Prima pagină » Local » Instalaţia de căldură a Spitalului de la Leţcani întâmpină din nou probleme din cauza temperaturilor scăzute. Dr. Vasile Cepoi: „Căutam soluţii pentru a preveni o astfel de situaţie”
Instalaţia de căldură a Spitalului de la Leţcani întâmpină din nou probleme din cauza temperaturilor scăzute. Dr. Vasile Cepoi: „Căutam soluţii pentru a preveni o astfel de situaţie”

Instalaţia de căldură a Spitalului de la Leţcani întâmpină din nou probleme din cauza temperaturilor scăzute. Dr. Vasile Cepoi: „Căutam soluţii pentru a preveni o astfel de situaţie”

10 nov. 2021, 13:55,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Medicul Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, a transmis astăzi, 10 noiembrie 2021, faptul că în nopţile imediat următoare se vor înregistra temperaturi scăzute. Având în vedere acest lucru, instalaţia de căldură a Spitalului Mobil de Leţcani, judeţul Iaşi nu este adaptată corespunzător pentru această perioadă rece.

În cauză, firma contractată de compania Euronest a fost sesizată pentru a remedia problema.

Dr. Vasile Cepoi, despre instalaţia de căldură de la Spitalul mobil Covid-19 de la Leţcani

Şeful DSP Iaşi, dr. Vasile Cepoi, susţine că firma tehnică angajată de Euronest s-a deplasat la faţa locului pentru a rezolva problema întâmpinată din nou, cea a frigului din containere. Mai mult decât atât, în caz contrar se vor găsi şi soluţii alternative.

„Instalaţia de căldură a spitalului de la Leţcani este una inadecvată pentru temperaturile de la noi. Având în vedere că în cursul nopţilor următoare temperaturile vor scădea sub zero grade, trebuie să căutăm soluţii pentru a preveni o astfel de situaţie. În momentul de faţă, firma angajată de compania Euronest este acolo şi au găsit soluţii pentru rezolvarea problemei. Noi ne pregătim însă şi cu soluţii alternative în cazul în care soluţiile propuse sau aplicate de firma nu vor da rezultate, să avem şi o soluţie de rezervă pentru a evita situaţia în care pacienţii să fie expuşi la hipotermie”, a transmis dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Ce soluţii alternative se vor lua dacă problema căldurii de la Spitalul de la Leţcani nu va fi rezolvată

În cazul în care problema căldurii de la Spitalul mobil Covid-19 din localitatea Leţcani nu va fi remediata, directorul DSP Iaşi a anunţat că se vor lua soluţii alternative. Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus şi internaţi în unitatea de boli infecţioase ar putea fi mutaţi în alte spitale.

„Back Up-ul este să creăm o serie de paturi ATI în spaţiile din celelalte spitale, în saloanele care nu sunt de ATI dar care au guri de oxigen şi care pot duce un ventilator. Dificultatea constă în faptul că împrăştiem pacienţii în mai multe saloane şi necesarul de personal va fi mai mare. Încercam să găsim o soluţie şi pentru asta. Avem asigurare în proporţie de peste 90 la sută din partea firmei tehnice care se ocupă că are soluţii pentru rezolvarea problemei de acolo, dar de pregătit trebuie să fim pregătiţi”, a transmis dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Cât a costat Spitalul Mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani care în momentul de față este sub conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență a costat 10,7 milioane de euro. Suma este cu 2,7 milioane de euro mai mică față de oferta oficială depusă de compania SDI Global LLC din Ankara, Turcia, în urma licitației derulate de Asociația Euronest. Cu câteva zile înainte de licitația oficială, turcii au avansat o ofertă de 10,2 milioane de euro printr-un interpus. În mod normal, firma din Ankara nu ar fi trebuit să primească niciun euro din contract după numeroasele întârzieri în furnizarea echipamentelor medicale.

Firma din Turcia a înaintat o ofertă în 2 aprilie 2020, adică exact cu o zi mai devreme, iar valoarea acesteia era de 10,2 milioane de euro. Aici se vede clar că Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a avut discuții cu firma din Turcia, iar toată licitația nu a fost altceva decât un simulacru de procedură: câștigătoarea fusese stabilită cu mult înainte de Maricel Popa. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au intrat pe fir și au solicitat deja o serie de documente de la Euronest și CJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *