Prima pagină » Economic Local » Inspectorii ITM Iași au efectuat o serie de controale la două șantiere din Iași

Inspectorii ITM Iași au efectuat o serie de controale la două șantiere din Iași

28 oct. 2022, 17:42, 12 ,
în Economic Local

Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2021, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune continuarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au efectuat în data de 28.10.2022 o serie de controale inopinate la două șantiere din zona limitrofă a municipiului Iași. Au fost verificate mijloacele de protecţie colectivă împotriva surpării terenului, sprijinirile de maluri pe întreaga înălţime a malului, în zona de acţiune a lucrătorilor, distanţa faţă de excavaţii a grămezilor de pământ, materialelor şi vehiculelor în mişcare conform precizărilor din proiect, respectiv, dacă există căi sigure pentru intrarea şi ieşirea lucrătorilor din zona de excavaţii precum și existența și purtarea echipamentelor individuale de protecție.

Ce nereguli au descoperit inspectorii ITM Iași

Au fost identificate deficiente constatate în domeniul securității și sănătății în muncă, iar acestea vor fi sancționate contravențional, urmând ca în prima decadă a lunii noiembrie șantierele să fie verificate din nou. Angajatorii care nu vor realiza măsurile dispuse riscă sistarea temporară a activităților din șantierele respective. De asemenea instituția noastră atenționează toți angajatorii care desfășoară lucrări de construcții că respectarea cerințelor de securitate și sănătate în muncă este o obligație legală dar și morală.

Cele mai frecvente deficienţe întâlnite în urma acestor controale, sunt următoarele:

  • echipamentele de muncă sunt utilizate fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustrade solide (suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară etc.), fără platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime.
  • lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de protecție și de ancorare, căşti, bocanci etc.).
  • platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor sunt dimensionate și construite astfel încât prezintă riscuri de accidentare în timpul utilizării.
  • atunci când în același loc de muncă își desfășoară activitatea lucrători din mai multe întreprinderi și/sau unități, angajatorii acestora nu au luate măsuri privind informarea lucrătorilor și/sau reprezentanții acestora despre riscurile profesionale.
  • nu a fost realizată semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă, inclusiv pentru locurile unde pot apărea surpări de maluri.

Urmare a analizării și a valorificării rezultatelor obținute în anul 2022 s-a constatat necesitatea de a crește gradul de exigență în sancționarea neconformităților identificate, în conformitate cu gradul de risc evaluat, având ca scop impunerea aplicării de către angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor.

Comentarii
  • Mergeti la escrocii din termos sanital sa vedeti cum isi bat joc de muncitori ,nu se da echipament ,nu plateste salariul promis ,fals in acte ,nu se platesc orele suplimentare etc

  • toate firmele din iasi aceasi mizerie salar minim munca cat mai grea conditii deloc bonuri deloc acte 0

  • Si magarii de la carpeta te fura la bonuri

  • Sa veniti la egros sa il verificat pe gunoiu de olaru de la paza care e sr servant cum isi bati joc de agentii de paza ,ii fura ore ,banii vin greu ,schimba agentii odata la 3 luni dupa cum se trezeste dimineata ,un taranete prost

  • Cand un inspector de la ITM se va apuca sa contoleze vreo firma de paza , draga @vasile c. te rog sa ne zici si noua

  • organele statului nu isi fac datoria politia doarme sau e corupta !

  • Student din Iasi

    Cand o face plopu mere atunci firmele din Iasi vor fi corecte cu muncitorii ,patronii sunt escroci ,mincinosi si fara onoare !

  • laba trista de olaru de la eGros se crede pe mosia lui masa ,da afara agentii de paza fara motiv

  • Fantomele inutile de la itm.

  • Dionisie Vitcu

    itm mergeti pe santierul de langa socola sa vedeti muncitori cu bautura in cap ,lipsa echipament ,furturi cu acceptul sefului de santier #!

  • Mergeti si la statiile de betoane din Iasi,sa vedeti cate ore se lucreaza plus Sambata obligati muncitorii sa vina la serviciu..

  • Tibana fond privat de impuscat

    Drojdea Costel anunta toti dezvoltatorii inainte de un control. Cum credeti ca are Hilux Toyota nou-nouță???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *