Prima pagină » Actualitate » Insecta care a invadat locuințele din România! Iată cum scăpăm de gândacii urât mirositori
Insecta care a invadat locuințele din România! Iată cum scăpăm de gândacii urât mirositori

Insecta care a invadat locuințele din România! Iată cum scăpăm de gândacii urât mirositori

11 oct. 2024, 15:20,
Simona Ciobanu în Actualitate

Gândacii urât mirositori se răspândesc rapid în România, invadând locuințele și distrugând culturile agricole. Cunoscute sub numele de gândaci puturoși sau ploșnițe de cereale (Halyomorpha halys), aceste insecte apar de obicei la mijlocul lunii septembrie, provocând disconfort în interiorul locuințelor și pagube în agricultură, în special în livezile de mere, pere și piersici. Pot fi adesea observate zburând prin grădini cu porumb, viță-de-vie și soia.

Gândacii au culoarea verde sau maronie.

Cum scăpăm de gândacii urât mirositori

Există numeroase soluții pentru a le ține la distanță, atât chimice, cât și naturale. O metodă simplă constă în amestecarea detergentului de vase cu apă și plasarea acestuia într-o tavă de aluminiu lângă fereastră.

O altă opțiune este să lași o veioză aprinsă în cameră, iar un truc eficient implică un amestec de ardei iute lăsat la macerat în apă, care se poate pulveriza direct pe gândaci sau în zonele frecventate de aceștia, cum ar fi feroneria și rufele.

Uleiurile esențiale, în special cel de mentă, sunt de asemenea eficiente în respingerea insectelor. Plantele de iarbă mâței sau pulberea din acestea pot fi aplicate pe pereții exteriori ai locuințelor pentru a preveni invazia gândacilor.

Babesioza, boala potențial mortală

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum conform studiului condus de Ssentongo, babesioza – o boală potențial mortală, uneori numită „malaria americană” – a înregistrat o creștere anuală medie de 9% în SUA între 2015 și 2022. De asemenea, patru din zece pacienți diagnosticați cu babesioză prezentau și coinfecții cu boala Lyme sau alte afecțiuni transmise de căpușe.

Ssentongo explică această creștere prin modificările climatice care afectează durata anotimpurilor, temperatura, umiditatea și precipitațiile, factori care influențează populația de căpușe.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Open Forum Infectious Diseases.

Babesioza este o boală provocată de parazitul Babesia, care este transmis în principal prin mușcătura unei căpușe cu picioare negre (cunoscută și sub numele de căpușa de căprioară). La fel ca malaria, parazitul infectează celulele roșii din sânge. Transmiterea poate avea loc și prin transfuzii de sânge, transplanturi sau de la mamă la copil.

Echipa de cercetare de la Penn State a identificat 3.521 de cazuri de babesioză între octombrie 2015 și decembrie 2022, majoritatea înregistrate în lunile de vară în statele din nord-estul SUA.

În plus, 42% dintre pacienți au prezentat cel puțin o altă boală transmisă de căpușe. Dintre aceștia, 41% erau coinfectați cu boala Lyme, 3,7% cu ehrlichioză și 0,3% cu anaplasmoză.

Rata mortalității pentru babesioză este redusă – în 2019, aceasta a fost de 0,57% în SUA. În acel an, au fost raportate cinci decese în New York, două în Massachusetts și unul în Maryland.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), unii pacienți cu babesioză pot să nu aibă simptome. Boala poate fi gravă, mai ales pentru persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar slăbit, boli hepatice, renale sau fără splină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024