Prima pagină » Economic Local » Înscrierile în programul Start-Up Nation 2024 se amână. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți
Înscrierile în programul Start-Up Nation 2024 se amână. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți

Înscrierile în programul Start-Up Nation 2024 se amână. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți

29 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Înscrierile în programul Start-Up Nation 2024 ar fi trebuit să înceapă în luna septembrie. Din cauza problemelor cu platforma Registrului Comerțului și lipsa avizului favorabil din partea Comisiei Europene, programul este blocat. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți

Unul dintre cele mai așteptate programe derulate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) nu va fi lansat în luna septembrie 2024. Motivele amânării lansării programului sunt următoarele: noul portal al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) are încă multe erori și îngreunează demararea programului Start-Up Nation 2024, iar al doilea motiv este lipsa unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene pentru lansarea programului. Finanțările din cadrul programului Start-Up Nation sunt acordate și în baza unor fonduri europene. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de această situație. „Dacă s-a blocat programul acum, vara, când nu e o activitate atât de intensă, vă imaginați ce va fi când se vor crea mii de firme noi? Așa cum ne-am obișnuit în România, lucrurile merg prost și suferă tot cei care vor să facă ceva bun în țara asta. Se amână programul, se vor face înscrierile greu, vor apărea probleme cu platformele. Când a fost ceva făcut bine la noi în țară? Părerea mea este că nu ar trebui amânată lansarea programului, ci să fie totul bine pus la punct și să se dea drumul în septembrie”, spune Codrin, administratorul unei cafenele din Iași.

Înscrierile în programul Start-Up Nation 2024 se amână

Una dintre condițiile impuse în programul Start-Up Nation 2024 este înscrierea la cursuri de formare antreprenorială. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), Ștefan Radu-Oprea, susținea că această condiție este impusă prin finanțarea europeană. Astfel, chiar dacă persoanele au absolvit studii economice superioare, trebuie să urmeze aceste cursuri și nu există posibilitatea echivalării lor. În prima etapă, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare profesională, iar dacă va fi respectat programul, în septembrie vor fi depuse planurile de afaceri. Antreprenorii spun că promisiunile sunt mari înainte să se deschidă programele de finanțare, dar situația se schimbă radical după ce se depun proiectele.

A fost lansat programul Femeia Antreprenor 2024

Ieșencele care vor să dezvolte afaceri de succes pot accesa finanțarea în valoare de 200.000 de lei, din programul Femeia Antreprenor 2024. Suma reprezintă maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, aferente proiectului. Pentru a obține finanțarea, potențialele beneficiare trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Una dintre acestea o reprezintă vechimea calității de asociat/acționar feminin din societate, care trebuie să fie mai mare de 24 de luni de la data publicării procedurii în Monitorul Oficial, perioadă neîntreruptă. De asemenea, ieșencele asigură o cofinanțare în procent de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării AFN. O altă condiție este ca societatea să fi obținut profit în exploatare, în exercițiile financiare aferente anilor 2022 și 2023. Antreprenoarele din Iași sunt obligate să mențină locurile de muncă create prin program, pe o perioadă de minimum 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT). Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice reprezintă mai mult de 60% din valoarea cheltuielilor eligibile. O altă condiție este ca vechimea calității de administrator feminin al societății să fie mai mare de 6 luni față de data publicării procedurii în Monitorul Oficial, o perioadă neîntreruptă. Pe de altă parte, înscrierile în programul Start-Up Nation se amână, iar antreprenorii sunt nemulțumiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *