Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi a efectuat în perioada 18 – 21 martie 2025 acţiuni de control, vizând relaţiile de muncă și domeniul securității și sănătății în muncă, la unitățile ce desfășoară activități având coduri CAEN 41, 42, 43, în cadrul Campaniei naţionale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniul construcțiilor, organizată la nivel național, de către Inspecţia Muncii.
Obiectivele campanie: identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile vizate de campanie; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile Relaţiilor de Muncă și Securităţii și Sănătăţii în Muncă.
În această perioadă, inspectorii de muncă din domeniul relaţiilor de muncă au controlat un număr de 27 angajatori care desfășoară activitate în domeniul construcţiilor. Au fost constatate 52 de neconformități, dintre care 4 persoane au fost depistate desfăşurând muncă nedeclarată, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii de remediere și au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, dintre care 2 amenzi în valoare totală de 83.000 lei.
În cadrul campaniei naționale corpul de Control Securitate și Sănătate în Muncă a realizat vizite de inspecţie la 32 unități, cu domeniul construcțiilor, la care s-au constatat 49 deficiențe pentru care s-au aplicat 27 sancțiuni contravenționale, din care 7 amenzi în valoare de 39.000 lei. Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Angajatorul nu a luat măsurile necesare astfel încât fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Angajatorul nu a luat măsurile necesare astfel încât lucrătorii să utilizeze Echipamentul Individual de Protecție (EIP) adecvat lucrărilor efectuate.
Angajatorul nu a luat măsurile necesare pentru ca lucrătorii să desfășoare în condiții de siguranță a muncii activitățile de construcții la înălțime.
Angajatorul nu a luat măsurile necesare astfel încât să asigure efectuarea controlului medical de sănătate prin servicii de medicina muncii atât la angajare cât și periodic pentru toți lucrătorii.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași va continua să desfășoare activități privind combaterea muncii nedeclarate, deoarece aceasta rămâne o prioritate pentru Inspecţia Muncii, având în vedere impactul negativ asupra relaţiilor de muncă. Pe parcursul anului 2025, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași va avea în vedere și creşterea gradului de conştientizare, prin organizarea unor sesiuni de informare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, specifice activităţilor de construcții, pentru angajatori și angajaţi, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei în vigoare.
Prima sesiune va avea loc în data de 28 martie 2025 la Camera de Comerț și Industrie Iași, unde au fost invitați un număr de peste 50 de angajatori din domeniul construcțiilor, cât și partenerii sociali ai acestora.