Înșelătoria care face victime printre români este bazată pe apeluri telefonice! Atacatorii cibernetici iau identități false pentru a-i păcăli pe cetățeni și îi lasă fără bani în conturi. Infractorii recurg la metode inedite de deghizare.
Înșelătoria care face victime printre români!
Atacatorii cibernetici dau lovitura prin apeluri telefonice după ce se deghizează în reprezentanţi ai Bursei din România. Mulți cetățeni cad pradă escrocilor și rămân fără bani după ce infractorii reușesc să aibă acces la datele personale și bancare.
,,Atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi folosesc drept pretext al apelului presupuse acţiuni vechi pe care victima le-ar deţine din perioada cuponiadei din anii ’90, dar despre care a uitat. Atacatorii susţin că aceste acţiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, însă pentru a le vinde şi a încasa sumele respective, victima trebuie să urmeze un proces la îndrumarea atacatorului.”, a transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
În realitate nu există aceste acţiuni, iar atacatorii cer victimei să instaleze pe dispozitiv anumite aplicaţii false, care folosesc identitatea vizuală a cetățenilor şi care au ca scop prejudicierea financiară a victimei.
Metode de înșelătorie la telefon
Metoda FakeCall face victime printre cetățeni. Hackerii redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct spre infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri. Pentru a evita riscul infectării relefonului cu FakeCall, este esențial ca persoana să instaleze aplicații doar din surse sigure, precum Google Play. Deși și în Play Store se pot strecura aplicații periculoase, acestea sunt de regulă detectate și eliminate prin sistemul Google Play Protect.
O nouă înșelătorie a apărut online și face victime în rândul celor care au telefoane mobile, în special iPhone. Înșelătoria începe atunci când un utilizator de iPhone primește un mesaj de fraudă, mesajul poate spune că au existat unele probleme cu expedierea unui produs sau că există taxe neplătite.
„Vă rugăm să răspundeți la Y, apoi să ieșiți din mesaj, redeschideți-l pentru a activa linkul sau copiați și inserați linkul în browserul Safari pentru al deschide.” Pentru aceasta, escrocii mizează pe tendința utilizatorilor de a răspunde cu „DA” sau „STOP.” Mesajele par autentice, iar unii utilizatori de iPhone ajung să le răspundă.
Odată ce peretele de securitate este depășit, escrocii s-ar putea să nu reacționeze imediat. Infractorii online pot distribui link-uri ulterior, unde victima ar putea ajunge să facă click și să-și partajeze detaliile personale sau financiare. Noua metodă de înșelătorie face ravagii mai ales în rândul posesorilor de iPhone. Experții în securitare atrag atenția că pentru a vă proteja de escrocherii de genul acesta, evitați să răspundeți la numere necunoscute, mai ales dacă vi se solicită să activați linkurile sau să faceți click pe ele.
În ultima perioadă, infractorii cibernetici recurg la tot felul de metode de deghizare pentru a-i păcăli pe cetățeni și dau apeluri false ca fiind din partea unor bănci sau instituții importante. Tot mai mulți români cad pradă acestor înșelătorii care îi lasă fără bani în conturi.