Prima pagină » Local » Institut de cercetare a creierului la Iași. Primăria a bătut palma cu UMF Iași pentru un proiect în valoare de 9,7 milioane de lei
Institut de cercetare a creierului la Iași. Primăria a bătut palma cu UMF Iași pentru un proiect în valoare de 9,7 milioane de lei

Institut de cercetare a creierului la Iași. Primăria a bătut palma cu UMF Iași pentru un proiect în valoare de 9,7 milioane de lei

05 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Primăria Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” Iași vor demara un parteneriat pentru un proiect comun derulat cu fonduri europene. Proiectul prevede un institut de cercetare avansată a creierului în Iași, proiect care ar urma să beneficieze de finanțare prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020

Municipalitatea ieșeană și o universitate din oraș vor încheia un acord de parteneriat pentru derularea unui proiect cu finanțare europeană. Astfel, luni, 8 martie 2021, de la ora 10:00, plenul Consiliului Local al municipiului Iași se va întruni în sistem de videoconferință pentru a discuta despre un parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”. Conform documentului, proiectul prevede înființarea unui institut de cercetare avansată a creierului în Iași, proiect intitulat IBrains.

„Obiectivul este derulat în cadrul proiectului privind sprijin la nivelul regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027. Sunt proiecte pe domeniul specializare inteligentă, prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, domeniul investiției fiind specializare inteligentă, prioritatea pe sănătate”, au menționat cei de la Primăria Iași.

Proiectul va fi gestionat prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Acord de parteneriat pentru proiectul de 9,7 milioane de lei

Noul institut de cercetare a creierului va fi derulat în urma parteneriatului dintre cele două instituții din municipiul Iași. Valoarea proiectului poate ajunge la 9,7 milioane de lei.

„Municipiul Iași și Asociația Zona Metropolitană Iași au depus pe data de 3.12.2020 fișa de proiect nr. 11.505 pentru portofoliul RIS3 Nord-Est. Fișa a vizat proiectul Institutul de Cercetare Avansată a Creierului Iași (iBrains), prioritatea de specializare relevantă – sănătate. Pe data de 4.01.2021, municipiul Iași a primit o adresă din partea ADRNE prin care era înștiințat că fișa de proiect a fost declarată admisă”, se arată în proiectul de hotărăre ce va fi discutat la începutul săptămânii viitoare.

Ultima ședință de CL Iași s-a lăsat cu un scandal-monstru printre aleșii orașului.

Cum arată noul proiect derulat în municipiul Iași

În proiectul de hotărâre ce va fi discutat de plenul CL Iași se specifică și în ceva consta noul proiect.

„Obiectivul primar al proiectului este construirea și dotarea Institutului pentru Cercetarea Avansată a Creierului în Iași. Va fi organizat în 10 departamente și funcționalitățile conexe specifice unei asemenea instituții. Printre obiectivele specifice se regăsesc construirea și dotarea centrului cu tehnică adecvată specializării. Va mai apărea și recrutarea, formarea și instruirea personalului centrului în tehnicile și tehnologiile folosite în cadrul institutului”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul va mai cuprinde și organizarea și inițierea activităților de cercetare și inovare în cel puțin trei domenii strategice pentru centru. Este vorba despre studiul genetic și molecular al tumorilor cerebrale, dezvoltarea nanoneurochirurgiei, imagistica moleculară de înaltă rezoluție a patologiei cerebrale degenerative. În calcul mai intră și dezvoltarea modulelor de inteligență artificială pentru diagnostic și recuperare neurologică.

Centrul va fi derulat în comun cu Universitatea de Medicină și Farmacie

Primăria a decis să ia UMF Iași ca partener în cadrul acestui proiect. Recent, universitatea din Iași a mai derulat o premieră cu doi studenți străini cooptați în Senatul instituției de învățământ superior.

„Pentru a îndeplini toate condițiile de eligibilitate în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, pe lângă aprobarea obținută în cadrul programului, municipiul Iași trebuie să încheie un acord de parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa». Prin acest parteneriat se vor stabili activitățile premergătoare pregătirii proiectului și responsabilitățile fiecărui partener”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *