Prima pagină » Eveniment-Social » Inspectorul școlar general Genoveva Farcaș anunță o lipsă gravă de profesori și de personal în școlile și liceele din județul Iași

Inspectorul școlar general Genoveva Farcaș anunță o lipsă gravă de profesori și de personal în școlile și liceele din județul Iași

16 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, a făcut un anunț special legat de criza de personal și de profesori din învățământul preuniversitar. La acest moment, pe fondul crizei de COVID-19, a asigurării siguranței sanitare, a reducerii numărului de elevi la clasă și a igienizării spațiilor din școli și licee, este nevoie de profesori și personal auxiliar în școli și licee

Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, a făcut un anunț special legat de criza de personal și de profesori din învățământul preuniversitar. Aceasta arată că e urgent necesar de încă 100 norme, pe zona nedidactică și auxiliară, respectiv de alte câteva sute de posturi pentru cadre didactice.

„Da, primim sute de solcitări de la directori care au nevoie în unitățile lor de învățământ de personal auxiliar și nedidactic. Spațiile trebuie igienizate periodic, în mediul rural va fi nevoie de personal care să asigure buna activitate educațională pe fondul pandemiei de COVID-19. Pe de altă parte, vorbim de asigurarea de personal didactic calificat care să poată derula orele pentru toți elevii. Sperăm ca Ministerul Educației să ne susțină în acest demers deoarece e o stare de fapt grea”, a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Din totalul de 125 de mii, doar 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni au fost prezenți fizic la ore, la începutul noului an școlar

De asemenea, de menționat că din totalul de 125 de mii, doar 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni au fost prezenți fizic la ore, la începutul noului an școlar. În județ sunt 602 școli cu personalitate juridică. Din acestea sunt 353 de școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 de școli sunt în scenariul galben (39,86 la sută), iar 7 școli (toate din comuna Bivolari) sunt în scenariul roșu (1,16 la suta). În baza datelor oferite de Ministerul Sănătății (MS), în funcție de rata de infecție, în județ sunt: o zonă roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), galbene în municipiul Iași și localitățile: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri și on-line, și clasice), iar restul verzi (cursuri clasice).

„Ca noutate, aici vă pot spune că în baza noilor date, și localitatea Bivolari va ieși din scenariul roșu. Așadar, fie de la finalul acestei săptămâni sau de la începutul celeilalte, cursurile se vor derula în sistem hibrid, pațial on-line și altă parte față în față”, a mai spus prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, șefa ISJ Iași.

Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor în grădinițele din județul Iași

Inspectorul general al ISJ Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a anunțat că, la acest moment, și cât va permite vremea, activitățile cu preșcolarii au loc și outdoor.

„Sunt clase împărțite în două, se defazează pauzele. O clasă nu va intra în contact cu alta în pauze, elevii vor merge în curtea școlii doar cu respectarea normelor de distanțare și cu respectarea normelor de igienă. O clasă nu va intra în contact cu alta. S-au organizat spațiile, există spațiere. De asemenea, o parte din elevi și liceeni nu vor mai avea loc în internate. Aici, ca urmare au unui parteneriat cu Primăria Iași, parte dintre aceștia sunt cazați într-o unitate de învățământ tehnologică într-un cămin, la o capacitate de 118 locuri. Mai mult, Primăria Iași le va asigura transportul.

Acum, pentru on-line, avem acoperită o capacitate pentru 80 la sută din copii și profesori în scenariul galben. Vom lua măsuri de îmbunătățire. La triajul epidemiologic, părinții trebuie să fie atenți la copii și la semnele de îmbolnăvire. Triajul se va face și la școală de către personal medical autorizat”, a mai punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general ISJ Iași.

Masca, obligatorie pentru elevi și profesori

Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta masca atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ. Potrivit proiectului de Ordin de Ministru, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare și în curtea școlii. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă.

Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauție. Se recomandă intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a reduce fluxul de elevi. Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *