Prima pagină » Actualitate » Înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a încheia războiul, afirmă un oficial din Lituania

Înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a încheia războiul, afirmă un oficial din Lituania

10 mai 2022, 09:03,
în Actualitate

Înlăturarea președintelui rus Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul și aliații săi de viitoarele amenințări din partea Moscovei, a declarat înaltul diplomat al Lituaniei.

Vă aducem aminte faptul că Vladimir Putin a ținut un discurs pe data de 9 mai cu ocazia celebrării Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste. Liderul de la Moscova a spus în discursul său că a lansat ”operațiunea militară specială” pentru a preveni un război mondial.

Înlăturarea lui Vladimir Putin, singura modalitate de a pune capăt războiului

Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a spus că discursul anual al lui Putin de Ziua Victoriei a fost „decorositor” și că „fețele sumbre” ale generalilor și ale altora sunt semne de eșec în războiul din Ucraina . Cu toate acestea, el a spus că un Putin rănit poate fi și mai periculos și că singura modalitate de a elimina amenințarea este să-l îndepărtezi de la putere.

Din punctul nostru de vedere, până în momentul în care regimul actual nu este la putere, țările din jurul lui vor fi, într-o oarecare măsură, în pericol. Nu doar Putin, ci întregul regim pentru că, știți, unul s-ar putea schimba pe Putin și s-ar putea schimba cercul său interior, dar un alt Putin s-ar putea ridica în locul lui.

Și atâta timp cât un regim care intenționează să ducă războaie în afara teritoriului rusesc este în vigoare, țările din jurul lui sunt în pericol.”

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe din Lituania, a avut un discurs dur la adresa lui Vladimir Putin

Lituania este unul dintre cele trei state baltice care, printre aliații NATO, sunt deosebit de îngrijorați de posibilele planuri ale Rusiei de a le readuce cu forța sub conducerea Moscovei.

Landsbergis a spus că Lituania este mulțumită de sprijinul pe care aliații săi NATO l-au oferit acesteia și celorlalte țări din flancul estic al alianței, dar că au nevoie de mai mult. El a spus că Lituania, împreună cu celelalte națiuni baltice, Estonia și Letonia, vor face presiuni pe NATO să furnizeze mai multe apărări aeriene și maritime, precum și desfășurarea permanentă de trupe pe teritoriul lor, atunci când liderii alianței se vor întâlni la Madrid la sfârșitul lunii iunie.

Paradă imensă în Moscova pe 9 mai

Ziua de 9 mai este una aparte pentru poporul rus. Poate este cea mai mare sărbătoare nereligioasă din întregul an. La Moscova, în Piața Roșie, a avut loc o paradă militară imensă. Zeci de mii de soldați au mărșuluit pe străzile capitalei. Echipamentul militar a fost și el scos pe străzi. Totuși, parada aeriană a fost anulată în ultim moment, oficialii de la Kremlin spunând că condițiile meteo sunt nefavorabile pentru acest lucru. Discursul lui Vladimir Putin s-a concentrat pe ideea de intervenție militară pentru a preveni un război. Liderul de la Kremlin a subliniat faptul că Rusia se simte amenințată de Occidentul care dorește ”anularea valorilor rusești”. Putin a folosit în discursul său mai multe referiri la familia tradițională:

Parada militară de la Moscova a fost una grandioasă

” (…) Rusia mereu a fost adepta unor măsuri egale şi durabile. Trebuie să ne asigurăm că un război mondial nu se va mai întâmpla. Rusia a fost parte din tratatele internaţionale care să garanteze securitatea. Alţii au avut alte planuri, iar noi am văzut asta. Au pregătit o operațiune împotriva Donbasului, au vorbit despre posibilitatea Ucrainei de a avea arme nucleare. Au trimis arme nucleare în Turcia, lângă granițele noastre. Chiar până punctul în care un conflict ar fi fost inevitabil

Rusia a început un atac preventiv pentru a preveni un război. SUA au umilit aliații săi. Noi avem alt caracter, noi nu o să cedăm tradițiile noastre. Vestul a încercat să anuleze valorile Rusiei (…) a afirmat Vladimir Putin.

În acest context, o eventuală înlăturare a lui Vladimir Putin de la putere ar putea însemna o schimbare a războiului. Totuși, liderul de la Kremlin este înconjurat de oameni de încredere, iar sancțiunile impuse de Occident par să nu creeze mișcări de proteste în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`