Situație revoltătoare, într-un cabinet medical din Iași! Pacienții sunt obligați să plătească serviciile care, în mod normal, sunt gratuite. Medicul Elise Michaela Smilovici, de la cabinetul din Dancu, percepe o taxă de 10 lei pentru consultațiile fără programare. Aceasta a ținut să precizeze că la fel procedează toți colegii săi
Reporterii cotidianului BZI au mers la cabinetul medicului de familie Elise Michaela Smilovici din satul Dancu, comuna Holboca, județul Iași, după ce câțiva pacienți au semnalat faptul că atât doctorul, cât și asistenta medicală au un comportament neadecvat la adresa lor și că li se cer bani pentru eliberarea unor acte sau pentru consultații dacă se prezintă la cabinet fără programare.
Ieri, 11 ianuarie 2022, în jurul orei 10:00, reporterii cotidianului BZI au surprins o discuție între asistenta medicală de la cabinetul respectiv și ruda unui pacient, care venise acolo pentru a lua o trimitere către Clinica de Cardiologie, pentru bunica sa:
„Pacient: Bună ziua, aș avea și eu nevoie de o trimitere.
Asistenta: Pentru ce?
P.: La Cardiologie, pentru bunica mea.
A.: Aaa, când nu aveți programare, normal se plătește 10 lei.
P.: Bine, am înțeles.
A.: Eu v-am zis așa acum, dar cum nu e doamna doctor… Deci, la Cardiologie, da?!
P.: Da! Deci, cât trebuie să vă dau pe trimitere?
A.: Normal e 10 lei, dar când e doamna doctor!”
Asistenta din cabinet: „La cabinetele private nu plătiți consultul?!”
După cele auzite, asistenta medicală din cabinetul respectiv a fost întrebată de reporterii cotidianului BZI cum justifică taxa de 10 lei pentru trimiterea eliberată. Aceasta a fost ușor deranjată și a răspuns pe un ton agresiv. Trebuie precizat faptul că asistenta se afla singură în cabinet și nu purta mască de protecție. Medicul lipsea. Asistenta medicului Elise Michaela Smilovici a justificat că banii sunt pentru consultul pacientului, nu pentru trimitere, pe motiv că aceasta este practica în cabinetele private.
Aceasta nu a încasat cei 10 lei, deoarece nu era medicul prezent, dar i-a amintit rudei pacientei că astfel de servicii se plătesc.
„V-am spus că, dacă nu este, pentru că trebuie să vă programați dacă vreți să veniți să luați ceva. Ce e în afara programărilor se plătește, exact cum scrie și la intrare, pe dreapta! Când mergeți în oraș, nu plătiți când nu aveți programare?! Nu plătiți trimiterea, plătiți consultul! În privat nu plătiți consultația?! Noi suntem cabinet medical individual. La revedere!”, a spus asistenta medicului Elise Michaela Smilovici.
Medicul Elise Michaela Smilovici: „Consultațiile fără programare costă, la fel fac toții colegii mei”
Deoarece medicul Elise Michaela Smilovici nu era prezent la cabinet în timpul orelor de program, a fost contactat telefonic și a precizat faptul că nu i se pare anormal sau ilegal să perceapă bani pentru consultațiile fără programare, argumentând că la fel procedează toții colegii ei. Medicul nu a negat nimic și s-a scuzat pentru că nu era la cabinet, pentru că se simțea rău.
„În primul rând, eu nu cred că asistenta mea ar fi avut un comportament neadecvat, deoarece aceasta este o fată foarte bună. Da, le percepem o taxă de 10 lei pacienților care nu au programare, așa fac toți colegii mei, puteți merge și la alții. Sunt cabinete în care se cer 150 de lei pe un consult fără programare. E cabinetul meu, eu îmi fac treaba așa cum știu și nu sunt singura care face așa ceva. Și nu eram la muncă pentru că mi-am luat și eu o zi de concediu, că sunt și eu om și mă simțeam rău. Mai bine nu comentez, puteți să îmi faceți și plângere”, a precizat medicul de familie Elise Michaela Smilovici.
În edițiile anterioare a fost prezentat cazul unui medic din Iași care timp de 20 de ani a făcut naveta câte 120 de kilometri în fiecare zi.
”Biletul de trimitere se încadrează în pachetul de servicii medicale de bază, gratuit ”
Reprezentații Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iași (CAS) au precizat clar că medicii de familie nu pot percepe taxe pentru eliberarea unui astfel de document, deoarece acesta se încadrează în pachetul de servicii medicale de bază.
”Medicii de familie eliberează documente medicale, respectiv bilete de trimitere, concedii medicale, prescripții electronice etc. ca o consecință a unui act medical, respectiv consultația prestată pacientului.
În cazul biletelor de trimitere eliberate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate de medicii de familie nu pot percepe alte contribuții personale din partea pacientului, acestea fiind decontate în cadrul pachetului de servicii medicale de bază. Totodată, având în vedere prevederile legale în vigoare, vă comunicăm faptul că pacientul are obligația de a se programa la cabinetul medical în vederea acordării serviciilor medicale prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază, cu excepția cazurilor de urgență medico-chirurgicală și a gravidelor. În perioada stării de alertă, în situații justificate de evoluția pandemiei, se pot elibera și transmite prin mijloace electronice documente medicale, ca urmare a consultației la distanță”, au precizat reprezentații CAS Iași.
”Este exclus ca asistenta să elibereze trimiteri”
Trebuie precizat faptul că asistenta nu avea dreptul legal de a emite un bilet de trimitere, în lipsa medicului și fără o consultație. Prestarea unei astfel de activități, fără drept, poate fi sancționată penal.
”Lipsa medicului de familie de la cabinet în cadrul programului de lucru declarat la CAS Iași reprezintă o încălcare a clauzelor contractuale și se sancționează în mod corespunzător. Este exclus ca personalul sanitar mediu sau alți angajați ai cabinetului medical să elibereze acte medicale care nu sunt în competența acestora. Prestarea acestei activități în acest context reprezintă o încălcare a codului de deontologie medicală cu răspundere în consecință pentru toate persoanele implicate (medic de familie, asistente medicale), inclusiv răspunderi de ordin penal. Conform prevederilor legale în vigoare, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus (COVID-19) sunt instituite o serie de măsuri de protecție, printre care purtarea obligatorie a măștii de protecție. Nerespectarea acestei măsuri se sancționează de către organele abilitate conform legislației incidente aplicabile situației în cauză. În concluzie, pentru aspectele semnalate, vă recomandăm să sesizați atât CAS Iași, cât și organele abilitate în vederea analizării acestora și luarea măsurilor după caz”, au încheiat reprezentații CAS Iași.