Prima pagină » Economic Local » Inspectorii Direcției Silvice din Iași au aplicat amenzi în valoare de 4.000 de lei. Specialiștii susțin că valoarea sancțiunilor aplicate în ultimele trei luni a scăzut
Inspectorii Direcției Silvice din Iași au aplicat amenzi în valoare de 4.000 de lei. Specialiștii susțin că valoarea sancțiunilor aplicate în ultimele trei luni a scăzut

Inspectorii Direcției Silvice din Iași au aplicat amenzi în valoare de 4.000 de lei. Specialiștii susțin că valoarea sancțiunilor aplicate în ultimele trei luni a scăzut

12 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Inspectorii Direcției Silvice Iași au aplicat amenzi în valoare de 4.000 de lei celor care au fost prinși că încalcă legea în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie 2020. Specialiștii au sancționat persoanele care au tăiat arbori ilegal sau i-au transportat fără documente, dar și celor care au vândut în piețele din Iași, fără documente, pomii pentru Crăciun. În perioada în care au fost efectuate controalele, inspectorii au confiscat 89 de metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate de inspectorii Direcției Silvice Iași, au fost constatate mai multe nereguli pentru care s-au aplicat sancțiuni drastice, inclusiv amenzi. La controlul circulației materialului lemnos au fost efectuate 262 de acțiuni de control, 159 în fond forestier și alte 99 pe drumurile publice și în cantoanele silvice arondate ocoalelor silvice din subordinea Direcției Silvice Iași. În târgurile din Iași au fost făcute 5 verificări, iar în urma verificărilor, inspectorii au confiscat 11 pomi de Crăciun. În perioada15 noiembrie – 24 decembrie 2020 au fost constatate mai multe nereguli, fiind constatate 11 contravenții în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 4.000 de lei. Potrivit specialiștilor din cadrul instituției de control, valoarea amenzilor a scăzut în ultimele 3 luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Inspectorii Direcției Silvice Iași au aplicat amenzi în valoare de jumătate de milion de lei în anul 2020

Valoarea amenzilor aplicate de inspectorii Direcției Silvice, în anul 2020, s-a redus substanțial comparativ cu anul 2019. Astfel, dacă specialiștii au efectuat sute de controale într-o singură lună și găseau mulți hoți de lemne pe care îi amendau sau le făceau plângere penală, în anul 2019, chiar dacă s-a respectat numărul de controale efectuate în pădurile din Iași, inspectorii nu au aplicat multe amenzi. În anul 2020, valoarea totală a amenzilor este de jumătate de milion de lei, iar în anul 2019 valoarea sancțiunilor aplicate în Iași a fost aproape dublă.

Cele mai multe tăieri ilegale descoperite de inspectori, anul trecut, au fost în orașul Hârlău și municipiul Iași, unde reprezentanții Direcției Silvice au găsit 308 metri cubi de material lemnos tăiat ilegal, cea mai mare cantitate tăiată fiind la Hârlău, 180 de metri cubi. De asemenea, o cantitate mare de masă lemnoasă a fost tăiată ilegal în comuna Răducăneni, în jur de 105 metri cubi. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 16 amenzi în valoare de 487.600 de lei, fiind confiscați și 74 de metri cubi de material lemnos.

SUMAL a devenit operațional în urmă cu aproape două luni pentru ca hoții de lemne să fie prinși mai ușor

Unul dintre cele mai importante programe lansate de Ministerul Mediului și Pădurilor în anul 2020 este Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL), care poate fi utilizat de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale.

Programul SUMAL 2.0 va fi operațional începând cu luna februarie 2021, potrivit specialiștilor de mediu. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *