Prima pagină » Economic Local » Inspectorii ITM au demarat controale la Iași. Iată cine a fost vizat – FOTO

Inspectorii ITM au demarat controale la Iași. Iată cine a fost vizat – FOTO

18 mart. 2024, 14:27, 2 ,
în Economic Local

Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, a efectuat în perioada 05.03 – 09.03.2024 acţiuni de control, vizând relaţiile de muncă și domeniul securității și sănătății în muncă, în unitățile ce desfășoară activități având cod CAEN 3831, în cadrul Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă şi a prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care desfăşoară activitatea în domeniul „Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor”, organizată, la nivel național, de către Inspecţia Muncii.

Având în vedere riscurile deosebite pe care le presupune activitatea „Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor”, lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiţii de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare cu consecinţe ireversibile, mortale sau foarte grave, fapt pentru care s-a impus demararea acestei campanii la nivel național.

Inspectorii au demarat controale la Iași

La nivelul județului Iași, în cadrul campaniei naționale mai sus menționate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, sub coordonarea conducerii, prin corpurile de control securitate și sănătate în muncă și relații de muncă a realizat vizite de inspecţie la 21 unități, cu un efectiv de 74 de lucrători, la care s-au constatat următoarele deficiențe:

A. 32 de deficiențe în domeniul SSM, pentru care s-au aplicat 10 avertismente și 5 amenzi în valoare de 23.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
 Neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă, respectiv de avertizare, obligativitate și salvare sau prim ajutor (semnalizare prize).
 Nerealizarea de către angajator a evaluării riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor adaptată muncii, a planului de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, sanitare,
organizatorice bazat pe evaluarea riscurilor și a instrucţiunilor proprii.
 Neluarea măsurile necesare astfel încât căile de acces să fie libere, existând depozitate diferite materiale.
 Lipsă verificări ISCIR la compresor.

B. 32 de neconformități în domeniul RM, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 100.000 lei. 2 angajatori au fost sancționați pentru primirea la muncă, fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă.

Cele mai frecvente deficiențe în domeniul relaţiilor de muncă:
 Primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă cel târziu in ziua anterioară începerii activității.
 Angajatorul nu ține la punctul de lucru evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.
 Angajatorul nu ține la locul de muncă copii ale contractelor individuale de munca pentru salariații .
Obiectivele campanie: identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniul „Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor”, dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor în vederea eliminării neconformităţilor constatate, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Mvie vizitiu

    Mai bine ați demara controale la statia de betoane concretica de la ieșire din Dumbrava,tu-vă-n gura de corupți!

  • Jr.Sorin Oprișan

    Dar voi cât de corecți sunteți de ați dat amenzi în loc de avertisment. Sunteți pătați și trebuie să vă curățați obiceiurile de încălcare a normelor. Prima măsură este să dați avertisment. Citiți corect legile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`