Comisarii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) au început controalele în parcurile și locurile de joacă din municipiul Iași. Această activitate a inspectorilor OJPC va avea loc pe tot parcursul lunii februarie.
Inspectorii OJPC au început controalele în parcurile și locurile de joacă din Iași
Inspectorii OJPC au început să efectueze controale în parcurile și locurile de joacă din Iași. Pe parcursul lunii februarie, aceștia vor verifica toate spațiile verzi din oraș. În municipiul Iași, primăria deține în administrație 214 locuri de joacă pentru copii. Indiferent de cartier, fie că se află la periferie sau în centrul orașului, parcurile cu locuri de joacă pentru copii sunt, de cele mai multe ori, nesigure pentru cei mici, motiv pentru care controalele inspectorilor OJPC sunt extrem de necesare.
Anul trecut au fost reabilitate parcurile din cartierele: Canta, Păcurari, Primăverii, Splai Bahlui, Țuțora, Alexandru cel Bun, Nicolina, Metalurgie, Copou, Centru, Gării, Mircea cel Bătrân, Tătărași, Șoseaua Națională, Bucium și Bularga. În parcurile reabilitate au fost efectuate lucrări de împrejmuire, montarea suprafeței antitraumă, montarea obiectelor de joacă: tobogan, jocuri tip arc, balansoare, leagăn.
Facilitățile parcurilor care au fost reabilitate și-au păstrat caracteristicile și nu au mai fost adăugate alte activități. Cartierele din municipiul Iași ce vor fi incluse în planul de reabilitare pentru anul 2025 urmează să fie stabilite după aprobarea bugetului local de la administratorul acestora, Primăria Municipiului Iași.
Măsurile care sunt luate în vedere pentru întreținerea pe termen lung a parcurilor sunt reprezentate de o monitorizare regulată a condițiilor acestora. Curățenia constantă prevede colectarea deșeurilor, golirea coșurilor de gunoi și curățarea zonelor de recreere. Pentru menținerea parcurilor și locurilor de joacă ar fi necesar ca, permanent, să fie înlocuite echipamentele învechite sau neconforme, pentru că este posibil ca unii ieșeni și copii să se accidenteze. Zonele verzi sunt întreținute prin prevenirea vandalismului, aspect pentru care sunt montate camere de supraveghere.
Parcurile de joacă pentru copii pot reprezenta adevărate pericole
Într-un oraș civilizat, spațiile de joacă pentru copii ar trebui să fie unele pentru recreere și îndrăgite de cei mici, însă, în municipiul Iași, se găsesc foarte des nereguli în spațiile destinate copiilor. Dacă administrația publică locală nu are grijă ca echipamentele cu care sunt dotate parcurile să fie corespunzătoare, se pot produce nenumărate dezastre.
Nu toate parcurile pentru copii sunt îngrădite, iar cei mici pot ieși în stradă cu ușurință. Mai multe probleme se pot găsi în parcurile din Iași, leagănele sunt ruginite, iar acestea pot ceda în orice moment, iar copiii se pot lovi. În ceea ce privește toboganele, ele sunt crăpate, îmbinările și șuruburile sunt ruginite, iar întreg ansamblul poate ceda și o tragedie se poate întâmpla. Inclusiv scările pe care copiii urcă și coboară spre tobogane prezintă defecte. Pentru evitarea unor dezastre, controalele inspectorilor OJPC sunt extrem de necesare. Până la modernizarea parcurilor din Iași, comisarii vor stabili unde există nereguli și vor aplica amenzi.
În anul 2023, un copil a fost luat cu targa după ce leagănul în care se afla s-a rupt. Acesta se oprise, după programul școlar, în parcul de pe Aleea Rozelor, numărul 10. Copilul s-a așezat pe leagăn, iar, după câteva minute, lanțul s-a rupt, iar băiețelul a fost grav accidentat, ajungând la spital cu fractură la antebrațul stâng.
Inspectorii OJPC au început să efectueze controale în parcurile și locurile de joacă din Iași, fiind realizate și pe parcursul lunii februarie.
OPC ar trebui sa verifice CCR, care e locul de joaca al partidelor.