O nouă lege intrată in vigoare de luni, 11 noiembrie, pune stop dobânzilor nesimțite practicare de Instituțiile financiare nebancare (IFN), iar românii sunt acum protejați de practicile absurde pe care aceste companii le aveau.
Noua legislație introduce mai multe măsuri pentru a proteja consumatorii de abuzurile financiare. IFN-urile practicau dobânzi chiar și de 1600%.
Instituțiile financiare nebancare, obligate să renunțe la dobânzile nesimțite!
Legea intrată in vigoare de luni, 11 noiembrie, pune stop dobânzilor nesimțite practicate de Instituțiile financiare nebancare. Legea 243/2024, care protejează românii ce accesează credite de la instituții financiare nebancare (IFN-uri), devine aplicabilă începând cu data de 11 noiembrie 2024.
Această lege urmărește să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive, impunând un cadru mai riguros și transparent pentru activitatea IFN-urilor și a firmelor de recuperare de creanțe.
Conform noilor reglementări, pentru creditele de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) nu trebuie să depășească “cu mai mult de 27 de puncte procentuale” dobânda de creditare stabilită de Banca Națională a României. În cazul creditelor ipotecare destinate investițiilor imobiliare, DAE nu poate depăși “cu mai mult de 8 puncte procentuale” dobânda BNR aplicabilă pe piața financiară internă.
De asemenea, pentru creditele de consum de până la 5.000 de lei, costul total al împrumutului nu poate depăși 1% pe zi. Noua lege impune și ca firmele de recuperare să nu perceapă taxe suplimentare și să informeze în scris debitorii că le-au achiziționat creanțele.
Banca Națională atrage atenția asupra faptului că volumul creditelor de consum a depășit valoarea depozitelor bancare. În același timp, retailerii remarcă o creștere semnificativă, cu o dublare a clienților care aleg să achiziționeze produse în rate.
Dobânzile nu pot depăși 8%! Iată toate reglementările
La sfârșitul anului trecut, populația dispunea de depozite mai mari decât valoarea creditelor de consum, însă în prezent situația s-a inversat. În sectorul de retail, comercianții observă o creștere de peste 100% a clienților care aleg să facă achiziții prin plăți în rate. Aceste rate sunt folosite în special pentru achiziționarea de telefoane, televizoare, calculatoare și electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, potrivit informațiilor difuzate de România TV.
Spre exemplu, pentru un credit personal de 5.000 de lei, clientul plătește o rată lunară de 105 lei pe o perioadă de cinci ani. În final, suma totală returnată băncii depășește 6.500 de lei, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de peste 20% față de valoarea inițială a împrumutului.
Noua lege aduce modificări și pentru creditele bancare, specificând că, în cazul creditelor ipotecare destinate investițiilor imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE) nu trebuie să depășească cu mai mult de 8% dobânda de creditare stabilită de Banca Națională. Pentru creditele de consum, DAE nu poate fi cu mai mult de 27% peste această dobândă.
Legea oferă consumatorilor posibilitatea de a acționa în cazul în care constată depășirea acestor plafoane, recomandând să contacteze IFN-ul de la care au obținut creditul. Totuși, legea nu se aplică în situațiile în care clientul se află în executare silită sau are o datorie scadentă de mai mult de 60 de zile. În rest, reglementările se aplică pentru „contractele în derulare, respectiv contractele active la data intrării în vigoare”. Așadar, Instituțiile financiare nebancare, obligate să renunțe la dobânzile nesimțite.