Zeci de oameni fără adăpost mor anual în România. Nici până în acest moment nu s-a găsit o soluție pentru ei. Instituțiile pasează responsabilitatea de la un manager la altul. În fișa cărui post putem găsi responsabilitatea de a le găsi un cămin?
Temperaturile scăzute din ultimele zile au început să facă zeci de victime. Zilnic, la Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” ajung cel puțin cinci persoane fără adăpost, care prezintă diverse afecțiuni provocate de frig. După ce medicii depun toate eforturile de a le trata afecțiunile, aceștia trebuie să revină în stradă, nevând o locuință sau aparținători. La distanță de două, trei zile, pacienții revin cu starea de sănătate agravată. Mulți dintre aceștia își inventează simptome, doar pentru a sta la căldură. Managerul spitalului susține că face toate eforturile de a-i încadra într-un centru de permanență, dar se izbește de refuz. Reprezentantul unei instituții la care apelează Spitalul „Sf. Spiridon” în astfel de situații dă explicații.
Spitalele se plâng că n-au susținere
O polemică mai veche între instituțiile județene revine în fiecare sezon rece. Fiecare reprezentant al instituțiilor implicate pare să aibă dreptate, dar, totuși, victimelor nu li se oferă nicio soluție reală. În Iași, sunt sute de oameni fără adăpost. În sezonul rece, zeci de oameni rămân fără membre în urma degerăturilor, altora le cedează organismul și mor. Managerul Spitalului „Sf. Spiridon”, locul în care se adăpostesc cei mai mulți oameni ai străzii, susține că nu există o bună colaborare între instituții.
„Odată cu începerea sezonului rece, ne confruntăm cu zeci, dacă nu sute de cazuri sociale. După ce un bolnav se tratează în spital și este apt să meargă pe picioarele lui, acest caz nu mai este medical, ci social. De aceea, asistenții sociali ai spitalului trimit solicitări centrelor medico-sociale din județ, pentru a oferi acestor oameni șansa de a petrece iarna în condiții umane. De cele mai multe ori, ne lovim de un refuz categoric. Alteori, nu primim niciun răspuns”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.
Cu toții se disculpă! Cine este totuși responsabil?
Oamenii rămași din varii motive fără locuință mor pe capete în scările de bloc sau la subsolurile unor clădiri gigante, privind cu tristețe luminile aprinse de la ferestrele oamenilor care au un trai mai bun. Cine este de vină? Cine este responsabil? Managerii instituțiilor, superiorii acestora? Victimele își pierd viața în frig aștepând răspunsul la aceste întrebări.
„Noi, ca spital, nu avem responsabilitatea de a asigura cazare unei persoane, decât când aceasta prezintă motive medicale. Este imposibil ca aproape de fiecare dată când contactăm instituțiile responsabile de îngrijirea acestor pacienți să primim un refuz. De multe ori, noi, angajații, am oferit o masă caldă oamenilor străzii, le-am oferit îmbrăcăminte și i-am cazat în spital. Toate acestea le-am făcut din omenie, nu pentru că făceau partea din fișa postului nostru. Este o problemă mai veche, pe care nu știu când o vom putea rezolva”, încheie ec. Ioan Bârliba.
Ce spune tabăra adversă?
Din tabăra adversă apar reprezentanții instituțiilor medico-sociale. Aceștia își motivează refuzurile cazurilor sociale din spitale susținând că nu există locuri disponibile. Locurile existente sunt, de cele mai multe ori, ocupate ani de zile de aceeași persoană. Managerii nu pot abandona aceste cazuri, întrucât pacienții sunt încă în stare gravă.
„Centrul de Permanență Bivolari are în acest moment sub îngrijire 60 de pacienți pe 60 de paturi. Avem oameni care sunt cazați încă din anul 2007, pacienți care nu au avut posibilitatea de a fi reintegrați. Aceste locuri sunt, practic, blocate. Sunt oameni uitați de familii, oameni bolnavi care nu se pot îngriji singuri. Avem cazați oameni din tot județul, de la pacienți cu boli cronice, la pacienți cu nevoi speciale”, spune dr. Petru Brișcaru, managerul Centrului de Asistență Bivolari.
La 102 ani, a murit în centru
Există pacienți internați la Centrul de Asistență Bivolari, care locuiesc acolo de 13 ani. Cel mai vârstnic pacient, care a decedat recent și a stat o perioadă îndelungată, avea 102 ani. Managerul spune că și-ar dori să poată adăposti mai mulți pacienți, dar nu există în acest moment disponibilitatea.
„De fiecare dată când am primit solicitările din partea spitalelor privind cazurile medico-sociale, am încercat să găsim soluții. Din păcate, nu întotdeauna există o soluție. Nu cred că există vreun manager al vreunui centru de profil care să refuze cazurile medico-sociale din rea-voință. De fiecare dată, explicăm celor care ne solicită serviciile, motivele pentru care nu suntem disponibili. Știm că în perioada sezonului rece numărul pacienților cu nevoi de îngrijire medico-socială crește, însă nu ne putem depăși capacitatea”, încheie dr. Petru Brișcaru.
Ce spune direcţia de asistenţă socială Iaşi
Directorul DAS Iaşi susţine că nu ţine de competenta instituţiei pe care o reprezintă, responsabilitatea de a căuta o soluţie pentru cazurile medico-sociale. Acesta spune că responsabil de soluţionarea acestor cazuri este Consiliul Judeţean
” Noi răspundem doar de adăpostul de noapte. Nu putem prelua cazurile medico-sociale deoarece nu avem personal specializat pentru această direcţie. Nu putem îngriji persoane cu probleme medicale. Cu toate acestea, adăpostul de noapte a oferit şansa unor oameni ai străzii care, deşi erau nedeplasabil au locuit aici.” a menţionat Luminiţa Munteanu, director DAS.