Prima pagină » Local » Înotul este un sport de lux în Iași! Copiii reușesc să aducă medalii de aur, antrenându-se în centrele spa. Părinții sunt revoltați: „Dacă ar exista un bazin de înot, unii nu ar renunța” – FOTO

Înotul este un sport de lux în Iași! Copiii reușesc să aducă medalii de aur, antrenându-se în centrele spa. Părinții sunt revoltați: „Dacă ar exista un bazin de înot, unii nu ar renunța” – FOTO

23 feb. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Local

Deși în județul Iași nu există niciun bazin de înot, copiii reușesc să facă performanță, antrenându-se în centrele spa. Părinții fac sacrificii și cheltuie mulți bani pentru ca cei mici să practice sportul care a devenit un adevărat lux.

Înotul este un sport de lux în Iași. Copiii se antrenează în centrele spa din cauza lipsei unui bazin

Maria și Florentin Luca sunt antrenorii clubului de înot „TriSport” din Iași. De ani de zile, îi antrenează pe copiii care practică acest sport. Din lipsa unui bazin de înot, cei doi antrenori sunt nevoiți să își țină orele în centrele de spa, fiind limitați atât de timp, cât și de spațiu. Acum se pregătesc pentru campionatul național, iar cei mici sunt nevoiți să vină cu noaptea în cap la antrenamente, la ora 05:15.

„Noi ne antrenăm într-un spa, iar condițiile nu sunt neapărat pentru a face înot la un nivel mai avansat. Spațiul este unul limitat, și orele de antrenament nu sunt în fiecare zi la fel, depindem și de programul celor unde ne antrenăm. Momentan, noi nu putem să schimbăm nimic și nici măcar nu ne mai gândim la lipsa bazinului, încercăm să antrenăm copiii cât mai bine cu ce avem aici și să lăsăm lucrurile să vină de la sine. Anul acesta antrenăm copiii de la ora 05:15, înainte ca ei să meargă la școală, pentru că așa am prins poziții libere pentru ei”, spune Luca Florentin, antrenor de înot.

Copiii din Iași le dau o lecție de voință autorităților. Se întorc acasă cu titluri de campioni, chiar dacă se antrenează în centrele spa

Părinții copiilor care practică acest sport fac eforturi uriașe pentru a-i susține pe cei mici. Mama unui copil înscris în clubul „TriSport” susține faptul că mulți se lasă de acest sport, deoarece în Iași nu există un bazin care să fie benefic în dezvoltarea lor.

„Sunt singurii sportivi care încep, la ora 05:15, încălzirea pe marginea bazinului, îngrămădiți pe două culoare, 13 copii și adolescenți. Antrenorul lor e un om dedicat și la fel de chinuit. Din păcate, dacă cheltuiala cu antrenamentele, transportul zilnic, echipamente, cazări și taxe de concursuri, masaj, profesor de pregătire fizică, nutriționist sunt făcute de sportiv, acesta nu are obligații față de oraș sau țară. Unii vor alege să reprezinte alte țări sau orașe cândva. Copiii noștri nu sunt sprijiniți, dar aduc medalii. Pentru copil plătesc măcar săptămânal masaj, fiindcă are des contracturi musculare.

Materialele cu care se antrenează mai rămân mici, echipamentul. Chiar dacă vorbim de un slip, cel de concurs trebuie să fie subțire, să nu absoarbă apa, să facă compresie mușchilor. Costul e de peste 1.000 de lei”, spune mama unui copil.

În luna martie a anului 2024, vor avea loc regionalele Campionatului Național. Centrele de spa nu au block-starturi, însă cei mici reușesc să facă acest sport la un nivel înalt.

„Bazinele de spa nu au block-start de pe care să sară și echipa se mai deplasează și în Piatra Neamț uneori, pentru a se antrena în bazin didactic, de 25 m. Mai nou, în Dumbrăveni, județul Suceava, există bazin didactic și, weekendul viitor, copiii vor fi acolo pentru o competiție cu rol de antrenament, urmează regionalele Campionatului Național la jumătatea lui martie. E nevoie de un psihic puternic să continui, chiar dacă nu ești în top trei, iar susținerea vine de la părinți și antrenor în acest sens. Dacă orașul nostru ar avea un bazin de înot, unii copii nu ar renunța. Păcat de munca de ani de zile, fiindcă unii se antrenează de la 3 ani”, spune mama unui copil înscris în clubul „TriSport”.

Copiii din Iași le dau o lecție de voință autorităților. Se întorc acasă cu diplome, medalii şi titluri de campioni, chiar dacă se antrenează în bazine mici şi la costuri mari. Amintim faptul că în anul 2022, la Iași a avut loc un moment istoric. Rareș Andrei Sorocianu, antrenat de Florentin Luca, a obținut prima medalie de aur la înot. Băiatul în vârstă de 12 ani a devenit campion național, deși în Iași nu există niciun bazin și se antrenează în centrele spa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *