Prima pagină » Sanatate » Injecții de slăbit. Tot ce trebuie să știi despre riscurile la care te supui

Injecții de slăbit. Tot ce trebuie să știi despre riscurile la care te supui

28 iun. 2024, 13:23,
BZI.ro, în Sanatate

Persoanele obeze, supraponderale sau doar cu kilograme în plus, ajung să apeleze, în urma eșuării anumitor diete, la injecțiile de slăbit. Acestea sunt diverse și vizează anumite categorii de persoane, în funcție și de posibilele afecțiuni pe care le au.

Tipuri de injecții de slăbit

Una dintre variantele populare este injecția Semaglutida. Aceasta este un medicament care mimează rolul hormonilor din tractul gastrointestinal. Astfel, ajută la simularea pancreasului pentru a crește cantitatea de insulină pe care o produce. Semaglutida stimulează reducerea apetitului, fapt ce duce la slăbit.

Wegovy este o injecție acreditată, care se face săptămânal. Aceasta se prescrie pacienților ce suferă de obezitate, dar și celor care au comorbități asociate, precum diabetul și hipertensiunea.

Injecția Ozempic este prescrisă pacienților care suferă de diabet de tip 2 și risc de boli cardiovasculare. Deși aceasta nu este acreditată, se spune că ajută la slăbire prin reducerea apetitului și controlul glicemiei.

Liraglutida este cea care stimulează pancreasul să producă insulină atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea mare. De asemenea, controlează glicemia, reduce apetitul și încetinește digestia.

O altă injecție este Tirzepatida. Aceasta este aprobată și recomandată pacienților ce suferă de diabet, controlând nivelul de glicemie.

Există totuși și o serie de efecte adverse ce pot acompania aceste injecții de slăbit, precum stări de greață, vărsături, diaree, amețeli, creșterea pulsului, diaree, dureri de cap, dureri de stomac sau infecții.

Metode de slăbit pentru diabetici

De multe ori, persoanele care suferă de diabet zaharat se confruntă și cu obezitate. Astfel medicii specialiști le recomandă administrarea de injecții de slăbit, potrivite condiției lor.

Pacienții care suferă de diabet zaharat tip 2 pot beneficia de aceste injecții pentru slăbit, cu rezultate bune: scăderea rezistenței la insulină, pierdere în greutate, medicație mai ușoară, risc cardiovascular scăzut. Pentru a evita riscul de apariții a unor complicații, injecțiile de slăbit pentru pacienții diabetici trebuie luate în urma unui consult cu medicul, având în vedere afecțiunile preexistente ale pacientului.

Acestea sunt contraindicate persoanelor care suferă de depresie sau alte afecțiuni psihice din cauza efectelor adverse, unul dintre ele putând fi apariția de gânduri suicidale.

Injecțiile și pastilele de slăbit conțin un singur hormon, sau o combinație de hormoni. Cel mai folosit, GLP-1, este un hormon fiziologic, care ajută la reglarea apetitului și a nivelului de glicemie din sânge. Injecțiile de slăbit funcționează prin intermediul acestui hormon fiziologic și inhibă pofta de mâncare a pacientului.

În cazul persoanelor la care nici dieta, nici injecțiile nu funcționează, aceștia apelează la procedura chirurgicală de liposucție abdominală. Aceasta este procedura prin care se extrage țesut adipos de la nivelul regiunii abdominale și a flancurilor. Acest tip de liposucție rămâne cea mai solicitată procedură, iar la ora actuală, în Statele Unite ar fi cea mai cerută intervenție.

Dacă folosești injecții de slăbit, în special hormonul GLP-1 pe care îl conțin, timp de 1-3 ani, crește riscul de a dezvolta cancer de tiroidă și cancer tiroidian medular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *