Prima pagină » Economic Local » Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a constatat aproximativ 85 de neconformităţi la locul de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a constatat aproximativ 85 de neconformităţi la locul de muncă

18 mart. 2022, 07:09,
Ana Crețu în Economic Local

În perioada 10 martie 2022 și 16 martie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au participat la o campanie națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor. În urma vizitei de verificare au fost constatate aproximativ 85 de neconformități la locul de muncă.

Controalele s-au realizat la locurile de muncă organizate de angajatori de pe raza județului Iași, pentru angajatorii din stațiile de distribuție a carburanților auto, iar toate încălcările legale au primit sancțiuni contravenționale. În ceea ce privește relațiile de muncă au fost identificate lacune grave în timpul de muncă și timpul de odihnă, precum și întocmirea neconformă a contractelor de muncă cu timp parțial.

Care au fost cele mai mari amenzi aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași

În perioada 10 martie 2022 și 16 martie 2022, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au verificat mai mulți angajatori care își desfășoară activitățile în stațiile de distribuție a carburanților auto. Principalele aspecte care au fost verificate au ținut de securitatea și protecția sănătății lucrătorilor, precum și verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea , modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajator.

„Principalele deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă sunt legate de lipsa echipamentului individual de protecție care trebuie să fie asigurat de către angajator. Nu a fost realizată semnalizarea de securitate și sănătate la locul de muncă, inclusiv pentru locurile unde pot apărea atmosfere explosive. A fost identificat faptul că rastelele sau structurile metalice ale depozitelor de recipiente butelii nu sunt legate la pământ cum este indicat”, se arată în comunicatul de presă.

Relațiile de muncă dintre angajator și angajat încalcă reglementările legale. Au fost constatate  întocmiri neconforme a contractelor de muncă cu timp parțial, fără precizarea unor elemente importante, care țin de durata muncii și repartizarea programului de lucru, condițiile în care se poate modifica programul de lucru, interdicția de a efectua ore suplimentare și altele.

Au fost constatate aproximativ 85 de neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere și au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, din care 8 amenzi în valoare de 35000 lei.

Câți patroni de benzinărie au fost verificați în primele zile ale campaniei de control în România

„După primele trei zile ale Campaniei naționale de control la distribuitorii de carburanți auto, inspectorii de muncă au raportat un număr de 874 de angajatori controlați, 634 de sancțiuni contravenționale aplicate din care 489 de avertismente și 145 de amenzi”, conform postării oficiale de pe pagina de Facebook a ITM.

Acțiunile de control sunt în desfășurare și vor continua până miercuri, 16 martie 2022, inclusiv. Obiectivele campaniei se axează în principal pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește obligativitatea respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de accidentare și/sau îmbolnăvire profesională.

Astfel, se efectuează periodic verificări în vederea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatori. Datorită campaniei se diminuează consecințele sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul securității și a sănătății în muncă. Un alt obiectiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași este legat de identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 octombrie 2024
08 octombrie 2024