Topsin este o substanță chimică folosită în trecut foarte mult de agricultori și grădinari. Acționează asupra tuturor bolilor culturilor de câmp, culturilor pomicole, legumelor și strugurilor. Acesta nu se mai produce pe piață și astfel s-a găsit înlocuitor pentru Topsin.
Înlocuitor Topsin. La ce putem îl putem folosi
Topsin este un fungicid cu acțiune de contact și sistemică, fiind absorbit de plante prin frunze și rădăcini, având un foarte bun efect preventiv și curativ față de un spectru larg de agenți fitopatogeni care provoacă boli ale plantelor, cu infecție de suprafață și sistemică.
Acesta conține 500g tiofanat-metil/litru și se prezinta sub forma de suspensie concentrată, fină, omogenă, de culoare albă, cu tendința de depunere în timp, dar cu o buna capacitate de revenire în sistem omogen. Topsin este omologat în România la următoarele culturi: grâu, orz, floarea soarelui, rapiță, viță de vie, măr, păr, piersic, cireș, vișin, căpșuni, tomate, ardei, vinete, castraveți, pepeni verzi și galbeni.
Timpul de pauză de la ultimul tratament cu Topsin este de 18 zile pentru: grâu, orz, floarea-soarelui, vița de vie, măr, păr și de 14 zile pentru: cireș, vișin, căpșuni, tomate, ardei, vinete, castraveți. Acesta se aplică prin stropire, cu volumul de apă recomandat pentru fiecare cultură, pentru a asigura o acoperire corectă a masei foliare. Eficacitatea cea mai bună se obține când tratamentele se aplică preventiv, înainte de/sau la apariția primelor simptome de boala.
Cu ce putem înlocui fungicidul
În condițiile în care bolile specifice impun aplicarea mai multor tratamente repetate, pentru prevenirea formării unor populații rezistente ale patogenilor, specialiștii în agricultură recomandă alternarea tratamentelor cu alte fungicide, din alte grupe chimice, având moduri de acțiune diferite. Tratamentele la sămânță se fac cu respectarea regulilor privind reglarea echipamentelor, agitarea continuă a soluțiilor preparate și evitarea supraumezirii semințelor tratate. Agricultorii trebuie să țină cont că între stropire și ploaie trebuie să existe măcar o zi.
Mulți cultivatori de plante au început să sesizeze faptul că Topsin nu se mai găsește în farmacii și nicăieri pe piață. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură a transmis faptul că Topsin nu se mai produce și a oferit ca înlocuitor Beltanolul. Acesta este un un fungicid-bactericid sistemic, pentru combaterea bolilor ce vizează sistemul vascular la solanacee (tomate, ardei, vinete) si curcubitacee (castraveti, pepene galben, pepene verde, dovlecel) și are aceleași acțiuni ca Topsinul.
El controlează infestările produse de ciuperci și bacterii care afectează rădăcinile și țesuturile conductoare. Prezintă o eficacitate ridicată împotriva bacteriozei legumelor. Este omologat culturilor Curcubitacee în spații protejate și Solanacee în spații protejate, astfel poate fi un înlocuitor pentru Topsin ideal.