Prima pagină » Eveniment-Social » Înscrierile pentru clasa pregătitoare se apropie! Cum arată calendarul

Înscrierile pentru clasa pregătitoare se apropie! Cum arată calendarul

23 feb. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Febra înscrierilor pentru clasa pregătitoare a început. Planul de școlarizare nu este încă disponibil, dar, comparativ cu anii anteriori, numărul locurilor disponibile este mai mare. Părinții trebuie să știe faptul că perioada înscrierilor, în cazul claselor pregătitoare, debutează pe data de 3 mai și durează până pe 18 mai

În perioada următoare, Inspectoratul Școlar Județean Iași va face public planul de școlarizare. Amintim că o noutate față de anii trecuți este numărul mai mare de locuri în clasa pregătitoare. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași  precizau recent că planul de școlarizare nu este gata, însă anul acesta vor fi disponibile mai multe locuri în ceea ce privește clasa pregătitoare, pentru că județul a crescut, iar atunci e clar că a crescut și această componentă. În plus, documentele necesare înscrierii rămân aceleași.

Perioada înscrierilor la clasa pregătitoare

Înscrierile pentru clasa pregătitoare au loc în luna mai a acestui an. În perioada 3-18 mai, părinții completează cererea-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, iar apoi vor avea loc depunerea și transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe proprie răspundere și a documentelor necesare în copie simplă, pași urmați de validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică.

Între 23 mai și 29 mai 2023 se face procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Pe data de 31 mai 2023 se afișează, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar, numărul candidaților înmatriculați și al locurilor rămase libere.

Documentele necesare pentru înscrierea copilului

Documentele necesare pentru înscrierea copilului în clasa pregătitoare sunt actul de identitate al părintelui care face înscrierea, atât în fotocopie, cât și în original, certificatul de naștere al copilului, fotocopie și original, o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, în cazul în care înscrierea se face pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023, inclusiv.

În cazul în care înscrierea este cerută la altă școală decât unitatea de circumscripție, pe lângă documentele de mai sus, părinții trebuie să depună sau să transmită, pe e-mail ori prin poștă, documente în copie simplă care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare.

De asemenea, în cazul în care solicită înscrierea la altă școală decât cea de circumscripție, părintele menționează, prin bifarea acestei opțiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului la școala de circumscripție, în situația în care acesta nu este admis la școala solicitată din lipsă de locuri libere.

Cele mai căutate unități de învățământ

Plecând de la numărul de înscrieri la nivelul anului școlar trecut, în topul celor mai căutate școli gimnaziale și licee la înscrierea în clasa pregătitoare, unde concurența a depășit și de cinci ori numărul de locuri disponibile, sunt următoarele instituții de învățământ din municipiul Iași: „Titu Maiorescu” (Cantemir), „Carol I” (Copou), ce ține de Colegiul Național „Costache Negruzzi”, „Otilia Cazimir” (Socola), „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” (Tătărași), „George Călinescu”, „Alexandru cel Bun” (Alexandru cel Bun), „Ștefan Bârsănescu” (Gară), „Miron Costin” (Alexandru cel Bun), „Dimitrie A. Sturdza” (Frumoasa), „Ion Simionescu” (Galata), „Gheorghe Brătianu” (Tătărași), „Gheorghe Asachi” (Centru), ce ține de Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, forma de învățământ pregătitoare a Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” (Copou) sau „Mihail Kogălniceanu” (Lascăr Catargi), ce ține de Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`