Inspectorii ITM Iași au efectuat mai multe verificări la companiile din Iași, pentru a depista munca la negru. În urma acestor controale, specialiștii au amendat o firmă de curierat cu 180.000 de lei, adică 37.500 de euro, pentru că 9 persoane din cadrul acestei companii munceau fără forme legale
Specialiștii din cadrul ITM Iași au descoperit că, la o firmă de curierat, 9 persoane lucrau fără forme legale. În consecință, operatorul economic a fost amendat cu 180.000 de lei. În anul 2021, în domeniul relațiilor de muncă, inspectorii din Iași au controlat 217 angajatori. În urma verificărilor, au constatat 599 de neconformități pentru care au fost stabilite termene de remediere și au fost aplicate 97 de sancțiuni contravenționale. Amenzile aplicate au o valoare totală de 360.500 lei. Cele mai grave si cele mai frecvente aspecte neconforme se referă la munca nedeclarată, fiind găsiți 7 angajatori din construcții și comerț, cu 15 persoane care munceau la negru, care au fost amendați cu 300.000 lei.
Alte nereguli constatate de inspectorii ITM au fost neplata drepturilor salariale, în special a ultimului salariu, sau în cuantumul aferent timpului de muncă prestată, neținerea evidenței corecte a orelor lucrate de salariați, inclusiv menționarea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru, dar și faptul că nu au fost eliberate adeverințe privind activitatea desfășurată și un extras din RGES la încetarea activității salariaților.
„Atragem atenția asupra operatorilor economici, respectiv a persoanelor care au angajat fără forme legale. Vom face tot posibilul să prevenim aceste practici ilegale. Ne dorim ca angajații să fie informați în momentul în care încheie un contract de muncă, iar anagajatorii să știe că prin încălcarea legislației muncii riscă să fie drastic sancționați”, susține Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul ITM Iași.
ITM Iași a amendat cu 180.000 de lei patronul unei firme de curierat pentru munca la negru
Iașul este printre județele fruntașe în ceea ce privește amenzile aplicate în anul 2020 pentru munca la negru, dar și pentru nereguli privind securitatea în muncă. Specialiștii susțin că aceste practici ilegale s-au intensificat în anul precedent, în plină pandemie de COVID-19. În ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă (SSM), au fost verificați 13 angajatori în acest an. În ceea ce privește controalele din anul 2020, inspectorii în muncă au verificat 357 de angajatori în domeniul SSM. Dintre aceștia, 11 au fost amendați cu 46.000 de lei pentru că nu au realizat revizuirea sau completarea planului pentru protecție privind starea de alertă, pentru nepurtarea corespunzătoare a echipamentelor de protecție, dar și pentru neasigurarea controlului medical. De asemenea au fost făcute și informări privind respectarea Legii 55/2020. Alți 300 de lucrători din Iași au fost intervievați de inspectorii ITM Iași.
În urma verificărilor, 11 angajatori au fost sancționați cu 517.000 de lei pentru munca la negru. Astfel, 8 angajatori au avut 16 persoane care prestau munca la negru, iar 3 angajatori erau cu 8 salariați cu contracte individuale de muncă suspendate pe motiv de șomaj tehnic, dar acești angajați munceau ilegal. Alte nereguli găsite de inspectorii ITM Iași sunt nepurtarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție din dotare (cască de protecție, încălțăminte de protecție, îmbrăcăminte de protecție, centuri de siguranță). La unii patroni, inspectorii au observat ca nu a fost efectuat examenul medical la angajare a tuturor lucrătorilor sau nu s-a respectat termenul de efectuare a controlului medical periodic.
A crescut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni în anul 2020, comparativ cu anul 2019
Ieșenii au depus mai multe reclamații în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Aceștia au depus la ITM 1.646 de reclamații în anul 2020, cu 20 la sută mai multe sesizări față de anul anterior. Cei care au depus reclamații au fost nemulțumiți de angajatorii din Iași care nu le respectă drepturile. Dacă unii dintre aceștia au rezolvat problemele reclamate cu ajutorul specialiștilor din muncă, alții s-au îndreptat către instanță. Cele mai mari probleme reclamate de ieșenii împotriva operatorilor economici sunt cele referitoare la munca la negru sau neplata salariilor restante.
Ieșenii au fost nemulțumiți și de faptul că angajatorii nu încheie contract de muncă, nu au primit salariul negociat, simt că au fost păcăliți de patronii din Iași, dar și faptul că nu se respectă programul de muncă. Specialiștii din cadrul ITM au efectuat sute de controale pentru a verifica reclamațiile depuse de ieșeni, dar și controale programate în domeniul sănătății și securității în muncă sau al relațiilor de muncă dintre angajator și angajat.