Inspectoratul Școlar Iași în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și Muzeul Municipal „Regina Maria” organizează proiectul educațional ,,Istorie trăită – istorie povestită a cartierelor ieșene (1950-2000).
Acesta a fost lansat în cadrul Consfătuirii Profesorilor de Istorie din luna septembrie 2021 și se va derula până în luna aprilie 2022, bucurându-se de participarrea elevilor și profesorilor de istorie și de discipline socio-umane de la numeroase unități școlare printre care: Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi, Colegiul Național Iași, Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații „Gh. Mârzescu” Iași, Colegiul Economic Administrativ Iași, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Iași, Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Iași, Școala Gimnazială „D. A. Sturza” Iași, Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Iași, Școala Gimnazială „Ion Simionescu” Iași, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iași, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iași, Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” Iași și Școala Gimnazială „George Călinescu” Iași.
Coordonatorii proiectului sunt Cătălin Botoşineanu, doctor în istorie, arhivist în cadrul Serviciului Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României și profesor Eliza Ilie, Inspector Școlar pentru Istorie și Socio-umane în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași.
O primă etapă a proiectului o reprezintă organizarea unei expoziții de fotografii colecționate de către elevi, fotografii ce reprezintă diverse aspecte ale vieții cotidiene a cartierelor. Fotografiile au fost colectate pe baza unor fișe, cu acordul deținătorilor. În acest sens am beneficiat de consultanță de la Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României. Aceeași instituție a completat spațiul expozițional cu fotografii inedite din istoria orașului, imagini ce reprezintă o resursă educațională reprezentativă pentru studiul istoriei locale.
Vernisajul va avea loc joi, 4 noiembrie 2021 la Galeriile Grumăzescu, strada Alexandru Lăpușneanu, nr.24 , începând cu ora 11.00.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 noiembrie 2021, după care va deveni o expoziție itinerantă, fiind preluată de Centrele de Cartier ale Primăriei Municipiului Iași.
Valoarea educativă a proiectului este argumentată de faptul că cercetarea comunităţilor urbane poate fi un demers provocator şi motivant pentru elevi. Viaţa unei comunităţi adună laolaltă istorii mari şi mici, eroi şi oameni obişnuiţi, bucurii şi eşecuri, armonie şi zbatere, trecut şi prezent – prin urmare, o imensă resursă de învăţare la îndemâna elevilor şi profesorilor. Metodele de cercetare şi investigare a comunităţii conferă curriculumului unei şcoli autenticitate, varietate şi specificitate. Istoriile orale constituie în acest sens modalităţi generoase de adaptare a curriculumului la realităţile vieţii cotidiene a elevilor. Prin reconstituirea memoriei unei comunități este scoasă la lumină acea parte a experienţei umane care nu apare în cărţile de istorie, dar care face cu adevărat captivant trecutul locului, conferind totodată o puternică dimensiune afectivă pentru cei care își duc viața de zi cu zi într-un spațiu determinat.
Proiectul își propune recuperarea memoriei trecutului prin acțiuni de identificare, protejare și promovare a bunurilor cu valoare de patrimoniu, colaborarea profesorilor de istorie în scopul protejării și conservării patrimoniului cultural și natural de importanță locală prin activități de investigare a trecutului, familiarizarea elevilor cu tehnicile de cercetare documentară, încurajarea dialogului intercultural.
„Istoria cartierelor şi a evoluţiei urbane a Iaşului în perioada comunistă poate fi ilustrată şi prin mărturiile care provin din arhive particulare. În acelaşi timp, episoadele din jurul serbărilor sau manifestărilor şcolare, în care au fost implicaţi elevi, părinţi sau profesorii şcolilor, au darul să recompună un tablou mai complex, al istoriei oraşului şi al habitudinilor locuitorilor săi. Cu câteva excepţii, fotografia nu a fost, în deceniile comuniste, un hobby care să poată fi exersat în mediul privat. Imaginele vizuale ale oraşului, ale cartierelor sale sau ale faptelor cotidiene, livrate publicului, erau atent monitorizate. Albumele şi instantaneele care au ajuns în arhivele publice sunt aşadar rodul propagandei oficiale. Din această perspectivă, puzzle-ul pe care îl restituie efortul elevilor implicaţi în acest proiect este unul atipic. În afara constrângerilor oficiale, fotografia de familie, una privată în esenţă, sau cea prilejuită de serbările şcolare, în principiu neangajată ideologic, pot restitui o altă lume, una mai apropiată de anii profundelor transformări urbanistice care au afectat și nivelul vieţii cotidiene. Aceste evoluţii sunt o parte a istoriei oraşului Iaşi din epoca comunistă. Munca elevilor şi a profesorilor implicaţi în proiectul Istorie trăită – Istorie povestită a cartierelor ieșene a condus la îmbogăţirea patrimoniului documentar cu un portofoliu de câteva sute de imagini inedite care, altfel, nu ar fi putut ajunge în arhivele şi bibliotecile publice ale oraşului” – a declarat domnul cercetător dr. Cătălin Botoșineanu, arhivist la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale ale României.