Situaţie critică în această dimineaţă la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Tg. Cărbuneşti unde instalaţia de oxigen pur şi simplu nu mai funcţionează. Așadar, sunt zeci de pacienţi în stare gravă care nu mai au oxigen. A fost activat planul roşu de intervenţie iar zeci de ambulante au fost solicitate să intervină. Pacienţii sunt ventilaţi manual în ambulanțe.
Nu este primul incident de acest fel. De la începutul pandemiei mai multe spitale au luat foc din cauza suprasolicitării instalațiilor de exigen de la Terapiile Intensive.
UPDATE: Două persoane au murit. Acestea erau infectate cu COVID-19, iar starea acestora de sănătate era una foarte gravă. Detalii aici
Instalația de oxigen de la ATI din Spitalul Tg. Cărbunești au cedat, iar planul roșu a fost activat. Zeci de pacienți nu mai pot respira
Conform informațiilor de la fața locului se pare că sunt în jur de 80-90 de pacienți care erau pe oxigen. Totuși, sunt aproximativ 15 persoane aflate în stare gravă. Zeci de pacienți vor fi transferați la alte spitale. Prefectul judeţului a vorbit despre incident şi despre faptul că sunt luate în calcul toate variantele:
În ATI sunt instalaţii cu oxigen în priză. A clacat instalația, aparatul care produce oxigen şi în această situaţie, toţi bolnavii sunt lipsiţi de oxigen. Luăm în calcul toate variantele, să evacuăm o secţie din spitalul Tg. Jiu. Sunt ambulante din judeţul vecin. S-a pus în aplicare planul roşu. L-am contactat pe domnul Arafat, ne-a asigurat de toată susţinerea. Nu am date referitor la motivul pentru care s-a stricat instalaţia de oxigen. Probabil, suprasolicitarea e cauza. 15 persoane sunt în stare gravă şi au fost trecuţi pe oxigen în ambulante. Cei în stare foarte gravă sunt evacuaţi către Spitalul din Tg. Jiu.
Raed Arafat a vorbit despre incidentul de la Gorj
Raed Arafat a vorbit despre incidentul de la Spitalul Tg. Cărbunești. Șeful DSU a precizat faptul că stocatoarele de oxigen erau noi. Au fost trimise mai multe ambulanțe din alte județe. Au fost trimise și butelii de oxigen pentru pacienții care necesită suport:
Eu am fost informat imediat că s-a declanșat planul roşu. S-au mobilizat mai multe resurse din județele vecine, inclusiv cu butelii de oxigen. Este o problemă la stocatorul de oxigen. Aşteptam firma de mentenanță să vină să rezolve problema. Au fost trimise 5 ambulante SMURD, 4 SAJ și o mașină TIM, iar din județele vecine s-au trimis mai multe maşini plus butelii de oxigen. Stocatoarele sunt noi, nu puteam ști când se defectează. Vom vedea cu exactitate cauzele.
Spitalele lucrează la capacitate maximă! Instalațiile electrice nu mai fac față
Recent, medicul Vasile Cepoi, directorul DSP Iași a dezvăluit faptul că situația este critică din punct de vedere tehnic, dar și de personal. Așadar, spitalele din Iași lucrează la capacitate maximă, iar instalațiile electrice nu mai fac față fiind solicitate la maximum. Situația este una care, cel mai probabil, se întâlnește la fiecare spital din România:
Spitalele din Iași nu mai rezistă, sunt suprasolicitate, nu mai rezistă nici rețelele de electricitate, nu mai rezistă nici reţelele de gaze medicale, inclusiv firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibilitatea de a asigura continuitatea furnizării de oxigen la Spitalul Spiridon este o situaţie aproape critică. Dacă maşina de oxigen nu ajunge în perioada următoare, în următoarele 2-3 ore, vor fi cel puţin 10 pacienţi care nu vor beneficia de oxigen. Situaţia este critică din toate punctele de vedere dar văd că în continuare sunt oameni care au un cuvânt de spun şi care continuă să facă tot felul de teorii şi să explice neexplicatul.
Medicul a cerut și instituirea unui lockdown pentru a putea ridica presiunea uriașă de pe sistemul sanitar.