Prima pagină » Actualitate » Înșelătoriile care fac tot mai multe victime printre români! Mulți rămân fără bani în conturi
Înșelătoriile care fac tot mai multe victime printre români! Mulți rămân fără bani în conturi

Înșelătoriile care fac tot mai multe victime printre români! Mulți rămân fără bani în conturi

07 ian. 2025, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Mulți vor să afle înșelătoriile care fac tot mai multe victime printre români! În anul 2024, înșelătoriile legate de cumpărarea unor produse au fost cele mai frecvent raportate escrocherii. Pentru oamenii de afaceri, escrocheriile cu investiții au fost cele mai devastatoare pentru buzunarele consumatorilor. Iată la ce trebuie să fie atenți cetățenii pentru a nu fi păcăliți. Din cauza înșelătoriilor online, mulți rămân fără bani în conturi.

Înșelătoriile care fac tot mai multe victime printre români!

Românii cad pradă tot mai multor escrocherii și mulți rămân fără bani în conturi. Printre cele mai comune metode sunt:
  • înșelătorie cu livrare falsă (51%)
  • achiziționare înșelătoare (40%)
  • înșelătorie pe piața online (38%)
  • înșelătorie WhatsApp  (37%)
  • înșelătorie de investiții (32%)
  • escrocherie cu plăți în avans (32%)
  • înșelătorie cu bilete (30%)
  • escrocherie la parcare (30%)
  • înșelătorie romantică (30%)
Cu noile tehnologii și metode de păcălire a consumatorilor, educația și conștientizarea sunt mai importante ca niciodată pentru ca românii să își protejeze economiile și a nu risca să devină victimele hackerilor. Specialiștii în securitate cibernetică și financiară recomandă cetățenilor să fie vigilenți atunci când li se cer date personale.
  • Nu divulgați informații personale: Băncile nu vor cere niciodată codul PIN sau parolele.
  • Verificați companiile: Contactați direct companiile prin canalele lor oficiale.
  • Luați-vă timp: Nu vă grăbiți cu deciziile de cumpărare sau investiție.
  • Fiți sceptici față de promisiuni: Dacă ofertele par prea bune pentru a fi adevărate, de obicei sunt neadevărate.
  • Atenție la mesajele suspecte: Verificați întotdeauna scopul unui cod unic de autorizare.

Escrocherie pe rețelele de socializare

O nouă înșelătorie pe Facebook face ravagii printre români! O metodă frecventă folosită de escroci este trimiterea de mesaje false care pretind că vor fi dezactivate conturile utilizatorilor. Cei care cad în capcană riscă să își piardă banii dacă accesează link-ul primit. Românii sunt amenințați că li se închide contul de socializare. Mesajul, care imită stilul comunicărilor oficiale ale Facebook, susține că utilizatorul a încălcat „grav standardele comunității” și că, în absența unei reacții rapide, contul va fi dezactivat.

Escrocii profită de frica oamenilor de a-și pierde accesul la rețelele sociale. Scenariul este menit să provoace panică și să determine persoanele să acceseze un link inclus în mesaj. Experții în securitate cibernetică îi avertizează pe români să nu aceseze link-uri suspecte pentru că pot pune la dispoziția escrocilor datele personale sau, mai grav, aceștia pot avea acces la banii cetățenilor.

O altă metodă prin care sunt păcăliți românii este FakeCall. Hackerii redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct către infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri.

Pentru a evita riscul infectării telefonului cu FakeCall, este esențial ca persoana să instaleze aplicații doar din surse sigure, precum Google Play. Deși și în Play Store se pot strecura aplicații periculoase, acestea sunt de regulă detectate și eliminate prin sistemul Google Play Protect.

Românii sunt avertizați să fie mai atenți și precauți în 2025 deoarece escrocii recurg la metode inedite de înșelătorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`