Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat, pe 3 noiembrie 2020, o dezbatere on line cu tema Învățământul profesional și profesional dual – oportunități și limite. Inițiativa s-a bucurat de o participare numeroasă, demonstrată prin prezența a 63 de reprezentanți ai instituțiilor și autorităților locale, ai operatorilor economici și ai unităților de învățământ profesional și tehnic din județul Iași.
Activitatea a avut drept scop promovarea învățământului profesional ieșean, analiza realistă a învățământul profesional dual, în condiții de pandemie, identificarea rolului școlilor tehnice în atragerea elevilor pentru această formă de învățământ (reinventarea strategiilor de marketing educațional), promovarea exemplelor de bune practici în efectuarea stagiilor de instruire practică la operatorii economici, îmbinarea tuturor elementelor tehnice, economice și sociale care pot conduce la un învățământ profesional de calitate în anul școlar 2021-2022. Dezbaterea a fost deschisă de către d-na prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General al ISJ Iași care, prin cuvintele adresate, a susținut importanța dezvoltării învățământului profesional și, în special, a celui dual .
Relevanța și oportunitățile oferite prin învățământul profesional dual atât agenților economici, cât și întregii comunității locale au fost evidențiate prin cuvintele adresate de invitații care au participat la dezbatere: Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Mocanu Doru, reprezentantul Primăriei Iași, Florentina Vasilescu, coordonator regional al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Dan Grama, reprezentantul SC Delphi Diesel Systems România, Mirela Alboaie, reprezentantul SC Arcelor Mittal, Ana Melii, reprezentantul SC Omco România, Dan Popa, de la SC Aerostar Bacău și Adrian Goța de la SC Marub SA Brașov.
Pentru a evidenția reușitele învățământului profesional dual din județul Iași, constituindu-se în exemple de bune practici, dezbaterea a inclus și prezentări ale rezultatelor obținute prin această formă de școlarizare la Liceul Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” Iași, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Iași, Colegiul Tehnic ”I.C.Ștefănescu” Iași și la Liceul Tehnologic de Tranporturi și Construcții Iași.
Importanța dezbaterii coordonate de doamna prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General al ISJ Iași, și de doamna Rodica Dumitru, inspector școlar pentru discipline tehnice, este dată de faptul că a reușit să aducă în același spațiu de dialog pe toți cei direct interesați de dezvoltarea învățământului profesional dual, evidențiind provocările generate de contextul actual, dar subliniind și avantajele acestuia atât pentru elevi, cât și pentru operatorii economici locali.