Prima pagină » Sanatate » Înlocuitor Xanax fără rețetă. Medicamentul provoacă dependență?

Înlocuitor Xanax fără rețetă. Medicamentul provoacă dependență?

08 mart. 2023, 14:25,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai multe persoane sunt în căutare de înlocuitor xanax fără rețetă. Dezvoltarea primelor tranchilizante a început în anii 1950. Astăzi, acest grup de medicamente are peste o sută de denumiri. Dintre toate medicamentele psihotrope, tranchilizantele sunt cele mai frecvent prescrise și sunt utilizate pe scară largă atât în regim de internare, cât și în ambulatoriu.

Domeniul de aplicare a utilizării lor se extinde mult dincolo de psihiatrie, incluzând neurologia, anesteziologia, dermatologia, pediatria și o serie de alte domenii medicale. Acesta este destinat tratării tulburărilor de anxietate și panică și are un efect calmant și relaxant.  În țara noastră, acest medicament se eliberează pe bază de prescripție medicală și este inclus în Lista III de substanțe psihotrope.

Înlocuitor Xanax fără rețetă. Denumiri comerciale pe care le găsiți în farmacii

Alprazolam este un medicament care aparține clasei de benzodiazepine și poate fi un înlocuitor pentru xanax. Benzodiazepinele acționează asupra anumitor receptori din creier și au un efect sedativ asupra sistemului nervos central.

Alprazolam este o pulbere cristalină fină albă sau ușor gălbuie, insolubilă în apă și slab solubilă în alcool. Este disponibil sub formă de comprimate pentru administrare orală. Dozajul depinde de motivul pentru care se utilizează medicamentul, de starea de sănătate a pacientului, de vârsta acestuia și de răspunsul acestuia la tratament. Analogii de alprazolam sunt medicamente cu următoarele denumiri comerciale „Xanax”, „Zolomax”, „Alzolam”, „Neurolem” și „Helex”.

De asemenea, toate aceste tipuri de pastile reprezintă analogi pentru Xanax. Conform instrucțiunilor, alprazolamul este utilizat pentru afecțiuni precum nevroze, tulburări de anxietate, stări mixte anxietate-depresie și tulburări de panică.

De asemenea, uneori este prescris și pentru alte afecțiuni, cum ar fi agorafobia sau sindromul premenstrual sever. Un tratament cu alprazolam nu ar trebui să dureze mai mult de una sau două săptămâni, dar uneori se prescrie un tranchilizant de unică folosință pentru atacurile de panică.

Acțiunea medicamentului asupra corpului uman. Doza recomandată de medici pentru fiecare tulburare

Din cauza timpului său scurt de înjumătățire, alprazolamul este prescris în doze mai mari și mai frecvente decât alte benzodiazepine.  Pentru anxietate, se prescrie de obicei 0,25 până la 0,5 mg de trei ori pe zi, cu o doză zilnică maximă de 4 mg. Pentru tulburarea de panică, o singură doză de 0,5 mg de trei ori pe zi, cu o doză zilnică maximă de 10 mg. La pacienții vârstnici și bolnavi se administrează 0,25 mg de două sau trei ori pe zi.  În unele situații, acest medicament poate fi administrat și fără de prescriere.

Tranchilizantul are un efect anxiolitic, sedativ, hipnotic, anticonvulsivant și relaxant muscular. Mecanismul de acțiune al alprazolamului asupra corpului uman este de a crește efectul inhibitor al neuronilor GABAergici din sistemul nervos central. GABA este principalul neurotransmițător inhibitor din creier. Medicamentul imită efectul GABA, producând un efect calmant și reducând anxietatea.

Pe lângă faptul că stimulează GABA, anxioliticul alprazolam crește și nivelul unui alt neurotransmițător, dopamina. Dopamina produce senzații de plăcere și este unul dintre factorii chimici ai întăririi interne. Aceasta este responsabilă de creșterea sentimentelor de „recompensă” în creier și contribuie astfel la dezvoltarea dependenței de plăcere.

Un înlocuitor Xanax fără rețetă provoacă dependență, de altfel, ca și medicamentul original. Acesta se manifestă la fel ca și atunci când o persoană mănâncă o prăjitură dulce și gustoasă, în creier sunt eliberate cantități mici de dopamină. Acest lucru are ca rezultat dorința de a mânca o altă bucată, astfel încât senzația plăcută să fie din nou experimentată. Dependența de benzodiazepine și de alte medicamente psihotrope se dezvoltă exact în același mod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *