Inspecția Muncii și Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași au organizat în data de 22 aprilie 2021 un simpozion online cu tema: „Rolul și importanța informării și instruirii specifice securității și sănătății în muncă în conducerea și coordonarea activităților”. Evenimentul s-a desfășurat în contextul în care, la nivel mondial, în fiecare an, la 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii (ILO) sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.
Această întâlnire a facilitat reunirea unui număr de 268 de angajatori, profesori universitari, specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă și inspectori de muncă. Participanții au descris conferința ca fiind un schimb de informații esențiale în dezvoltarea unei culturi de prevenire a riscurilor existente în mediul lucrativ și în prevenirea producerii accidentelor de muncă și/sau a îmbolnăvirilor profesionale.
Dr. ing. jr. Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat al Inspecției Muncii, a evidențiat faptul că „28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedați și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conștientizare și de informare în întreaga lume”. Acesta a explicat că la nivelul României, în anul 2020 s-a constatat o scădere a numărului total de accidente de muncă față de anul 2019 cu aproximativ 25% (4375 în 2020 față de 5822 în anul 2019). O descreștere și mai accentuată au avut-o și accidentele mortale (143 în 2020 față de 261 în anul 2019).
„Ar fi incorect să ne atribuim toate meritele pentru această descreștere, deși Inspecția Muncii nu a scăzut numărul controalelor pe tot parcursul pandemiei. Evoluția a fost determinată, evident, în primul rând de modificările aduse de pandemia COVID-19. De la amenințarea imediată a dobândirii virusului, până la pierderea de locuri de muncă pe scară largă în sectoare cheie, închiderea afacerilor, restricții privind mobilitatea și călătoriile aeriene, carantină, închiderea școlilor și altele. Aceste schimbări rapide ca răspuns la pandemie au condus la creșterea șomajului, scăderea programului de lucru și șomaj și forme nesigure de angajare pentru mulți lucrători”, a declarat dl. Dantes Nicolae Bratu.
Cine a participat la evenimentul dedicat informării și instruirii în securitatea și sănătatea muncii
La eveniment a participat și Igor Ciloci, director al Inspectoratului de Stat al Muncii din Republica Moldova, care a evidențiat, de asemenea, inițiativa creării unor schimburi de informații și bune practici, având în vedere că la Iași studiază și lucrează foarte mulți cetățeni din Republica Moldova.
Costel Grojdea, inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, și George Daniel Tanasievici, inspector șef adjunct SSM, au precizat în discursul lor că, în noul context al muncii, este foarte important ca lucrătorii să înțeleagă implicațiile securității și sănătății în muncă atunci când intră pe piața forței de muncă.
„Acest lucru implică nu numai învățarea pe tot parcursul vieții pentru profesioniștii din domeniul securității și sănătății în muncă, ci și integrarea acestor aspecte în toate sectoarele educației”, a precizat Costel Grojdea.
George Daniel Tanasievici a readus în discuție „triada” EDUCAȚIE-CERCETARE – INSTITUȚII – ANGAJATORI, explicând că, fără aceasta, în contextul social actual, dezvoltarea activităților de prevenire nu ar fi posibile.