În comună Sărulești, din județul Călărași, peste 300 de poliţişti din care 80 de mascaţi şi Inspectorii Gărzii de Mediu au făcut descinderi, aceştia găsind depozite pline cu deşeuri. Toate deşeurile vor fi ridicate, iar toată zona va fi igienizata, localnicii fiind cei care vor trebui să facă acest lucru totul într-un mod legal şi într-un loc special amenajat.
Încă de la primele ore ale dimineţii oamenii legii au început să ridice munţii de deşeuri care se afla pe domeniul public. Mai mulţi localnici au început să care acasă televizoare, motoare de mașini și alte astfel de deșeuri, care era pe stradă.
La această situaţie s-a ajuns după ce fenomenul depozatarii deşeurilor a fost tolerat ani de zile, iar acum Garda de Mediu a venit în control. Aceştia i-au lăsat pe localnici să ia ceea ce consideră că le-ar fi benefic doar cu o singură condiţie: să ridice deșeurile din stradă și să le mute la ei în curți.
Mutarea deşeurilor nu rezolvă problema poluării
Oamenii legii urmează să intre pe străzile respective cu utilaje pentru a curăţat toate zonele, iar munca localnicilor fiind în zadar în momentul de fată. Pentru toate domiciliile din zona exista mandate de percheziţie.
Autorităţile sunt îngrijorate de reacţia oamenilor în momentul în care mascaţii şi cei de la salubritate vor merge la domiciliile lor pentru a ridica toate deşeurile, aceştia spera ca toată acţiunea sa se desfăşoare într-o manieră paşnică.
Războiul este între autorităţi şi cei care ard tot felul de deşeuri la marginea Capitalei şi în localităţile din jurul acesteia. Principalele zone unde vor avea loc astfel de descinderi vor fi în Ilfov cât și în județele Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman și Dâmbovița.
Astfel de descinderi s-au făcut şi în judeţul Iaşi
În judeţul Iaşi, Garda de Mediu a început o campanie de identificare a zonelor în care deşeurile sunt aruncate pe domeniul public. Primăria Sirețel a fost amendată cu 15.000 de lei după ce au fost descoperite deşeuri depozitate pe domeniul public sau în albia râurilor. Primarul Gelu Spaiuc a oferit o declaraţie după ce a fost amendat de către oamenii legii.
„S-a făcut curat în comună în urmă cu o săptămână. S-a aruncat gunoi de grajd. Nu am negat, gunoaiele erau acolo. Am să vorbesc și în Consiliul Local să achiziționăm camere de supraveghere. Nu poți să controlezi oamenii tot timpul. Vom face o hotărâre de Consiliu Local”, a precizat primarul din comună.
Primarii din judeţul Iaşi au găsit o metodă pentru colectarea gunoaielor
Primarii mai multor comune din judeţul Iaşi, au găsit metode pentru a scăpa de amenzile celor de la Gardă de Mediu. Unul dintre primari a achiziţionat saci menajeri iar în fiecare săptămână le împarte localnicilor pentru a scăpa de lista neagră a autorităţilor. Această metodă a funcionat iar acum costurile la salubris sunt cu 40% mai mici.
„În ședința de Consiliu Local, din martie-aprilie 2020, s-a stabilit achiziția de saci menajeri pentru colectarea gunoaielor, care au fost distribuiți către gospodăriile populației din localitate. În urma discuției cu firma care colectează gunoaiele, SC Girexim, s-a stabilit colectarea gunoaielor în fiecare săptămână. După ce am luat această decizie la nivelul Consiliului Local, a scăzut cantitatea de gunoi menajer colectată. Oamenii s-au conformat, iar prețul gunoiului a scăzut. Anul trecut am plătit 15.000 lei lună pentru gunoi, iar în acest an, 7-8.000 de lei pe lună. Localnicii plătesc în jur de 8 lei pe cap de locuitor pentru gunoi. În comună sunt 1.200 de persoane plătitoare din cei 2.200 de localnici. Nu plătesc minorii, persoanele în vârstă”, susține Cristinel Albu, primarul comunei Țuțora, din Iași.