, iar mandatul fostului director financiar-contabil a expirat pe data de 7.08.2022. Până la organizarea concursurilor pentru ocuparea celor două funcții care, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 80/2022, sunt suspendate, acestea vor fi ocupate în continuare în regim de interimat” a declarat dr. Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Faptul că în prezent Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași nu are ocupate nici măcar interimar funcțiile de director medical și director financiar-contabil afectează grav activitatea medicală și economică a unității, în plină pandemie. Atât directorul medical, cât și directorul financiar-contabil fac parte din comitetul director al Institutului „Socola”, astfel că, în lipsa acestora, acest organism nu poate funcționa.

Dr. Cristina Dobre, cel mai probabil, va solicita aprobare din partea Ministerului Sănătății pentru ca până la începutul anului 2023 Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași să funcționeze cu persoane numite interimar pe postul de director medical și director financiar-contabil.

Comentarii
  • Astea din poza au nevoie de sula, nu au ele timp de Spital si alte treburi. Ca vulturii stau si urmaresc sula proaspata si tînăra

  • Sunt tare curios ce a fost ieri la Socola de a aparut acest articol exact astazi ? De ce ?
    In primul rand, membrii comitetului director sunt angajati ai Ministerului Sanatatii si numiti interimar sau in urma unui concurs prin ordin de ministru.
    In al doilea rand este foarte tendentios articolul cu privire la intentiile managerului actual care de bine sau de rau (pentru unii) nu a acceptat dreptul tarilor bananiere care il au ambasador in deal la spitalul de veseli pe nimeni altul de cat Mister Pasare Outoare Doctor in Dreptul Tarilor Bananiere.
    Apropo, scuze de interventie, cardanul pasarei outoarei e sus ? Printesa se tine cu cardanul in functiune 25/24, altfel vei ajunge sa faci filme cu Jamila la zacusca sau cine stie poate prinzi o nisa pe onlyfun, de carat gentile au apus vremurile acum totul merge online

  • CeataLUIpasaroi

    Aveti grija de creierul vostru, fata o mai repari cu fond de ten …..

  • Ba da saraboy de ce nu a facut concurs daca era in directa lui subordonare si putea decide el ? atat de prost a fost ca manager ca nici macar asta nu l-a invatat mihaita cornelush ? sau mihaitaa ii spunea de concurs si saraboy ii zicea ca repara cardanul ?

  • a depus CV-ul la redactie fostul director financiar contabil ? buna fotografia, buna rezolutia doar ca nu am identificat-o in spatiu public, surse de incredere, felicitari … stiti intrebarea de final de la ultimul concurs cu dna dir financiar contabil ? A intrebat-o presedintele comisiei sa ii spuna 4 animale (intrebarea era in contextul fermei zootehnice de la Sipote a Institutului si era o neclaritate la proiectul financiar contabil)…. va rog asezati-va, mainile pe masa si acum raspunsul doamnei …. pam pam …. cornelush mai esti cu noi ? Capra …. cu 3 iezi … ha, ha toata sala … pacat de pacienti, ca angajatii spitalului le dau clasa …

  • Imparatul Braziliei - UITUC al VII-lea

    cand ma gandesc la master chef Mihaita si ce il asteapta acasa, colo sus in deal la copou imi vine refrenul ,,4 zile si 4 nopti as vrea sa le petrec cu tine, sa imi spui dupa 4 nopti ca ai mai vrea dar nu mai poti ” iar mihaita canta ,, viata mea de vagabond as schimba-o dar nu pot, bautura, bautura si manele si ceafa lata de 7 stele ” … liber la printesa, se castiga mai bine la numar decat la ora, mai ales acum ca ,,mercenarii” sunt pe modul avion

  • Pic-Pok-Trosc

    Noi, grupul Pic-Pok-Trosc reprezentatii avertizorilor de integritate din socola ne abtinem sa comentam acest articol, suntem in pregatirea unei noi emisiuni tv si a unei greve a foamei. Acum suntem la partea cu citatele/filosofia din astea …. o sa va anuntam cand revenim in forta cu-n nou sezon

  • Ce fețe au toate….Voi sunteti siguri ca nu ati fotografiat dintre internatii spitalului? Ca astea par mai bolnave decat multi dintre cei internati acolo….

  • Si ce daca sunt interimari pe viata? Si la Spiridon a fost Ionescu interimara vreo 2 ani dupa care au scos postul la concurs pe sub masa si gata. Iar despre faptul ca e greu fara director medical, aiurea, Ionescu nu facea nimic nici inainte, nici dupa concurs. Nu ca Timofte ar face ceva avand in vedere dezastrul din spital, dar nu intereseaza pe nimeni. Credeti ca doar Algocalmin nu este in Spiridon? NU ESTE NIMIC

  • As Luminita lider de spagi

    Panarama asta a fost si la Maternitatea Elena Doamna . Numai lucruri murdare a lasat in urma . Angajari numai pe spaga ,bani luati de la firmele de medicamente . Nu a fost in stare sa dea o mina de var sau sa reapare o toaleta . Pt angajatii spitalului nu a facat nimic . Asa ca cei de la Institutul De Psiatrie trageti concluziile !

  • Face cineva ceva pentru angajati ? Unde ? Sa plecam toti acolo

  • Comentariile par a fi scrise de pacienti! Ar fi fost interesant un dialog între prof. Brizei și pseudo managera Dobre(împinsă mereu, prostește, în fata). Vai de capul vostru!

  • Vai,vai,vai

  • Colonelil Pasaroi

    PasaRoi rimeaza bine cu-n … imi place de voi aveti grija de sursele voastre, ba chiar le puneti la dispozitie sofer cu masina, ca sa stie tot prostul cine face sofismele astea de articole… bine a intrebat unu mai sus ce s a intamplat vineri. Doamne ajuta si cale batuta ! Sa ii dea Domnu sanatate, bucurii cat a provocat el celor din Socola, multa spor in noul proces si sa ne tina aproape cu ultimele retete culinare …

  • Dar de ciobanu Claudia care și-a băgat toate cunoștințele și sora și cumnatul și mulți alții pe bani grei de ce nu vorbiți ea este a doua sperlă mare a socolei demisia javră bătrăna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *