Viața de huzur pentru afaceriștii care dețin averi ilegale se va încheia, cel puțin asta promit inspectorii din Finanțele Iași. Marile averi din regiunea Moldovei vor fi verificate de un Serviciu Special înființat la Iași, după reorganizarea recentă a ANAF. Persoanele fizice care au vile, mașini de lux sau conturi grase vor fi verificate, urmând să fie stabilită sursa acestora. Nici interpușii nu vor scăpa de aceste controale. Deocamdată nu a fost anunțat numărul persoanelor fizice din Iași care prezintă risc fiscal. La nivel național, în trecut, programul nu a înregistrat rezultate notabile
Puteri sporite pentru inspectorii de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași. Conform unui ordin recent emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Finanțele din Iași au fost reorganizate, în sensul în care a fost înființat Serviciul Verificări Fiscale. Inspectorii din cadrul Serviciului se vor ocupa exclusiv de verificarea marilor averi deținute de persoane fizice. Sunt vizate persoanele care dețin vile, mașini de lux sau conturi în bănci și care nu pot justifica bunurile din veniturile realizate. În cazul în care persoanele prezintă risc fiscal, controalele vor fi intensificate. În aceste condiții, și afaceriștii care ascund averile pe numele interpușilor se vor trezi cu inspectori la ușă.
Sunt disponibile opt posturi la Finanțele din Iași, din care unul este vacant
Deocamdată, la Iași, la Serviciul Verificări Fiscale sunt disponibile 8 posturi, din care doar unul este vacant.
„Dacă cineva are averi care nu pot fi justificate cu veniturile înregistrate, vor fi trase la răspundere. Este o modalitate prin care se face evaziune fiscală . Și interpușii vor fi verificați, dacă este cazul. Pot avea vile, mașini de lux, conturi în bănci și un contract de muncă de 2.000 de lei. În această situație, clar nu poate fi justificată averea. Acest Serviciu este în cadrul DGRFP Iași și nu mai depinde de ANAF”, spun angajați din instituție.
În perioada următoare va fi stabilită și lista persoanelor suspecte de evaziune fiscală.
Șefa este fostă angajată a Administrației din Vaslui, cu o declarație de avere subțire
Conform organigramei, șef Serviciu Verificări Fiscale a fost desemnată Ortansa Tudor, fostă angajată la Administrația fiscală din Vaslui. Cu domiciliul declarat în Bârlad, conform ultimei declarații de avere, nu deține terenuri, are o casă de locuit în suprafață de 50,38 metri pătrați, o autoutilitară Wolkswagen și un credit de 79.200 franci elvețieni scadent în 2032. Când avea calitate de consilier superior, încasa anual suma de 54.125 lei.
Reorganizarea a fost adoptată prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență
La mijlocul lunii februarie, a fost adoptată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2020 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității ANAF, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin ale cărei prevederi se urmărește restructurarea și menținerea unei organizații unificate și dedicate administrării fiscale. La nivel de ANAF, numărul de vicepreședinți a fost redus la 3, iar pentru aparatul propriu și structurile subordonate, numărul de 27.582 posturi a fost redus la 25.582. La DGRFP Iași, în luna aprilie, figura un număr total de 2.912 posturi, din care 2.691 sunt ocupate.
S-a dorit altă reorganizare, dar a fost declarată neconstituțională. Angajații de la Finanțe Iași au protestat
În urmă cu doi ani, un proiect de lege viza reorganizarea DGRFP. Angajații au protestat, nemulțumiți de măsurile legislative care ar fi afectat siguranța locului de muncă. S-a dorit modificarea OUG74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Direcțiile Regionale urmau să fie transformate în Direcții Județene.
„Integritatea personalului ANAF este apreciată la 48 la sută de către persoanele juridice și la 54 la sută de către persoanele fizice, urmând o creștere de 4, respectiv 2 puncte procentuale. Oricum am interpreta rezultatele, este clar faptul că persoanele juridice, cele mai expuse controalelor fiscale și care interacționează frecvent cu inspectorii fiscali, apreciază că doar jumătate dintre aceștia ar fi integri sau că inspectorii manifestă integritate doar pe jumătate”, se arăta în expunerea de motive a proiectului de lege.
Până la urmă, inițiativa a picat, după ce a fost declarată neconstituțională.