În data de 24/25.06.2022, între orele 22:00 – 02:00, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, la solicitarea și în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Iași, au participat la o acțiune comună în vederea verificării unor discoteci/cluburi de pe raza municipiului Iași.
Pe durata desfășurării acțiunii Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, s-a dorit identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și a securității și sănătății în muncă.
Obiectivul acțiunii de control a fost creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.
Inspectorii de muncă au efectuat mai multe vizite de control și pentru neconformitățile constatate s-au dispus măsuri de remediere, s-au aplicat un număr de 2 sancțiuni contravenționale.
Principalele neconformități constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost
Lipsa repartizării orelor de muncă pentru contractele de muncă cu timp parțial;
Lipsa evidenței orelor de muncă prestate de către salariați.
Principalele neconformități constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost:
Lipsa semnalizării de securitate la locul de muncă;
Lipsa fișelor de instruire lucrători, la locul de muncă.
Măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași Iași recomandă angajatorilor, în perioada 20 iunie – 09 septembrie 2022, respectarea prevederilor legale privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
În acest sens, instituția furnizează un set de informații utile care pot fi accesate pe site-ul ITM Iași.
De asemenea, în lunile iunie, iulie și august au fost și vor fi efectuate controale, efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca.
Un mare ….pirt….80,%din agenții de pază din cluburi sunt la,,negru”.De ex la Nuba ,sunt 10ag pe tură, câți au legitimat cei de la ITM?! Vă spun din sursă sigură că minim 5dintre ei sunt fără forme legale și plătiți cu 200ron pt 10ore de stat în picioare și inghitit tot felul de mizerii!!!
Itm iasi o verificare trebuie facuta si la firma fantoma termo sanital din iasi ce isi bate joc de muncitori ,ii exploateaza si cand isi fac treaba ii da afara cu motive puerile , fac contracte de munca false ,ii fura la salar ,nu le dau echipament de munca si protectie ,nu le platesc orele suplimentare ,ii forteaza sa lucreze 10 ,12 ore la munca platiti doar pt 8 ore ….patronul fiind un escroc mitoman.
Si chiar vreti sa va rezolve functionarii de la ITM, problemele? Ei n-au nicio raspundere. In Franta si in Germania nu exista inspectori. Acolo sunt supraveghetori. Institutia, in sine, se numeste Autoritatea de supraveghere. Ei supravegheaza si consiliaza firmele alaturi de entitati de asigurare. Normele sunt sub forma de cataloage, pe fiecare activitate in parte si pot fi consultate de catre cei interesati. La noi s-a creiat un aparat functionaresc , cu niste cerinte absurde ce mai mult incurca. Evaluare de riscuri de sute si chiar mii de pagini, intortochiata rau de tot, ce nu foloseste nimanui, si greu de pus in practica. Simplu; merge dom supraveghetor de munca inventariaza riscurile, stabileste echipamentul de protectie si lasa omul sa produca. A stat o doamna cu fusta de la ITM, 5 ore sa gaseasca „nereguli”, nu sa-l ajute pe patron.