Prima pagină » Titlurile zilei » Înregistrări audio incendiare! Iată cum cere un polițist din Iași șpagă de la un șofer care a condus beat: „Tu știi cât valorează permisul tău, eu nu știu” – FOTO

Înregistrări audio incendiare! Iată cum cere un polițist din Iași șpagă de la un șofer care a condus beat: „Tu știi cât valorează permisul tău, eu nu știu” – FOTO

28 feb. 2024, 02:00,
Lucian SAVA, în Titlurile zilei

Un șofer s-a ales cu probleme mari la Iași, după ce s-a urcat băut la volan. A încercat să scape basma curată și să negocieze cu oamenii legii. A vrut să dea șpagă, însă un polițist a apelat la ofițerii Anticorupție

În seara zilei de 10-11 februarie 2023, doi agenți din cadrul Postului de Poliţie Şipote şi al Postului de Poliţie Belceşti au fost planificați în serviciul de patrulare pe raza comunelor Focuri, Fântânele, Gropniţa, Şipote, Plugari, Belceşti și Coarnele Caprei, între orele 20:00-08:00.

Astfel, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, la data de 11.02.2023, în jurul orei 00:10, au observat un autoturism în sectorul 8 Focuri, care se deplasa sinuos, sens în care au pornit semnalele luminoase ale autospecialei de poliţie, însă conducătorul auto nu a oprit, motiv pentru care agenţii au început să urmărească autovehiculul. Conducătorul autoturismului a oprit pe partea dreaptă a părţii carosabile, după care agenţii de poliţie au procedat la legitimarea acestuia, constatând totodată că avea I.T.P.-ul expirat.

Deoarece bărbatul emana halenă alcoolică, agenţii l-au introdus pe acesta în autospeciala de poliţie pentru a-l conduce la Poliția oraşului Hârlău, în vederea testării cu aparatul etilotest, pe parcursul deplasării, inculpatul adoptând o atitudine recalcitrantă faţă de agenţi, solicitându-le să se înţeleagă şi altfel, întrucât depinde de permisul de conducere şi va rămâne fără loc de muncă şi venit. Ajunşi la sediul poliției, inculpatului i s-a solicitat să sufle în aparatul etilotest, iar după ce a recunoscut că a consumat vin de ţară, a refuzat.

Infracțiune după infracțiune

Ulterior, bărbatul a fost condus de agenţii de poliţie la Spitalul Orăşenesc Hârlău, unde în prezenţa medicului de gardă a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge, motivând că îi este frică de ace.

„După acel moment, polițiștii l-au condus la sediul Postului de Poliţie Focuri, unde au fost întocmite actele procedurale în vederea constituirii dosarului penal privind comiterea infracţiunii de refuz de prelevare de mostre biologice, prevăzută de disp. art. 337 Cod penal. În declaraţiile date în calitate de martori, agenţii de poliţie  au arătat că inculpatul a încercat să îi determine, prin diferite expresii (dacă nu se pot înţelege şi altfel, să îi dea permisul înapoi, deoarece fără acesta îşi poate pierde locul de muncă) să nu întocmească actele procedurale în cadrul dosarului penal, agenţii de poliţie refuzându-l pe inculpat în acest sens.

În aceeaşi zi, respectiv 11.02.2023, în jurul orei 15:55, martorul a observat că fusese sunat pe telefonul personal, de către inculpat, iar în data de 12.02.2023, în jurul orei 09:58, martorul a fost din nou apelat telefonic de către inculpat, acesta din urmă spunându-i agentului de poliţie că vrea să vină la domiciliul său să îi ofere o sumă de bani («dă bani cât nu face permisul») în schimbul unei înțelegeri în care să îi fie restituit permisul de conducere. În acest context, martorul a sesizat Serviciul Anticorupţie Iași”, se arată în rechizitoriul procurorilor ieșeni.

Polițistul rutier din Iași a negociat șpaga

Șoferul prins pe picior greșit a crezut că a căzut la o înțelegere cu agentul și a mers la postul de poliție cu câteva mii de lei pe un card.

„În data de 15.02.2023 inculpatul s-a prezentat la sediul postului de poliţie, în jurul orei 10.18, reiterând solicitarea de a-l ajuta să nu rămână fără permis, astfel că, întrebat fiind de către agentul  de poliţie cum l-ar putea ajuta, inculpatul şi-a arătat disponibilitatea de a-i remite o sumă de bani. Astfel, faţă de refuzul agentului de poliţie de a-i indica un cuantum, inculpatul a precizat că dispune de suma de 2.800 lei, ulterior plecând la un bancomat pentru a scoate suma de bani de pe card”, se mai arată în rechizitoriu.

Iată „negocierea” pe care agentul de poliție a purtat-o cu șoferul certat cu legea.

„Polițist: Ce-i pregătit?
CTC: Vă dați seama… (n.n. – zâmbește).
Polițist: Ce-i pregătit, asta… Te ascult, dar vorbește ca să…
CTC: Vă dați seama! Bani, ce să pregătesc!
Polițist: Că doar discutăm acuma.
CTC: Da, știu! Bani am pregătit!
Polițist: Bani pentru ce? Tu știi cât valorează permisul tău, eu nu știu cât valorează!
CTC: Pentru orice!
Polițist: Ori… (n.n. – râde).
CTC: Să mă ajutați.
Polițist: Dar tu cât… Cât ai la tine?
CTC: 28 de milioane!
Polițist: Îi ai…
CTC: Pe card! Pe card!
Polițist: Pe card!
CTC: Pe card, da, dom`le, pe card! Pot face un transfer, dacă e ceva…
Polițist: Nu, nu accept niciun transfer.
CTC: Nu știu! Acuma m-aș fi dus repede să scot, eu știu?
Polițist: Nu știu cum să facem!
CTC: Că d-abia ce mi-a trimis pe Revolut…
Polițist: Ăăă… Ai 20 de minute, da, ca să vii înapoi, da? Belcești! La Belcești și la Șipote, dacă vrei să…”.

În jurul orei 11.15, inculpatul s-a prezentat la sediul postului de poliţie, iar imediat ce a intrat în biroul colaboratorului, a remis acestuia din urmă suma de 2.800 de lei, spunând că este „pentru permis”. Ulterior acestei discuţii, procurorul însoţit de lucrători ai poliţiei judiciare au intrat în biroul agentului şef adjunct de poliţie, ocazie cu care l-au identificat pe inculpat, aşezat pe scaunul din dreapta, în sensul de intrare, şi pe biroul şefului de post se găseau mai multe bancnote în monedă RON. Ulterior, Theodor Cristian Coman s-a ales cu un nou dosar penal. Zilele trecute, individul a fost condamnat la peste doi ani de închisoare.

„În baza disp. art. 38  alin. 1 Cod penal şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, constatând că faptele comise de inculpat sunt concurente, instanţa va contopi pedepsele stabilite în prezenta cauză, astfel: va aplica pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care va adăuga un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită, de 5 luni închisoare, pedeapsa rezultantă la care va fi condamnat inculpatul fiind de 2 ani şi 5 luni închisoare”, se arată în decizia judecătorilor.

Iată că șoferul certat cu legea a crezut că o poate da la pace cu agentul, însă s-a ales cu probleme mai mari. Iată că polițistul din Iași care a cerut șpagă nu a fost decât un colaborator al celor de la Anticorupție.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024