În fiecare an, musca grâului dăunează până la 30-70% din tulpinile de iarnă astfel oamenii caută un insecticid pentru musculița neagră. Musca de grâu este o insectă care zboară bine, depășește cu ușurință distanțe considerabile. Corpul ei este negru cu un strat de catifea, aripile sunt negre sau maro închis și picioarele la fel sunt negre.
Oul musculiței este alb, elipsoid, lung de 1-1,25 mm. Larvele sunt de culoare albicioasă sau gălbuie, lungi de 6-8 mm. Musca grâului se reproduce în două generații. Larvele iernează în pupări, în sol la o adâncime de 3-5 cm, între rădăcinile plantelor deteriorate, precum și lângă acestea. Plecarea muștei grâului are loc atunci când temperatura medie zilnică a aerului atinge 5-7 °C, iar suprafața solului se încălzește până la 10 °C. Această insectă tolerează înghețul în timpul verii. Este bine să știi că în ultimele zece zile ale lunii mai, musculițele intră în sol, unde formează pupări, se pupăză și cad în diapauză de vară. Când depun ouăle, femelele preferă răsaduri de grâu în perioada de la a doua frunză până la sfârșitul celei de-a doua frunze. Musca grâului provoacă principalele neplăceri toamna. Aceasta este periculoasă în condiții de umiditate insuficientă. În a doua sau a treia decadă a lunii septembrie, femelele depun ouă pe tecile frunzelor lăstarilor tineri de grâu de iarnă. Ouăle se găsesc pe plante în ultima decadă a lunii septembrie, precum și la începutul primei decade a lunii octombrie.
Soluții pentru protejarea culturilor de iarnă. Cum să prelucrezi pământul pentru a minimiza riscul
Este bine să știi că ovarul lăsat de musculiță pătrunde în interiorul lăstarului până la conul de creștere și mănâncă toate țesuturile delicate. Frunza deteriorată devine galbenă și se usucă, lăstarul este suprimat și moare. Dacă plantele de primăvară sunt deteriorate înainte de prelucrare, atunci de cele mai multe ori întreaga plantă moare.
Pentru a evita o astfel de pierdere este bine să iei mai multe măsuri de control. Astfel, foarte important este aratul de toamnă și cultivarea miriştii și a unor plante care cresc repede după recoltare. Când numărul muștelor atinge o cifră semnificativ, este necesar să se efectueze tratamente insecticide ale benzilor de margine ale câmpurilor. Pentru protejarea culturilor de iarnă de alte insecte și de miriapod se practică și tratarea semințelor cu insecticide.
Dacă nu se găsesc larve în sol, încercați mai întâi să îndepărtați insectele cu o soluție blândă de săpun sau permanganat de potasiu. Pentru a face acest lucru, dizolvați o bucată mică de săpun de rufe în apă la temperatura camerei și pulverizați floarea sau copacul. De asemenea, poți înmuia o cârpă moale în lichid cu săpun și să ștergi frunzele plantei cu ea.
Insecticid pentru musculița neagră. Cum să scapi de musculițele care îți distrug plantele de cameră
De asemenea, pentru a păstra plantele de cameră intacte în stadiile inițiale ale infecției, se poate efectua curățare mecanică. Pentru a face acest lucru, aspiratorul fără duze și perii este pornit la putere minimă. Acesta colectează ușor insectele de lângă plantă, pentru a nu deteriora frunzele. O alternativă este uscarea stratului superior al pământului, lăsând temporar planta fără udare. Puteți relua procedura când solul este uscat cu 3 cm.
Dacă remediile populare nu ajută și mai sunt multe larve în oală, apelează la produse chimice de protecție a plantelor. De exemplu, foarte eficiente sunt pastilele insecticide solubile în apă. Chiar înainte de utilizare, citiți cu atenție regulile de utilizare și dozare.
Printre remediile împotriva musculiței se numără și fufanon. Produsul de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor funcționează timp de 30 de zile după utilizare. Eficient împotriva tuturor insectelor care infectează florile de casă și culturile horticole. Pentru 1 litru de apă aveți nevoie de 25-50 g de substanță. După utilizare, este important să ventilați bine încăperea și să urmați alte măsuri de precauție indicate în instrucțiuni.
Mâncător de muște, așa se numește unul dintre cele mai eficiente soluții de insecticid pentru musculița neagră. Acesta distruge muștele din sol, țânțarii, ciupercile și alte insecte dăunătoare plantelor. Acționează împotriva adulților și larvelor. Efectul este vizibil la două zile după utilizarea medicamentului.