Prima pagină » Economic Local » Inspectorii APIA vor verifica 743 de fermieri din Iași, care dețin o suprafață de 64.921 de hectare de teren agricol
Inspectorii APIA vor verifica 743 de fermieri din Iași, care dețin o suprafață de 64.921 de hectare de teren agricol

Inspectorii APIA vor verifica 743 de fermieri din Iași, care dețin o suprafață de 64.921 de hectare de teren agricol

05 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Inspectorii APIA au demarat controalele la cei 743 de fermieri din Iași, selectați prin teledetecție, care au solicitat subvențiile în campania 2020. Suprafața totală verificată până la sfârșitului lunii septembrie este de 64.921 de hectare de teren agricol. Iașul este unul dintre județele fruntașe ca suprafață agricolă, care va fi controlată de inspectorii APIA. În campania 2020 de depunere a cererilor unice au cerut subvențiile 20.000 de fermieri care dețin 280.000 de hectare de teren agricol

Inspectorii APIA au demarat controalele la cei 743 de fermieri din Iași, selectați prin teledetecție, care au solicitat subvențiile în campania 2020. Iașul este unul dintre județele fruntașe ca suprafață agricolă, care va fi controlată de fermierii din Iași, după Timiș, Brăila sau Botoșani. Vor fi efectuate atât controale administrative, cât și controale în teren și prin teledetecție. Controlul se poate face și în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu și, de asemenea, pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate.

Sergiu Jităreanu, director APIA Iași: „Fermierii trebuie să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei”

Fermierii din Iași vor fi anunțați cu 14 zile înainte de a fi controlați, printr-un preaviz emis de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași. Potrivit directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu, fermierii care vor fi controlați trebuie să respecte mai multe reguli.

„Trebuie să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei, să prezinte inspectorilor informații și documente legate de obiectul controlului și să delimiteze parcelele la fața locului dacă pe parcelele învecinate a fost înființată aceeași cultură”, a spus Sergiu Jităreanu, director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași.

Fermierii din Iași care vor fi găsiți cu o suprafață de teren agricol diferită față de cea din cererea unică riscă excluderea de la plată timp de 5 ani

În anul 2020, verificările se vor realiza cu precădere prin teledetecție, iar controalele în teren vor fi în număr mai mic, în contextul pandemiei de COVID-19. Procentul fermierilor din Iași controlați în acest an a scăzut de la 5 la sută la 3 la sută din numărul total de fermieri care au solicitat subvențiile. Verificările efectuate prin imagini prin satelit măsoară aceleași suprafețe ca la verificările fizice, în teren. Controalele din fermele din Iași vor acoperi toate parcelele agricole pentru care a fost depusă cererea la APIA Iași, pentru stabilirea conformității cu criteriile de eligibilitate, angajamente și alte obligații.

Fermierii din Iași au solicitat subvenții în anul 2020 în cadrul a 10 scheme de plată derulate de APIA Iași

Schema de plată în cadrul căreia fermierii din Iași au solicitat subvențiile este Schema unică de plată pe suprafață (SAPS). Inspectorii APIA vor verifica parcelele solicitate la plată de către fermier, dar și dacă se înregistrează neconformitățile privind normele de ecocondiționalitate identificate pe teren. La fel vor proceda inspectorii APIA Iași în cazul fermierilor care au solicitat subvențiile pentru plata redistributivă. Agricultorii care au solicitat subvențiile pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri sau schema de sprijin cuplat vor fi controlați. Fermierii din Iași care vor subvențiile pentru plăți compensatorii, în cadrul măsurii 13, măsurii 10 sau măsurii 11- agricultura ecologică.

În campania APIA 2020 au cerut subvențiile aproape 20.000 de fermieri, pentru o suprafață de 280.000 de hectare de teren agricol

După controalele în fermele din Iași efectuate de inspectorii APIA, beneficiarii subvențiilor vor încasa primii bani, respectiv avansurile din suma totală pe care o vor primi. Pentru a primi banii, agricultorii care în perioada 2 martie-16 iulie 2020 au depus cererile unice de plată trebuie să semneze documentele depuse pentru a accesa subvențiile solicitate. Aceștia trebuie să treacă pe la sediile centrelor locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași unde sunt arondați pentru a semna cererile depuse. Accesul în sediile APIA se va face respectând regulile sanitare împotriva COVID-19, respectiv purtarea măștii obligatorie, dezinfectarea mâinilor la intrarea în instituție, păstrarea distanței, prezența unui singur fermier/funcționar pentru evitarea aglomerării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *